Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Anorganická chemie Téma: HYDROXIDY Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – vlastnosti hydroxidů, přehled hydroxidů a jejich užití. Text slouží i jako zápis do sešitu. Nebo lze využít pracovní list Hydroxidy. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 HYDROXIDY

3 Vlastnosti hydroxidů tříprvkové sloučeniny s hydroxidovou skupinou OH bílé krystalické látky dobře se rozpouští ve vodě(rozpouští se za uvolnění tepla) ze vzduchu vážou vlhkost (vodu) = hygroskopické žiraviny Roztok hydroxidu ve vodě je žíravý a může způsobit nebezpečné poleptání. Při zasažení pokožky nebo očí je nutné postižené místo okamžitě omývat velkým množstvím studené vody. Při práci s roztoky všech hydroxidů je nutné používat ochranný oděv, rukavice a brýle nebo štít.

4 Zástupci hydroxidů Hydroxid sodný NaOH Hydroxid draselný KOH vyrábí se elektrolýzou NaCl, KCl nebo reakcí kovu(Na, K) s vodou: 2 Na + 2 H 2 O → 2NaOH + H 2 2 K + 2 H 2 O → 2KOH + H 2 Užití při výrobě mýdel, papíru, celulózy, plastů, čistících prostředků

5 Hydroxid vápenatý Ca(OH) 2 hašené vápno vyrábí se z vápence: CaCO 3 → CO 2 + CaO CaO + H 2 O → Ca(OH) 2 Užití – bílení, snižování kyselosti půdy,stavebnictví Rovnice tvrdnutí malty hydroxid vápenatý + oxid uhličitý → voda + uhličitan vápenatý Ca(OH) 2 + CO 2 → H 2 O + CaCO 3

6 Hydroxid sodný tvoří s hydroxidem vápenatým směs natronové vápno – užití v ponorkách nebo kosmických lodí k odstraňování vydechovaného oxidu uhličitého.

7 Amoniak (čpavek) NH 3 bezbarvý, štiplavě páchnoucí, dráždivý a jedovatý plyn vzniká rozkladem živočišných i rostlinných zbytků (zápach např. ve chlévech a na záchodech)

8 Užití: při výrobě kyseliny dusičné, průmyslových dusíkatých hnojiv (např. dusičnan amonný, síran amonný, močovina), barviv, sody kapalný amoniak se používá jako chladící kapalina

9 Zdroje: BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy: úvod do obecné a anorganické chemie. 3. vyd. Praha: Fortuna, 2000, 143 s. Duhová řada, sv. 93. ISBN 80-716-8720-0 VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1995, 365 s. ISBN 80-859- 3708-5.


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google