Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Organická chemie Téma: Deriváty uhlovodíků Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – vznik derivátu, uhlovodíkového zbytku (radikál), jeho pojmenování, přehled základních skupin derivátů. Text slouží i jako zápis do sešitu. Prezentaci lze využít i v učebně bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ

3 Deriváty vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku jiným atomem nebo skupinou atomů. Uhlovodíkový zbytek = radikál Vznikne odtržením vodíku z řetězce uhlovodíku. Jeho název se tvoří od názvu uhlovodíku přidáním koncovky – yl.

4 Rovnice vzniku radikálu methyl ethyl propyl butyl

5 Přehled derivátů 1. halogenderiváty Vodík je nahrazen atomem halogenu. Které prvky patří mezi halogeny? Vypiš jejich značky a názvy. fluor F chlor Cl brom Br jod I

6 2. kyslíkaté deriváty hydroxylové v řetězci je vázána hydroxylová skupina –OH alkoholy – skupina OH na přímém řetězci Fenoly – skupina OH na benzenovém jádře karbonylové aldehydy ketony karboxylové karboxylová skupina - COOH

7 3. Dusíkaté deriváty nitrosloučeniny skupina - NO 2 aminosloučeniny skupina - NH 2

8 Zdroje: Přehled chemie pro základní školy: Doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Prof. Ing. Karel Kolář, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, vydalo v Praze roku 2006 SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN 80-7235-260-1 Přehled středoškolské chemie – Prof. RNDr. Jiří Vacík, DrSc., Doc. RNDr. Jana Barthová, CSc., Prof. RNDr. Josef Pacák, DrSc., Doc., RNDr. Bohuslav Strauch, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, SPN Praha 1995, ISBN 80-85937-08-5 Základy praktické chemie 2 – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc., PhDr. Václav Pumpr, CSc., doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc., nakladatelství Fortuna, 2000, ISBN 80-7168-727-8


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google