Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Anorganická chemie Téma: Halogenidy Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu. Text slouží i jako zápis do sešitu. Prezentaci lze využít i v učebně bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 HALOGENIDY

3 Halogenidy jsou sloučeniny halogenů s dalším prvkem. Patří mezi ně mnoho nerostů, průmyslových surovin, výrobků i odpadních látek. Některé z nich jsou jedovaté a působí zhoubně na životní prostředí.

4 Chlorid sodný NaCl krystalická látka dobře rozpustná ve vodě Výskyt – nerost halit = sůl kamenná Užití složka potravy, konzervace potravin výroba chloru, hydroxidu sodného (žiravina), mýdla při zpracování kůží solení silnic

5 Fluorid vápenaty bílá krystalická látka Výskyt – nerost fluorit – kazivec – fialový nebo zelený nerost Autorem jeho českého a slovenského názvu je Jan Svatopluk Presl. Užití hutnictví výroba fluorovodíku HF

6 Bromid stříbrný AgBr žlutá krystalická látka, nerozpustná ve vodě fotografický průmysl – černobílá fotografie

7 Zdroje: BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy: úvod do obecné a anorganické chemie. 3. vyd. Praha: Fortuna, 2000, 143 s. Duhová řada, sv. 93. ISBN 80-716-8720-0


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google