Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Obecná chemie Téma: Výroba železa Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – přehled železných rud, schéma vysoké pece, fáze výroby železa, vysvětluje pojmy litina, surové železo, ocel a koroze. Text (psaný černě) slouží i jako zápis do sešitu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 VÝROBA ŽELEZA

3 Železo se vyrábí ve vysokých pecích z železných rud. ŽELEZNÉ RUDY: magnetit Fe 3 O 4 krevel Fe 2 O 3 hnědel Fe 2 O 3.nH 2 O ocelek FeCO 3 pyrit FeS 2

4 Výroba železa probíhá ve třech fázích: 1. Předehřívání Fe 2 O 3. nH 2 O → Fe 2 O 3 + nH 2 O 2. Redukce Fe 2 O 3 + 3C → 2Fe + 3CO 3. Spalování C + O 2 → CO 2

5 Surové železo obsahuje asi 4% uhlíku, odlévá se do forem → litina. Zkujňováním železa v konvektorech, nístějových pecích vzniká ocel – sníží se obsah uhlíku a zvyšuje se se podíl jiných prvků – chrom, nikl. Ocel se vyrábí ze surového železa v ocelárnách. Má menší obsah uhlíku a dalších prvků než surové železo. Vlastnosti oceli lze měnit změnou jejího složení (například přísadou chromu a niklu vzniká nerezová ocel, která je mechanicky odolná a nerezaví. Ocel se využívá v __________________________ vyhledej a doplň

6 Ocel se vyrábí v průmyslových zařízení: v konvektorech v nístějových pecích v elektrických pecích

7 Zušlechťování oceli 1. propouštěním rozžhavená ocel se pomalu ochlazuje je méně pružná, méně tvrdá, snadno ohýbatelná 2. kalením rozžhavená ocel se rychle ochlazuje je tvrdá a křehká

8 Koroze Rozrušování povrchu účinkem vody, vzdušného kyslíku nebo dalších látek. Koroze patří mezi redoxní reakce. Před korozí se povrch kovu chrání: 1. natíráním olejem (vazelínou) – látkami, které odpuzují vodu 2. natíráním barvou,smaltem, plasty 3. galvanickým pokovováním stálejším kovem (pozinkování, pochromování)

9 Zdroje: VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1995, 365 s. ISBN 80-859- 3708-5 BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy praktické chemie: pro 8. ročník základní školy. Praha: Fortuna, 1999, 79 s. ISBN 80-716-8638-7 BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy praktické chemie: pro 9. ročník základní školy. Praha: Fortuna, 1999, 79 s. ISBN 80-716-8638-7.


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google