Instituce Pravidla hry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Advertisements

Předmět a prameny pracovního práva
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Vymezení a pojetí sociální práce
Ekonomická gramotnost
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Sociální kontrola Filip Keresteš.
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Sociální konstruktivismus
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Řídící struktury v organizaci
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Marketingové prostředí
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Nová institucionální ekonomie
Norma, právo, forma zákonů
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
Chudoba jako sociální problém
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
3. téma: Kultura
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ekonomie, makro a mikroekonomie Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou realitou zvanou ekonomika. Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Pravidla chování, právo a morálka
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Stát Definice, funkce, typy.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Sociologie pro SPP/SPR
Sociální skupiny a role
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Interní a externí pravidla, etická pravidla
Výrobní činitelé v podniku
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Transkript prezentace:

Instituce Pravidla hry Odlišné způsob konfigurace zájmů a sociálních vztahů Zažité a obecně sdílené způsoby zvládání problémů Zažité a v dané kultuře zafixované způsoby jednání v této kultuře Způsoby zvládání problémů (prostřednictvím pravidel či řádu kolektivních osob) Jedná se o kulturně sociální záležitost, která snižuje transakční náklady D. North: pravidla hry ve společnosti, nebo více formálněji, lidmi vytvořená omezení, která formují lidské interakce. Ve svém výsledku strukturují podněty směny mezi lidmi, ať již politické sociální či ekonomické

Dva typy sociálních institucí (podle síly pravidel) Normativně kontrolní (totální, všeobjímající) Hrově-smluvní

Normativně kontrolní instituce Odpovídá jednání, které je strukturováno z vnějšku (odpovídá chápání jednání Durkehimem, Marxem Vše, co není dovoleno, je zakázáno Přísně stanovaná pravidla, která jsou jakoby na nás nezávislá, normy nám předepisují, co máme dělat

Hrově-smluvní instituce Hra má určitá pravidla („pravidla hry “). Pravidla jsou buď velice přísná a vše předepisující (existuje jediná možnost, jak jednat) nebo jsou jako ve hře – šachy a jak táhnout koněm do „L“). „vyjednáváme“ se soupeřem. Často ani neuvažujeme normy v jejich přísně normativní podobě. Vše, co není zakázáno, je dovoleno. Existují rámce, které jsou námi vytvořeny a které nám dovolují jednat (nespoutávají nás v našem jednání) Odpovídá teorii strukturace a významům jednání (M. Weber)

Instituce podle způsobu vzniku Neformální (neexistuje předpis) A) obyčejné, každodenní způsoby jednání (ustavují vzorec jednání, ale záleží na jedinci, zda je akceptuje – tradice, zvyky) – rozhodování jedince (ekonomie) B) každodenní způsoby jednání, které jsou spojeny s orientací a principy celé společnosti (obecně sdílené konvence, kterým se lidé většinově podřizují, akceptují – podání ruky) – podřízení se celku (sociologie) Formální (na základě předpisu) C) regulované chování dané předpisem (ve firmě, škole atd.) – rozhodování jedince D) regulované chování s prostředky donucení (totální instituce – armáda, policie) – podřízení se celku

Dva úrovně institucí Instituce jako způsoby řešení problémů Meta-instituce

Instituce jako způsoby řešení problémů Zavedené praktiky jako normy, zvyky, předpisy, které jsou obecně vykonávané v dané kultuře Kolektivní osoby – lidé chtějí řešit své problémy prostřednictvím kolektivních osob (kdo jedná, to je kolektivní osoba – např. universita).

Meta-instituce Pomáhají řešit problémy vzniklé při řešení problémů) – řeší problémy první úrovně institucí Problémy: Asymetrická informace – řešena meta-institucí komunikace Obtížná poměřitelnost hodnot – řešena meta-institucí trhu Stranictví (někomu straníme, nejsme nezávislí) – řešeno meta-institucí morálky a vzdělávání/socializace Reálné střety mezi lidmi – řešeno meta-institucí práva

Institucionální uspořádání (vč. sociálních institucí) v regionu Trvale udržitelný regionální/rurální rozvoj je založen na efektivním a koordinovaném jednání lidí (zvládání dění jednajícími aktéry) sledujících ekonomickou ziskovost, příznivost k životnímu prostředí a sociální akceptovatelnost svého jednání. K tomu přispívá: Institucionální uspořádání a sociální kapitál (v kombinaci s kapitálem intelektuálním) uvnitř aktérů - kolektivních osob Institucionální uspořádání a sociální kapitál existující mezi aktéry – individuálními osobami (a jejich kulturním a lidským kapitálem) a kolektivními osobami (a jejich intelektuálním kapitálem) Institucionální uspořádání (vč. sociálních institucí) v regionu Národní a nadnárodní institucionální uspořádání (ovlivňuje rozvoj sociálního kapitálu v lokalitách)

Organizace Nelze zaměnit organizaci a instituci Lidé jednají podle určitých pravidel (normy – kultura je souhrn norem, hodnot a materiálních statků). Tyto rámce dávají vznik organizacím. Organizace je sociální útvar utvořený lidmi, kteří vykonávají institucionalizovanou činnost Rodina jako péče o děti je instituce, protože se jedná o obecně sdílené aktivity (pravidla, normy). Tyto institucionální rámce dávají vzniknout organizaci rodiny

Vlastnictví – instituce uspořádávající chaos Je definováno vlastnickými právy Vlastnická práva patří ke společenským vztahům. Jsou to vztahy snakcionující jednání mezi lidmi, které vyrůstají z existence omezených zdrojů a jejich užívání. Specifikují normy chování lidí vůči statkům, jež každý účastník hospodářského života musí zachovávat v každodenních interakcích s jinými Viz Příloha11-instituce-vlastnictví.doc

Ideální typy vlastnictví Komunální Soukromé Státní

Teorie vzniku soukromého vlastnictví Marx: Vzniká z přivlastňování nadhodnoty (nezaplacená část dělníkovy práce) vlastníkem výrobních prostředků Evoluční teorie (H. Demsetz, A. Alchian): vzniká spontánně zdola jako snaha co nejvíce internalizovat externality (náklady /především transakční/ spojené s internalizací externalit jsou nižší než výnosy z této internalizace /naivní teorie vlastnictví/). V internalizaci externalit je patrná i „idea věčnosti“ (je-li něco v mém vlastnictví, tak ono vlastnictví budu dále zvelebovat, aby mi přinášelo zisk) Integrovaný endogenní rozvoj vychází z předpokladu internalizace externalit (kontrola „vlastněného“ prostoru-lokality)