Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Interní a externí pravidla, etická pravidla

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Interní a externí pravidla, etická pravidla"— Transkript prezentace:

1 Interní a externí pravidla, etická pravidla
Pavel Seknička

2 Význam pravidel Nejistota a riziko spjaté s hospodářskou činností a podnikáním (se směnnými a obchodními transakcemi) si vyžaduje pravidla, které jsou základem pořádku a řádu. Pravidla jsou v reálu součástí komplexně pojaté regulace. Pravidla v současnosti souvisí se selháváním trhů a s oportunitním chováním účastníků směnných či obchodních transakcí. Trhy vyžadují pravidla (instituce), které oportunitnímu chování brání.

3 Definice pravidla Pravidla jsou definována jako „obecně známé předpisy, které jsou používány skupinou účastníků k uspořádání opakovaně se vyskytujících interakcí. Pravidla jsou výsledkem implicitní nebo explicitní snahy skupiny jednotlivců docílit pořádku, resp. stabilních očekávání v rámci opakujících se situací.“ (podle Ostromové, 1986)

4 Vlastnosti pravidel Pravidlo je obecně známé
Pravidlo lze sice interpretovat jako výsledek lidského jednání, nikoliv však nutně jako výsledek lidského záměru

5 Typy interních pravidel
Pravidlo Způsob dohledu a prosazení Konvence Etické pravidlo 3. Zvyk Formální soukromá pravidla Sebeprosazení Př. Mluvnická pravidla jazyka Imperativní sebekontrola Př. Desatero přikázání, etické etalony Spontánní dohled ostatních aktérů Př. Společenské formy styku Plánovitý dohled ostatních aktérů

6 Typy externích pravidel
pravidlo Způsob dohledu a prosazení Pravidlo pozitivního práva Organizovaný státní dohled Př. Občanské a trestní právo

7 Vztahy mezi externími a interními pravidly (institucemi)
Neutrální vztahy Komplementární vztah Substituční vztah Vztah konfliktu

8 Členění pravidel do řádů podle O. Williamsona
Pravidla neformální – etické a náboženské etalony Základní formální (externí) pravidla – Ústava Pravidla hry utvářející ekonomické vztahy Pravidla vztahující se k rutinním ekonomickým činnostem

9 Etická pravidla – hodnoty a normy
Klíčový význam v oblasti etických pravidel, ale také zvyklostí mají hodnoty a normy. Hodnoty jsou definovány jako „… koncepty toho, co je žádoucí a které ovlivňují naše rozhodovací chování … Hodnoty nejsou totéž co normy chování. Hodnoty jsou standardy toho, co je žádoucí, nezávisle na specifických situacích. Jediná hodnota může být referenčním bodem dalších specifických norem, jediná norma může představovat současné použití několika různých hodnot.“ (Inretnational Encyclopedia of the Social Scientes, 1968, sv. 16, str. 283)


Stáhnout ppt "Interní a externí pravidla, etická pravidla"

Podobné prezentace


Reklamy Google