Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

S A C H A R I D Y I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
AZ-KVÍZ
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Chemická stavba buněk Září 2009.
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Metabolismus sacharidů
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Barbora Hoffmannová Oktáva B
MONOSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.02/Cc.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Buňka  organismy Látkové složení.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
SACHARIDY.
SACHARIDY I. Význam sacharidů Chemická struktura monosacharidů
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Metabolismus sacharidů
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky - přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách

Obecný vzorec sacharidů: CnH2nOn Méně často se sacharidy nazývají glycidy, nesprávně pak uhlohydráty nebo uhlovodany – vycházejíc z mylné představy, že sacharidy jsou hydráty uhlíku, protože jejich obecný vzorec lze napsat též jako Cn(H2O)n.

Sacharidy vznikají v zelených rostlinách, buňkách ruduch a sinic FOTOSYNTÉZOU, ze vzdušného oxidu uhličitého, vody účinkem slunečního záření.

Chemická rovnice fotosyntézy průběh fotosyntézy můžeme souhrnně vyjádřit jednoduchou stechiometrickou rovnicí: 6 CO2 + 12 H2O → C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O glukosa katalyzátorem fotosyntézy je zelené listové barvivo –chlorofyl a řada enzymů. molekuly jednoduchých sacharidů vzniklých fotosyntézou se kondenzačně spojují do složitějších struktur, až do molekul polysacharidů: n C6H12O6 ↔ (C6H10O5)n + (n – 1)H2O polysacharid

Lidský organismus a sacharidy lidský organismus přijímá sacharidy převážně v potravě. neobsahuje-li potrava dostatečné množství sacharidů, syntetizuje je organismus z aminokyselin (bílkovín) nebo glycerolu ( z tuků) = tento děj nazýváme glukoneogeneze.

Biologický význam sacharidů V živých organismech mají řadu funkcí: zdroj energie (glukosa, fruktosa, galaktosa) zásobárna energie (škrob, glykogen) stavební materiál (celulosa – součást stěn rostlinných buněk, tzv. fibrilární kostra, chitin – součást kostry členovců, buněčná stěna nižších rostlin (houby)) součást struktury nukleových kyselin (D-ribosa, D-deoxyribosa) jiné specifické funkce (mukopolysacharidy – součást hlenovitých sekretů sliznic v dýchací a trávicí soustavě, heparin)

Rozdělení sacharidů – podle složení a stavby molekul SACHARIDY jednoduché (monosacharidy) složené oligosacharidy disacharidy trisacharidy… dekasacharidy polysacharidy Mono a oligosacharidy se společně nazývají cukry (rozpustné ve vodě, většinou sladká chuť), polysacharidy (biopolymery) jsou ve vodě nerozpustné, nebo málo rozpustné, většinou bez chuti.

MONOSACHARIDY - jsou to polyhydroxyaldehydy alebo polyhydroxyketony v molekule monosacharidu jsou přítomné hydroxylové skupiny a aldehydická skupina Polyhydroxyketony v molekule monosacharidu jsou přítomné hydroxylové skupiny a keto skupina Glukosa Fruktosa Nomenklatura: triviální názvy, sufix -osa, možno psát i v počeštěné formě -óza

Monosacharidy dělíme podle přítomnosti aldehydické nebo keto skupiny na: ALDOSY a KETOSY aldosy: obsahují vedle hydroxylových skupin aldehydickou skupinu ketosy: obsahují vedle hydroxylových skupin ketonickou skupinu podle počtu uhlíkových atomů v molekule monosacharidu rozlišujeme: 3 C - aldotriosy ; ketotriosy 4 C - aldotetrosy ; ketotetrosy 5 C - aldopentosy ; ketopentosy 6 C - aldohexosy ; ketohexosy 7 C – aldoheptosy ; ketoheptosy - nejdůležitější monosacharidy jsou pentosy a hexosy. - najjednoduchššími monosacharidy jsou GLYCERALDEHYD (aldotriosa) a DIHYDROXYACETON (ketotriosa).

Monosacharidy, lze také požadovat za oxidační produkty vícesytných alkoholů. Nejjednodušším cukerným alkoholem je glycerol. Jeho oxidací (dehydrogenací) vznikají dva možné produkty: glyceraldehyd a dihydroxyaceton. Jsou strukturními izomery podobně jako další aldosy a ketosy se stejným počtem atomů uhlíku v molekule.

V molekule glyceraldehydu je na druhém uhlíku chirální centrum (označujeme je C*). Chirální centrum umožňuje existenci dvou izomerních forem této sloučeniny: L- a D- forma jednoho cukru = enantiomery

KONEC – děkuji za pozornost