Stanislav Štech UK v Praze.  výsledky českého základního školství jsou průměrné, klesající a nevyrovnané (McKinsey, 2010)  není věnována dostatečná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
Budoucnost vzdělávání Budoucnost vzdělávání je postavena na úrovni vzdělání a na jeho rozvoji (univerzální gramotnost a soft skills). Nejde jen o trh!
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Realizované projekty ESF Další vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů Nové přístupy k využití ICT ve výuce přírodovědných předmětů na ZŠ Nové přístupy.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
VÝSLEDKY MATURITNÍ ZKOUŠKY V OBOU TERMÍNECH 2011 Signální výsledky a základní poznatky.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Inkluze jako bubák školství? Ladislav Zilcher Chomutov
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
N EGATIVNÍ DŮSLEDKY REFOREM A UČITEL Stanislav Štech PedF Univerzity Karlovy.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
1 Mezinárodní inspirace pro hodnocení výsledků vzdělávání: Celostátní testování žáků v Evropě Studie EURYDICE Český překlad:
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Základní vzdělávání a další …
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Bc. Magdalena Zábranská
Odborný seminář MŠMT STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tisková konference
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Kurikulum: obsah školní edukace
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
11. září 2018 Místní akční plán vzdělávání pro Bruntálsko II
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Stanislav Štech UK v Praze

 výsledky českého základního školství jsou průměrné, klesající a nevyrovnané (McKinsey, 2010)  není věnována dostatečná péče učitelům, jejich dalšímu profesnímu růstu  ani vedení škol se nemohou věnovat řízení kvality, ale vyčerpávají se v administrativě  Příčiny? Obvykle: důsledek ne dost hluboké nebo nedůsledné reformy  A co naopak? Nepromyšlené, ideologické a bez důkladné analýzy stavu prováděné změny řadu současných negativních výsledků způsobily

 „ Výsledky studentů od 90. let výrazně poklesly. Zatímco v roce 1995 byli čeští čtvrťáci v matematice podle TIMSS sedmí, do roku 2007 se posunuli na 24. příčku, a dostali se tak za vrstevníky ze Slovenska a Arménie. V přírodovědě se Česká republika propadla ze sedmého na 27. místo. V matematice je pokles osmáků o 42 bodů (z 546 na 504 bodů) po Bulharsku (-63 bodů) a Švédsku (-48 bodů) třetím největším z 20 zemí, které se testů TIMSS účastní od roku Pokles čtvrťáků v matematice o 54 bodů (z 541 na 486 bodů) představuje ze 16 zemí, které se testů TIMSS od roku 1995 účastní, pokles největší. Pokud bude tento pokles dále pokračovat, může se země v následující dekádě dostat například v matematice na úroveň zemí s nižšími výsledky, jako je Rumunsko nebo Gruzie“ (McKinsey, ProBono studie, září 2010).

 v ČR narůstá počet dětí s podprůměrnou výkonností a klesá počet dětí se špičkovými výsledky  Zvyšují se rozdíly mezi regiony  Příliš vysoká závislost výsledků na socioekonomickém zázemí (na statusu rodiny) x v ČR však jde o nejmenší část populace  Efektivita nákladů vynikající x kvalitní výsledky si nelze koupit (viz investice Francie, USA ad.)

 Učitelé  Ředitelé a kvalita řízení  Standardy a hodnocení  Lze dodat: mediální anti-školní masáže (LN, Respekt, MFDnes atd.) – glorifikace „alternativ“ a pavěd

 Na pedagogické školy jdou hloupější (x SCIO testy OSP?)  Na VŠ je málo praxe  Mají nízké nástupní platy (o 25% pod průměrem) + plochá kariéra  Slabá podpora profesnímu rozvoji, CŽV (20- 35% se v posledních dvou letech nějak školilo x 40-60% v EU)  V 60% škol chybí jakákoli zpětná vazba či hodnocení práce učitele

 Periodické zpochybňování akademické přípravy učitelů (délka, teorie, valorizace praxe a non-/informálního vědění)  pokračující degradace CŽV – chybí nejen systém, ale už není ani jasné, v čem především budovat osobní profesionalitu  inovace za každou cenu: forma vítězí nad obsahem (metodické alternativy)

 Příliš mnoho času a energie na provoz a administrativu (x ideologie školy jako podniku a manažerské mentality)  Sami učí cca 25% času (pozitivní nebo negativní?)  20% času na „řízení kvality“ na své škole (McKinsey vidí negativně)  Výběr a další vzdělávání ředitelů ?  management jako právně-ekonomická záležitost (absence kritérií kvality výuky, metod vyučování)

 „Standardy definující výsledky vzdělávání nejsou dostatečně jasné a celonárodní hodnocení neexistuje“  Úspěšné systémy mají pravidelná, celostátní,standardizovaná hodnocení už v nižších třídách a existují snahy neměřit pouze absolutní výsledky, ale i jejich vývoj  Česká republika zůstává spolu s Řeckem a Walesem jednou z mála evropských zemí, které nemají celostátní testování znalostí a dovedností  Se systémem je nadprůměrně vysoká spokojenost rodičů i učitelů

 Zavedení 9.roč.  Víceletá gymnázia (příležitost pro nadané nebo zvýšení nerovností a nespravedlností?)  Decentralizace řízení (krajské samosprávy jako malá minsiterstva?)  Kurikulární reforma - autonomie profesionálů nebo extrémní liberalizace ?  Stálé pozitivní rysy: velmi nízké % předčasných odchodů ze vzdělávání + vysoké % SŠ s maturitou

 nežádoucí efekty strukturální reformy systému (zavedení víceletých gymnázií, tendence k selektivitě a segregaci vytvářením specializovaných škol v raném věku)  pokles významu a náročnosti přijímacích zkoušek na SŠ s negativními důsledky pro práci žáků  tlak na nezávaznost učiva  mýtus tvůrčího génia

 Transformace školního vzdělávání: to je stále více poměřováno kritériem ekonomické produktivity a růstu  Uvedený pohyb kulminuje v důrazu na tzv. kompetence (učitelů i žáků)  Vzdělávací programy jsou tak orientovány hlavně pragmaticky a instrumentálně.  Osvojované poznatky musejí být UŽITEČNÉ: vliv anglosaského utilitarismu x (kontinentálně) evropský humanismus (Lenoir, 2005)

 Demokratizace vzdělávání vyžaduje didaktickou různost a novou expertskost x není podporováno, je obtížné, proto úniky (ludické, utilitaristické). Každému umožnit realizovat jedinečný potenciál  Školní ne/úspěšnost je větší fatalitou (dnes nerovnosti více skryty uvnitř vzdělávacího systému), navíc dobré vzdělání pouhé conditio sine qua non, nikoli postačující  Škola – věc veřejná: v dobrém i zlém; „obnažení“ učitelé, každý může kritizovat

 Radikální zásah do pojetí učiva – absence empirických analýz stavu  posun od poznatků ke kompetencím (RVP ZŠ)  oslabení oborové normativity (průřezy, projekty a jiné integrace)  přehnaný prostor pro „autonomii“ (ŠVP): kutilství a nejistota bez referenčního rámce  znevažování procvičování (drilu, memorizace) ve prospěch vágní tvořivosti a vytváření myšlenkových dovedností  Důsledkem je největší současná slabina školství – nedostatečná kultivace didaktik vyučovacích předmětů

 Obnovit autonomii školní kultury  Klást důraz na učivo a metody intelektuální práce, nikoli na užití poznatků v imaginárním budoucím světě  Metody vyučování ohodnotit podle fáze jejich zapojení do výuky a podle úrovně žáka – drill není apriori špatná věc  Posílit vzdělávání učitelů, zejména celoživotní profesní  Vytvořit rozumně využívané nástroje hodnocení kvality (nelze nekriticky akceptovat výsledky PISA a přitom brojit proti testování žáků ZŠ)  Měnit obraz školního vzdělávání ve veřejnosti !