3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
7. Mechanika tuhého tělesa
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
Pohyb rovnoměrný.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Kinematika Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Centrum pro virtuální a moderní.
MECHANIKA.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Dynamika hmotného bodu
Kinematika a dynamika rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici
Dynamika.
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_ZRYCHLENI.
Mechanika tuhého tělesa
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Rovnoměrný pohyb – test 1
4.Dynamika.
1. Přednáška – BBFY1+BIFY1 základy kinematiky
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
polohový vektor, posunutí, rychlost
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Kmitavý pohyb
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
VÝKON A PŘÍKON.
VEKTORY.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Kinematika hmotného bodu.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
PaedDr. Jozef Beňuška
Polární soustava souřadnic
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rovnoměrný pohyb po kružnici
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Nerovnoměrný pohyb.
MECHANIKA.
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Co je pohyb?.
Transkript prezentace:

3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné, volný pád, grafické znázornění pohybů)

Kinematika Z řeckého kineó (= pohybuji) Základy kinematiky položil italský učenec Galileo Galilei (1564 – 1642) = Část mechaniky, která popisuje pohyb těles – neuvažujeme síly, které tento pohyb způsobují nebo ovlivňují, kinematika odpovídá jen na otázku, JAK se tělesa pohybují

Hmotný bod (HB) Vztažná soustava HB je myšlený bodový objekt o stejné hmotnosti, jakou má těleso (tvar a rozměry jsou v uvažovaném ději zanedbatelné) HB umisťujeme do těžiště tělesa Vztažná soustava Vztažné těleso = těleso, k němuž vztahujeme pohyb (klid) zkoumaného tělesa Vztažný bod = bod na vztažném tělese pro přesnější popis polohy HB Vztažná soustava = soustava těles, ke kterým vztahujeme pohyb (klid) sledovaného tělesa (nejčastěji volíme povrch Země nebo tělesa pevně spojená s povrchem Země)

Polohu HB určujeme pomocí: Poloha HB Polohu HB určujeme pomocí: b) Polohového vektoru r Znázorňujeme orientovanou úsečkou Počáteční bod se umisťuje do počátku souřadnicového systému a koncový bod do uvažovaného HB Jeho souřadnice jsou totožné se souřadnicemi HB Velikost polohového vektoru |r| : a) Kartézské soustavy souřadnic

Trajektorie a dráha Trajektorie HB Geometrická čára, kterou HB při svém pohybu opisuje Je to množina bodů v prostoru, kterými HB při svém pohybu prochází Podle tvaru trajektorie rozlišujeme pohyb přímočarý a křivočarý Dráha HB Délka trajektorie, kterou HB opíše za určitou dobu Je to skalární veličina, kterou označujeme s a základní jednotkou je 1m

Průměrná rychlost vp Je skalár, který je definován jako podíl dráhy s a doby t, za kterou HB tuto dráhu urazí: Hlavní jednotka: m . s-1 (u dopravních prostředků: km . h-1) 1 m . s-1 = 3,6 km . h-1 Vztah k určení vp na celé trajektorii (známe-li s1, s2, …):

Okamžitá rychlost v V daném bodě a v daném čase je definována jako průměrná rychlost ve velmi malém časovém intervalu a na velmi malém úseku trajektorie V daném bodě je to vektor, který leží v tečně v uvažovaném bodě této trajektorie a jeho směr je určen směrem pohybu Změna polohového vektoru Δr (k níž dojde při pohybu HB za dobu Δt, je dána rozdílem obou polohových vektorů : Δr = r´ – r Okamžitou rychlost HB definujeme vztahem: (kde Δt je velmi malé) Velikost okamžité rychlosti definujeme vztahem: (kde Δt je velmi malé a výraz |r| vyjadřuje velikost změny polohového vektoru během ↓ Δt )

Zrychlení HB Zrychlení a je vektor, který se týká časové změny vektoru rychlosti, tj. změny velikosti i směru vektoru rychlosti Zrychlení a v čase Δt definujeme vztahem: (kde Δt je velmi malé) Velikost zrychlení v čase Δt definujeme vztahem: Jednotka zrychlení: m . s-1 Pohyb zrychlený – vektor zrychlení má stejný směr jako vektor rychlosti Pohyb zpomalený – vektor zrychlení má opačný směr Tečné a normálové zrychlení – u křivočarého pohybu je vhodné rozložit vektor okamžitého zrychlení do dvou navzájem kolmých směrů (směr tečny a normály): Tečné zrychlení at – jeho velikost vyjadřuje změnu velikosti rychlosti Normálové zrychlení an – jeho velikost vyjadřuje změnu směru rychlosti

Druhy pohybů těles Podle tvaru trajektorie: → pohyb přímočarý → pohyb křivočarý Podle časové změny velikosti rychlosti: → pohyb rovnoměrný → pohyb nerovnoměrný → pohyb nerovnoměrný zrychlený → pohyb nerovnoměrný zpomalený

Pohyb rovnoměrný přímočarý Nejjednodušší přímočarý pohyb – na celé trajektorii se velikost ani směr rychlosti nemění (v = konst) V libovolném bodě trajektorie je okamžitá rychlost rovna rychlosti průměrné

Rovnoměrně zrychlený (zpomalený) přímočarý pohyb Nejjednodušší případ nerovnoměrného pohybu – velikost okamžité rychlosti se zvětšuje (zmenšuje) za stejné časové intervaly o stejnou hodnotu - Δv = konst, a = konst Směr okamžité rychlosti se nemění Má-li a stejný směr jako v => pohyb zrychlený Má-li a opačný směr než v => pohyb zpomalený

Pohyb zrychlený Pohyb zpomalený v = v0 + a.t v = v0 – a.t s = v0.t + ½ a.t2 s = v0.t – ½ a.t2

Volný pád Zvláštní případ rovnoměrně zrychleného pohybu s nulovou počáteční rychlostí Zrychlení volného pádu = tíhové zrychlení g (na daném místě zemského povrchu má svislý směr) → velikost tíhového zrychlení závisí na nadmořské výšce a zeměpisné šířce (více viz otázka č. 10) Velikosti tíhového zrychlení: g ≈ 9,81 m.s-2 Velikost normálového tíh. zrychlení: gn ≈ 9,806 65 m.s-2 Závislost velikosti okamžité rychlosti a dráhy volně padajícího tělesa na čase vyjadřují vztahy: v = g.t s = ½ g.t2

Rovnoměrný pohyb po kružnici Nejjednodušší případ křivočarého pohybu – velikost rychlosti se nemění (mění se pouze směr) Více o pohybu po kružnici viz otázka č. 6

Test 1. Automobil se rozjíždí rovnoměrně zrychleně po přímé silnici. Velikost zrychlení automobilu je 3 m.s-2 a jeho počáteční rychlost je nulová. Jakou dráhu urazí automobil za 4 sekundy od počátku pohybu? a) 24 m b) 12 m c) 16 m d) 32 m 2. Rozměr jednotky úhlové rychlosti je v SI soustavě a) m.s-1 b) rad.s c) s-1 d) m. s-2 3. Hmotný bod koná rovnoměrný pohyb po kružnici o poloměru 0,4 m úhlovou rychlostí 10 rad.s-1. Jak velká je rychlost hmotného bodu? a) 2 m. s-1 b) 4 m. s-1 c) 6 m. s-1 d) 8 m. s-1 4. Jednotkou frekvence při pohybu rovnoměrném po kružnici je a) newton b) marconi c) ampér d) hertz 5. Motorový člun jede po klidné hladině jezera rychlostí 10 m.s-1. V určitém okamžiku kapitán přidá plyn a člun se pohybuje se zrychlením 2 m.s-2. Jak velká je rychlost člunu po 3 sekundách zrychleného pohybu? a) 20 m.s-1 b) 16 m.s-1 c) 12 m.s-1 d) 6 m.s-1 6. Tíhové zrychlení závisí na nadmořské výšce a zeměpisné šířce. Jakou velikost má tíhové zrychlení při povrchu Země v naší zeměpisné šířce? a) 9,8 m. s-2 b) 98 m. s-2 c) 1,6 m. s-2 d) 6,67 m. s-2

Výsledky testu 1 2 3 4 5 6 a c b d