Nová energetická koncepce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Zemní plyn v rámci státní energetické koncepce
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Aktualizace Státní energetické koncepce
Program dnešního setkání OPS ( )
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Nová energetická koncepce Výhledy a strategie rozvoje energetiky ČR do roku 2040. XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ 21. 1. 2015 Valašské klobouky

Dlouhá cesta ASEK Červen 2012: dokončení pětileté práce první a druhé „Pačesovy komise“. Dvouměsíční připomínkové řízení v Radě vlády a mezirezortním řízení. 8. listopadu 2012 vláda schválila základní koncepční záměry dokumentu => postoupení do procesu SEA (usnesení č. 803). V rámci procesu SEA vypořádáno přes tisíc připomínek – proběhlo veřejné projednávání a mezistátní projednávání. 30. října 2013 přijala vláda informaci o průběhu procesu SEA na SEK a uložila materiál předložit vládě s doprovodnými dokumenty. Dopracovány analytické materiály Ekonomická analýza návrhu ASEK a Možné scénáře vývoje české energetiky. 1. července 2014 vydáno kladné stanovisko SEA. Listopad 2014 – mezirezortní připomínkové řízení, 1. prosince – jednání RHSD. Pondělí 22. prosince 2014 – projednání dokumentu ASEK vládou ČR.

Konec cesty v dohledu? Pondělí 22. prosince 2014 – projednání dokumentu ASEK vládou ČR => odklad projednání dokumentu ASEK vládou na druhou polovinu února 2015. Související vyjasnění dvou problematik – Územních ekologických limitů a rozvoje jaderné energetiky v ČR. Možné scénáře prolomení/zachování ÚEL – Surovinová politika ČR – bude projednána v RHSD (2. února) a následně přeložena do vlády (do 30. března). MPO a MF vytvořilo materiál „Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR“ – aktuálně v mezirezortním řízení, následně předložení vládě.

Vnější a vnitřní podmínky Vnější podmínky ovlivňující český energetický sektor Globální soutěžení o zdroje energie - potřeby versus zdroje Liberalizace trhů - přemístění zdrojů, diverzifikace zásobování Energetická a klimatická politika EU - emise, účinnost, úspory Technologický rozvoj - OZE, řízení sítí, IT, elektromobilita Vnitřní podmínky ovlivňující český energetický sektor Spolehlivost dodávek energie pro bezpečnost a ochranu obyvatel Požadavky na obnovu stárnoucí infrastruktury a výroby Významná role a tradice energetiky - know-how Dominantní role průmyslu v domácí ekonomice Geografická poloha vhodná pro tranzit všech síťových komodit

Konsekvence pro tvorbu české energetické strategie a vlastní koncepce Potřeba jasného dlouhodobého státního zadání pro rozvoj energetiky, včetně zvýšené angažovanosti státu na realizaci SEK. Strategie musí vycházet z národní SWOT analýzy, národních komparativních výhod a potřeb domácího hospodářství. Díky vysoké míře nejistoty je třeba vnímat možné varianty vývoje, předpoklady jejich realizace a možné důsledky. Klíčové je nastavit vhodné a stabilní podnikatelské klima pro investory a soustavně hájit zvolené směřování české energetiky na bilaterální i na evropské úrovni.

Metodika tvorby a realizace SEK 1.fáze Analýza stávajícího energetického systému. Stanovení hlavních trendů vývoje energetiky. Rozbor vnějších a vnitřních podmínek ovlivňujících českou energetiku. 2. fáze Definování státní zadání pro oblast energetiky. Určení vrcholových strategických cílů pro celý energetický sektor. dílčí rozvojové strategie jednotlivých oblastí sektoru energetiky. 3. fáze Energetické modelování => tvorba vnitřně konzistentních scénářů. Model domácností – bilanční model – makroekonomický model. Vymezení cílových koridorů pro rok 2040. 4. fáze Identifikace a vymezení dostupných nástrojů k realizaci koncepce. Určení subjektů disponujících danými nástroji. Konkretizace termínů legislativních i nelegislativních úkolů. 3 vrcholové cíle + 5 strategických priorit + vize rozvoje v 9 klíčových oblastech koridorové vymezení cílů + identifikace nástrojů

Vrcholové strategické cíle ASEK Energetická bezpečnost Bezpečnost dodávek energie Odolnost proti poruchám Bezpečnost Konkurenceschopnost Konkurenceschopné ceny pro průmysl Sociální přijatelnost nákladů na energie pro domácnosti Udržitelnost Konkurenceschopnost Udržitelnost Zátěž pro životní prostředí Udržitelnost dodávek primárních zdrojů Financování energetického systému Lidské zdroje

Strategické priority pro energetiku I. Vyvážený energetický mix/transformace energetického průmyslu Dekarbonizace Přiměřenost výroby - včetně strategických zásob Diverzifikace - vyvážený energetický mix II. Úspory energie a účinnost III. Rozvoj infrastruktury Integrace elektřiny, plynu a ropy - cílový model Posílení infrastruktury Inteligentní sítě na distribuční a přenosové úrovni IV. Výzkum v oblasti energetiky a průmyslu, lidské zdroje V. Energetická bezpečnost - rezervy, pohotovost

Koncepce rozvoje významných oblastí energetiky a souvisejících oblastí Elektroenergetika Plynárenství Zpracování ropy Teplárenství Doprava Energetická účinnost Výzkum, vývoj, inovace a školství Energetická strojírenství Vnější energetická politika Pro všech devět významných oblastí specifikovány: Vize Hlavní cíle Dílčí cíle a jejich specifikace v jednotlivých oblastech

Cílové koridory pro rok 2040 Primární energetické zdroje Jaderné palivo 25 - 33 % Tuhá fosilní paliva 11 - 17 % Plynná paliva 18 - 25 % Kapalná paliva 14 - 17 % Obnovitelné a druhotné zdroje 17 - 22 % Hrubá výroba elektřiny Jaderné palivo 46 - 58 % Obnovitelné a druhotné zdroje 18 - 25 % Zemní plyn 5 - 15 % Černé a hnědé uhlí 11 - 21 %

Příležitost a ohrožení České energetiky

Scénáře tuzemské netto spotřeby elektřiny Referenční: průměrný růst HDP ve stálých cenách roku 2005 mezi lety 2012 až 2040 o velikosti 1,92 %. snížení elektroenergetické náročnosti mezi lety 2012 až 2040 o velikosti 31,7 %. vývoj elektromobility podle referenčního scénáře EGÚ Brno.

Předpokládaný ekonomický vývoj

Spotřeba elektřiny na obyvatele

Bilance vývoje výroby a spotřeby elektřiny

Bilance vývoje výroby a spotřeby elektřiny

Vývoj přiměřenosti výrobních kapacit Leden 19:00, rok 2020 Leden 19:00, rok 2025 Podíl Remaining Capacity minus Adequacy Reference Margin na Reliably Available Capacity per country. Remaining Capacity = dostupná kapacita (Reliable Available Capacity) – zatížení (Load). Adequacy Reference Margin = kapacita, která by měla být vždy dostupná Zdroj: ENTSO-E (červen 2014) – scénář B, leden 19:00

Důraz na energetické úspory Snaha o pokrytí ekonomického růstu z energetických úspor Obyvatelstvo Obyvatelstvo Doprava Sklo a keramika Strojírenství Sklo a keramika Chemický Železo a ocel Chemický Železo a ocel Obchod a služby Obchod a služby

Předpokládaný vývoj ceny silové elektřiny

Cena elektřiny pro konečného zákazníka

Prognózovaný vývoj emisí CO2

Náklady na jednotlivé zdroje elektřiny Zdroj: Projected Costs of Generating Electricity (IEA, 2010)

Energy storage

Děkuji Vám za pozornost