Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přírodopis 9 2. hodina Naše Země ve vesmíru
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Planety sluneční soustavy
Planetky, měsíce planet
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaPlynné.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Planety sluneční soustavy
Uran.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce.
Pluto - trpaslík sluneční soustavy
Registrační číslo projektu
Jupiter.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Uran Sabina Bartůšková Lucie Vávrová. Popis Uranu Uran na rozdíl od většiny ostatních planet má výrazně skloněnou osu rotace. Je nakloněný na stranu o.
Vesmír.
Planeta Jupiter Jupiter je znám už odpradávna, protože je na noční obloze viditelný pouhým okem. Je největší planetou Sluneční soustavy. V pořadí od Slunce.
Práce s atlasem - Vesmír
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
Planety.
Vesmír a sluneční soustava
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNEČNÍ SOUSTAVA TTTTato prezentace Vám přiblíží všech devět planet (i s Plutem). SSSSnad se Vám bude líbit!
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
Planetky ve vesmíru.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Saturn Planeta s prstenci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
VESMÍR 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-06.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vnější planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Planeta Sluneční Soustavy
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Planety sluneční soustavy II Autor Mgr. Robert Jiran

Planety sluneční soustavy II ZEMĚPIS PRO 6.ROČNÍK Učebnice FRAUS Planety sluneční soustavy II . Fraus – str. 9 . Školní atlas světa – Sluneční soustava . Planety ( Jupiter, Saturn, Uran, Neptun) . Trpasličí planetky . Opakování

Jupiter Jupiter je největší planetou Sluneční soustavy. V pořadí od Slunce je to pátá planeta, ale z hlediska složení jí považujeme za prvního plynného obra. Jupiter je objemnější a hmotnější než všechny ostatní planety dohromady. Jupiter je také první planeta, která má vlastní prstenec. Podle zatím dostupných informací má také nejvíce přirozených oběžnic. Jupiterovy měsíce se dělí do několika skupin. Nejznámější a největší jsou tzv. Galieovské měsíce. Europa, Callisto, Io a Ganymeides, který je dokonce větší než Merkur. Planeta Jupiter je tvořena převážně z vodíku. Jupiterovo jádro je ovšem kamenné. V atmosféře také převažuje vodík. Dále je zde helium a stopové množství dalších prvků, např. amoniak, methan... Na Jupiteru jsou patrná bouřková mračna, z nich největší se nám jeví jako Velká červená skvrna. Tato bouře má průměr 40 000 km a naše Země by se do ní vešla třikrát. Rychlost rotace Jupitera je nejvyšší z celé Sluneční soustavy. Slunce oběhne jednou za 12 let. Jupiter se také občas nazývá nedokončená hvězda. Je to tím, že Jupiter svou gravitací dokáže plyn stlačit tak, že se chová i vypadá jako kov. Protože je Jupiter jedním z nejjasnějších objektů na obloze, jeho průměrná jasnost se pohybuje mezi Marsem a Venuší, je znám již od pradávna. K Jupiteru již mířilo několik vesmírných sond.

Jupiter v datech Průměr 142 984km Doba oběhu kolem Slunce 11,86 let Doba otočení kolem osy 9,8 h Počet přirozených družic min 63

Saturn Saturn je druhá největší planeta sluneční soustavy. Strukturou je velmi podobný Jupiteru. Ale jeho hustota je daleko menší. Je dokonce jedinou planetou v celé sluneční soustavě, která by ve vodě plavala. Planetu tvoří hlavně vodík, přes 93%, a helium. Saturn rotuje kolem své osy jen o něco pomaleji než Jupiter. Slunce oběhne jednou za 29 let. Vzhledem k jeho nízké hustotě je jeho zploštění na pólech daleko větší než u Jupitera. Na Saturnově povrchu jsou jasně patrné pravidelné pruhy, které se od sebe liší barvou i šířkou. Proudění na Saturnu je ještě rychlejší než na Jupiteru. Dosahuje rychlosti až 1 800 km/h. Saturn je zajímavý, především díky svým jasným prstencům. Prstence jsou široké 420 000 km, ale jejich tloušťka je jen několik set metrů. Prstence jsou dobře pozorovatelné i ze Země. Saturn má také velký počet oběžnic. Největší z nich je Titan.

Saturn v datech Průměr 120 536km Doba oběhu kolem Slunce 29,46 let Doba otočení kolem osy 10,2 h Počet přirozených družic min 49

Uran je podobně jako Saturn a Jupiter plynný obr Uran je podobně jako Saturn a Jupiter plynný obr. Má však trochu jiné složení. Hlavní složkou je opět vodík, jenže tvoří pouhých 83%. Helium má zastoupení 15%. Obsahuje také malé množství methanu. Ostatní látky jsou zastoupeny v nepatrném množství. Nejvíce se Uran od ostatních planet odlišuje sklonem rotační osy. Ta je vychýlena o téměř 90°. Uran má své vlastní magnetické pole. To se ovšem nenachází v centru planety, ale 10 000 km pod kůrou a je vychýleno o 60° oproti sklonu osy rotace. Zdroj magnetismu není dosud znám. Slunce oběhne za 84 let. Uran má své vlastní prstence. Jsou velmi úzké - nejsou širší než 10 km. Jsou tvořeny z balvanů o velikosti kolem 10 m v průměru. Mají velmi tmavou barvu a jejich materiál je jeden z nejtmavších ve Sluneční soustavě. Uran má několik přirozených oběžnic. Uran je první objevená planeta Sluneční soustavy, která nebyla známá již z dávných časů. Uran Uran v datech Průměr 51 118 km Doba oběhu kolem Slunce 84,01 let Doba otočení kolem osy 17,9 h Počet přirozených družic min 27

Neptun Neptun je nejvzdálenější planetou od Slunce. Svým složením se velmi podobá Uranu. Jeho atmosféra je však daleko bouřlivější, než na Uranu. Větry zde vanou rychlostí 1 000 km/h a to v opačném směru, než je rotace Neptuna. Na Neptunu jsou dvě bouřkové oblasti. Jedna se nazývá Velká tmavá skvrna. Ta je velká asi jako Země. Neptun má, tak jako všechny obří planety, prstenec. Slunce oběhne jednou za 164 let. Neptun obíhá osm přirozených oběžnic. Neptun je také jediná planeta, u které bylo umístění nejprve vypočteno a teprve pak byl objeven.

Neptun

Trpasličí planety Planetky Patří sem tělesa kulovitého tvaru, která ovšem nejsou dominantní v zóně své oběžné dráhy. Patří sem Pluto, Ceres a Eris. Pravděpodobně se tato kategorie ještě rozšíří o Charon, Vestu a další . Planetky Jsou malé tělesa obíhající kolem Slunce nebo jiné hvězdy. Protože mají nízkou hmotnost, jejich gravitační síla je tak malá, že nedokáže zformovat tvar planetky do kulovitého tvaru a má tedy nepravidelný tvar. Ve Sluneční soustavě se taková tělesa nacházejí zejména v prostoru mezi Marsem a Jupiterem. PLUTO CHARON

OPAKOVÁNÍ Doplň názvy planet SATURN JUPITER NEPTUN Největší planeta se jmenuje? Planeta s největším počtem oběžnic je? Třetí planeta od Slunce je? Nejmenší planeta je? Červená planeta je? Nejvzdálenější planetou od Slunce je? JUPITER ZEMĚ MERKUR MARS NEPTUN Doplň názvy planet SATURN JUPITER NEPTUN