Nový zákon o zaměstnanosti Změny platné od 1.10.2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Advertisements

Zákon o zaměstnanosti Autor: Petr Šťastný Datum:
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Představení projektu Příležitost dělá(t) zaměstnance
Organizace sociální správy
ÚŘAD PRÁCE.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Aktivní politika zaměstnanosti Cíle aktivní politiky zaměstnanosti Prosazování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu, zejména.
Správa sociálního zabezpečení
Státní politika zaměstnanosti. Zákon o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. stanovuje postup k dosažení cílů politiky státu v oblasti zaměstnanosti. Státní politika.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Veřejná služba 2017.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Správa sociálního zabezpečení
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Právo sociálního pojištění
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Transkript prezentace:

Nový zákon o zaměstnanosti Změny platné od

Hlavní změny: státní příslušníci členských států Evropské unie a jejich rodinní příslušníci mají v oblasti zaměstnanosti v principu stejné postavení jako tuzemští občané, posiluje se princip rovného zacházení a ochrana proti přímé i nepřímé diskriminaci z důvodu pohlaví, sexuální orientace, rasového nebo etnického původu, národnosti atd.; přitom se za diskriminaci nepovažují případy, kdy výběr osob je předurčen povahou práce, nebo jde o pozitivní diskriminaci, definuje se pojem nelegální práce.

Cíle zákona snížení nezaměstnanosti zajištění rovných pracovních a mzdových podmínek pro všechny – tedy studentům jako stálým zaměstnancům firem. sjednocení podmínek na trhu práce (podle mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Beránkové)

Změny v podmínkách zprostředkování zaměstnání úřady práce: evidovaný na ÚP je povinen informovat ÚP o všech okolnostech souvisejících s jeho zdravotními omezeními, doplnění definice tzv. vhodného zaměstnání – jedná se také o zaměstnání na kratší pracovní úvazek, zaměstnání časově omezené a také veřejně prospěšné práce, z evidence uchazečů o zaměstnání bude vyřazena osoba (mj. zanikne podpora v nezaměstnanosti), která odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání, zájemci o zaměstnání je nově umožněno, aby mu ÚP zabezpečil rekvalifikaci, umožňuje se práce/přivýdělek v rozsahu menším než 20 hodin týdně při měsíčním výdělku menším než Kč měsíčně, ÚP může ve spolupráci s uchazečem vypracovat individuální akční plán.

Změny v oblasti podpory v nezaměstnanosti a rekvalifikací do tzv. náhradní doby (tj. doby, kdy uchazeč nebyl zaměstnán, ale tato doba se mu uznává jako doba zaměstnání) se započítává doba péče o dítě do 4 let věku (dosud do 3 let); vyřazena z těchto dob je doba soustavné přípravy na povolání, doba podpory se zvyšuje z 6 na 9 měsíců u osob od 50 do 55 let věku (doba účasti na poskytování důchodového pojištění alespoň 25 roků) a u osob nad 55 let věku se období podpory prodlužuje na 12 měsíců (alespoň 30 roků účasti na důchodovém pojištění), pro první 3 měsíce činí výše podpory 50 % čistého měsíčního výdělku nebo vyměřovacího základu, pro zbývající podpůrčí dobu se podpora proti současnosti zvyšuje na 45 % (dosud 40 %).

Další změny výrok ÚP (o vyřazení z evidence uchazečů, o povinnosti vrátit podporu) má nyní formu rozhodnutí ve správním řízení (je možné odvolání), zaměstnání zprostředkované agenturami práce může mít formu dočasného přidělení zaměstnance k výkonu práce pro jinou PO nebo FO, změny v systému zaměstnávání osob se zdravotním postižením (pracovní rehabilitace s podporou asistenta; zpřesnění podmínek existence chráněných pracovních míst a chráněných dílen...)

Nové nástroje aktivní politiky zaměstnanosti příspěvek na dopravu zaměstnanců v místech se špatnou dopravní obslužností, překlenovací příspěvek pro osoby, které se rozhodly vystoupit z evidence uchazečů o zaměstnání a zahájit samostatně výdělečnou činnost, příspěvek na zapracování u uchazečů s horšími šancemi na uplatnění (absolventi, těhotné ženy, zdravotně postižené osoby, osoby starší 50 let,...), zákaz práce osobám mladším 15 let (mimo uměleckou, kulturní, sportovní nebo reklamní činnost), nově je v zákoně řešena odpovědnost za porušení zákona včetně skutkových podstat přestupků, správních deliktů a pokut

Dopady na účastníky trhu práce - shrnutí zaměstnavatelé: při přijímacím pohovoru se uchazeče nesmí dotazovat na skutečnosti osobní, národnostní, apod., které by mohly vést k případné diskriminaci, absolventi: z tzv. náhradní doby je vyřazena doba soustavné přípravy na povolání, absolventi, kteří za poslední 3 roky neodpracovali alespoň 12 měsíců pracovním poměru, který je spojen s odvody na sociálním a zdravotním pojištění, nemají nadále nárok na vyplácení podpory v nezaměstnanosti, mají však nárok na sociální dávky Pracovní agentury: agentury již nemohou se studenty uzavírat dohody o provedení práce, vznikají jim dodatečné náklady např. na přihlášení do systému sociálního zdravotního pojištění, odvody SP a ZP (35 %).

D ůsledky nového zákona na úřady práce: mají více pravomocí, ale nestíhá kontrolní oddělení, zvětšení objemu administrativy – např. místo jedné jsou teď dvě žádosti o registraci, žádosti jsou podrobnější, dopad na absolventy škol (nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale na soc. dávky) - absolventům je jedno, odkud peníze dostanou, individuální akční plány – není o ně velký zájem, existence velkých sankcí při nesplnění podmínek, zvýšení počtu osob vyřazených z evidence - ano, přísná podmínka osmi denní oznamovací povinnosti reakce uchazečů ve věku 50 až 55 let na možnost prodloužení doby podpory nezaměstnanost – nezaměstnanost se zvýšila o 5 %.

Konec prezentace Děkujeme za pozornost