20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 Celková charakteristika Kongresu „ Energetická budoucnost vzájemně propojeného světa“ Energetický komitét ČR WEC EGÚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Advertisements

Udržitelný rozvoj energetiky
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
ENVIROS EGÚ BRNO, UJV ŘEŽ, VUPEK-ECONOMY 10. prosince 2008 Udržitelný rozvoj energetiky projekt v programu TRVALÁ PROSPERITA presentace průběžných poznatků.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Ing. Jaroslav Deml Mobilita budoucnosti Náměstek ministra dopravy
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 ZÁVĚRY KONGRESU Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Společenské a hospodářské prostředí
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Evropská energetická politika Zelená kniha Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV Presentuje Ing. Roman Čížek, DrSC ENVIROS, s.r.o., Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 Celková charakteristika Kongresu „ Energetická budoucnost vzájemně propojeného světa“ Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy

Charakteristika Kongresu Základní témata Kongresu: Globální problémy světové energetiky Energetická budoucnost navzájem propojeného světa Udržitelný rozvoj průmyslových i rozvojových zemí Zvýšení kvality života a ochrany životního prostředí 2 EGÚ Brno, a. s.

Charakteristika Kongresu Skladba jednání Kongresu : Úvodní vystoupení světových osobností, speciální referáty proslovené na plénu, zahajovací referáty jednotlivých dnů Diskusní sekce (6 sekcí se 4 – 3 tématickými okruhy) Kulaté stoly (6 kulatých stolů) Závěrečné zasedání, závěry kongresu Kongres mladých expertů účastníků, 800 novinářů a 220 mladých účastníků z 50 zemí a energetických společností Výstava/veletrh energetických technologií 3 EGÚ Brno, a. s.

Charakteristika Kongresu – speciální referáty José Manuel Durão Barroso: Energetická politika EU spočívá na pěti pilířích 1) Zvýšení energetické účinnosti, a tím do roku 2020 úsporu 20 % energie a snížení emisí CO2 o 780 milionů tun 2) Zvýšení podílu OZ na 20 % v roce 2020 a 10 % podílu bio-paliv 3) Podstatné zvýšení množství čistých uhlovodíků – čisté uhelné technologie 4) Posílení trhu s uhlíkem (pokrývá 50 % energetických emisí) 5) Upevnění a otevření konkurenceschopného vnitřního trhu 4 EGÚ Brno, a. s.

Charakteristika Kongresu – speciální referáty José Manuel Durão Barroso: Jaderná energie v energetické politice EU „Společná problematika konkurenceschopnosti, globální energetické bezpečnosti a klimatických změn vyvolává novou diskuzi o budoucnosti jaderné energie“. 5 EGÚ Brno, a. s.

Charakteristika Kongresu – speciální referáty Anne Lauvergeon, Area, Francie – Přednosti jaderné energie  Není zatížena emisemi uhlíkatých látek (už dnes šetří emise na úrovni všech automobilů Evropy)  Je konkurenceschopná (její ekonomická přijatelnost se promítá do ceny elektřiny)  Výrobní náklady jsou neobyčejně stabilní (palivo tvoří jen 5 % ceny elektřiny – růst cen U je málo ovlivňují)  Zvyšuje energetickou bezpečnost země (její přínos je na úrovni produkce ropy Kuwaitu)  Nabízí energii mimořádné hustoty (znamená úspory v dopravě a skladovacích kapacitách)  Je multimodální (elektřina, výroba vodíku, odsolování, palivové články, aj.) 6 EGÚ Brno, a. s.

Charakteristika Kongresu – referáty pro diskusní sekce Pro 6 diskusních sekcí (se 4 – 3 tématickými okruhy) bylo předloženo na 150 referátů Členíme je podle hlavního zaměření 7 EGÚ Brno, a. s.

Charakteristika Kongresu – kulaté stoly Zaměření kulatých stolů (podle programu WEC) /KS 1/ VZÁJEMNÁ ZÁVISLOST: MÍRA VÝZVY (scénáře energetické politiky do roku 2050 a odpovídající výzvy) /KS 2/ KDO UHRADÍ ÚČET? INVESTICE, FINANCE A RIZIKA NA ENERGETICKÉM TRHU (energetická paliva si vyžádají do roku 2030 investice cca 16 bil. USD) /KS 3/ BUDOUCNOST DOPRAVY (rozvoj automobilizmu v rozvojových zemích, vodík, bio-paliva) /KS 4/ ASIJŠTÍ GIGANTI: VEDOUCÍ, NÁSLEDOVNÍCI A „SKOKANI“ (vliv na globální trhy, diversifikace energetických zdrojů) /KS 5/ ENERGIE PRO ROZVOJ (opatření komerční energie pro 1,6 mld lidí, dosud bez přístupu) /KS 6/ KLIMATICKÉ ZMĚNY: SVĚT SKROMNĚJŠÍ NA UHLÍ (jaderná energie, velkorozměrová vodní energie, OZ, čisté uhelné technologie, energetická účinnost – technologie a postoje veřejnosti) 8 EGÚ Brno, a. s.

Charakteristika Kongresu – Výběr informací Přehled nejzajímavějších informací – zaměření  Výhledy světové energetiky  Elektroenergetika z pohledu jednání Kongresu  Elektrárenství z pohledu jednání Kongresu  Propojování elektrizačních soustav – elektrické sítě  Doprava (úsek perspektivních technologií)  Nároky na výzkum  Životní prostředí

20. Kongres – Výběr informací VÝHLEDY SVĚTOVÉ ENERGETIKY Alternativy energetické politiky do roku 2050 Cestovní mapa světové energetiky Globální problémy energetiky ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU KONGRESU Gordický uzel: bezpečnost zásobování, klimatické změny, ekonomická konkurenceschopnost Volá reforma energetického sektoru po reformě? Liberalizace sektoru elektroenergetiky v EU Alternativy projektování trhů s elektřinou

20. Kongres – Výběr informací ELEKTRÁRENSTVÍ Z POHLEDU JEDNÁNÍ KONGRESU Budoucnost výroby elektřiny z uhlí při omezování uhlíkatých látek Omezování změn klimatu – cesty zachycení a akumulace uhlíku Jaderná energie – stav a výhledy Současný stav a výhled jaderné výroby elektřiny v Japonsku Management opotřebovaného jaderného paliva ve Finsku Efekty portfolia OZ – základy, modely, příklady výsledků Obnovitelné zdroje v EU a Polsku – podmínky a možný rozvoj Lokální (elektro-)energie – globální souvislosti Dlouhodobá perspektiva – jaderná fúze – projekt ITER

20. Kongres – Výběr informací PROPOJOVÁNÍ ES – ELEKTRICKÉ SÍTĚ Perspektivy inteligentních síťových technologií pro udržitelné a bezpečné zásobování elektřinou Technické aspekty synchronního propojení elektrizačních soustavy IPS/UPS - UCTE Vize samoléčivé elektroenergetické sítě Stimuly pro investice do elektrických sítí v tržním prostředí Výzvy integrace velkorozměrové větrné energie

20. Kongres – Výběr informací DOPRAVA (ÚSEK PERSPEKTIVNÍCH TECHNOLOGIÍ) Dlouhodobé vývojové trendy v sektoru dopravy – cesty použití vodíku Vodíkové kazety pro vozidla: nová strategie skladování a dodávek vodíku NÁROKY NA VÝZKUM Pokročilé energetické technologie mohou řešit otázky prostředí, zásobování a omezení ve vztahu ke spolehlivosti při produkci a užití fosilních paliv ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Ochrana klimatu pro Německo