Doc. Ing. Josef Suchomel, Ph.D. RNDr. Vlastimil Kostkan, Ph.D. a kol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Advertisements

Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS.
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Audit administrativních činností
Příprava nové dopravní politiky ČR
Mimoprodukční funkce lesa
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Případová studie – práce ve skupinách Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Uherské Hradiště 2009.
Eva Měráková, Lenka Jandová
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Koncepce environmentální bezpečnosti
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Právní úprava ochrany lesa
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Vodohospodářské aktuality
MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV OCHRANY LESŮ A MYSLIVOSTI Diplomová práce Vyhodnocení vlivu losa evropského na lesní porosty.
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

Doc. Ing. Josef Suchomel, Ph.D. RNDr. Vlastimil Kostkan, Ph.D. a kol. Analýza možností předcházení škod, působených bobrem evropským na hospodářských lesních porostech - projekt NAZV - Doc. Ing. Josef Suchomel, Ph.D. RNDr. Vlastimil Kostkan, Ph.D. a kol.

Cíle projektu komplexně zhodnotit veškeré aspekty vztahu bobr – lesní porosty, detailně zpracovat analýzu nejzávažnějších konfliktů mezi bobrem a lesnickým hospodařením, vypracovat návrhy postupů, které mohou snižovat tlak bobrů na hospodářské porosty a jejich experimentální ověření   Dílčí cíle: vyhodnocení proměnlivosti potravních nároků bobra ve vztahu k různým typům lesních porostů na základě jejich: druhové struktury, věkové struktury, porostních charakteristik, zjištění, zda existují preference ve výběru porostů osídlovaných bobrem podle jejich věku a struktury, analýza dosud známých vzniklých škod, jejich charakteru a lokalizace a vztahu k formám lesního hospodářství, vyhodnocení dalších aspektů poškozování lesních porostů nad rámec potravní aktivity (např. stavbou hradů a polohradů, zaplavování porostů atd.).

1) Zjištění druhových a věkových preferencí dřevin kácených bobrem evropským analýza (časová, věková, druhová, prostorová) kácení dřevin v průběhu předzimního zásobování bobrů na základě výše uvedeného cíle stanovit principy potravní aktivity bobra v břehových porostech pro identifikaci managementových opatření v ochraně porostů Dílčí cíle: definice druhových, věkových a prostorových preferencí dřevin v odlišných klimatických oblastech a porostních skupinách, ověření hypotézy o potravní strategii bobra - „central place foraging“ v podmínkách střední Evropy. - Experimentální plochy – detailní vyhodnocení nabídky a poptávky dřevin (druh, věk…)

2) Zjištění stanovištních preferencí bobra evropského Stanovit habitatové preference se zaměřením na vegetační charakteristiky. Tento úkol je primární - pak lze formulovat efektivní principy ochrany před škodami Definice faktorů prostředí, za kterých je v různých klimatických podmínkách a v různých porostních skupinách zvýšené riziko intenzivního vlivu bobra na porosty.   Jak? Vytvořit reprezentativní síť studijních ploch v různých typech přírodního i člověkem pozměněného prostředí, kvantifikovat případně kategorizovat všechny ekologické faktory modelových ploch, v několika pravidelných cyklech vyhodnotit pobytové známky bobra, které indikují sílu reakce bobra na konkrétní stanovištní charakteristiky, statisticky vyhodnotit vzájemné interakce.

3) Časová, druhová a prostorová analýza předzimního zásobování/kácení ? co je spouštěcím mechanismem (endogenní faktory, klima, fotoperioda) tohoto chování a kdy v zimně aktivita končí ?? definovat mechanismus, který ovlivňuje začátek a konec aktivity analyzovat prostorovou složku tohoto chování a zjistit, zda dochází v průběhu této aktivity ke změnám ve využívání odlišných zdrojů potravy = východiska pro účinná opatření snižující silný a negativní trofický tlak v cenných porostech Jak ? V klimaticky odlišných oblastech (Litovelské Pomoraví, soutok Moravy a Dyje a Český les) stanovit modelové transekty uvnitř několika teritorií bobřích rodin, v pravidelných časových intervalech lokalizovat (prostorové měřítko), kvantifikovat a kvalifikovat (druhové měřítko) předzimní přípravu bobrů, porovnat získaná data s meteorologickými a klimatologickými údaji ve snaze lokalizovat mechanismus ovlivňující předzimní přípravu, porovnat získaná data s porostními charakteristikami

4) Nárazníkové vegetační pásy – definice, testování, vyhodnocení Využít ekologické interakce „bobr vs. měkké dřeviny (Populus, Salix). = snížit potravní tlak bobrů na hospodářské porosty a to cíleným zakládáním vegetačních pásů složených z dřevin rodů Salix a Populus (zatím hypotéza) Definovat a identifikovat klíčové faktory "nárazníkového vegetačního pásu“. Experimentálně ověřit funkčnost tohoto opatření. Výstupy Analýza potravního chování bobrů s efektem "nárazníkového vegetačního pásu", Definice parametrů nárazníkových pásů (v případě úspěšného ověření).   Jak? V přírodních podmínkách bobry osídlených oblastí vyhledat břehové porosty splňující definici "nárazníkového vegetačního pásu", Provést analýzu potravní činnosti v porostech splňujících teoretické předpoklady, Statisticky vyhodnotit filtrační účinek opatření, Parametrizovat "nárazníkový vegetační pás".

5) Vypracování návrhů preventivních opatření proti škodám potravní i nepotravní činnosti bobra, včetně experimentálního ověření Experimentálně ověřit technická a organizační opatření na snížení negativních dopadů populace bobra definovat metodické a technické aspekty používání úspěšně ověřených technických opatření, postupů a doporučení, zjistit skutečný rozsah dopadů, včetně hospodářských škod, působených bobrem tvorbou hrází na drobných vodních tocích a narušováním vodních staveb hrabáním nor. přikrmování – vrby, topoly elektrické ohradníky – zvláště cenné a v malém měřítku lokalizovatelné dřeviny v porostech, změna druhové struktury břehových porostů (tzv. buffer zóna) individuální ochrana stromů bobří oplocenky – stanovit, definovat nadzemní i podzemní náležitosti technického opatření ochrana vodních děl testování efektivnosti a nákladů nutných pro drenážování bobřích hrází. zhodnocení variant vhodného lesnického hospodaření v oblastech osídlených bobrem – tj., jaký tvar lesa v blízkosti vody použít návrh vytvoření účelových porostů na způsob lesů zvláštního určení, návrh rámcových směrnic hospodaření

6) Dopady na lesní ekosystémy a jejich kvantifikace Popsat vlivy bobra na jednotlivé funkce lesa včetně jejich finančního vyjádření, hodnocení vlivu na porostní typ lesa, hodnocení vlivu na věk, zakmenění a zdravotní stav, hodnocení vlivu na dřevoprodukční a hydricko-vodohospodářskou funkci lesa, hodnocení vlivu na změnu kvality dřeva a potenciální rozvoj dřevokazných hub. Výsledky aktivity Souhrnné hodnocení vlivu bobra na lesní ekosystémy podle jejich určení, ekonomické hodnocení reálně vznikajících škod v hospodářských porostech.

7) Návrh legislativního ošetření problematiky Současná legislativa nedostatečně řeší střety mezi zvláště chráněnými druhy živočichů na straně jedné a hospodářskými zájmy člověka na straně druhé. Navrhnout takové změny stávající legislativy, které by na straně jedné umožnily efektivně chránit druh před opětovným vyhubením na území České republiky a na straně druhé vytvořily dobré podmínky pro hospodaření v lesích a jejich ochranu. Výstupy Návrhy na úpravy konkrétních článků a paragrafů norem a jejich předložení zodpovědným centrálním orgánům státní správy (Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo zemědělství ČR). Jak? Analýza dosavadních střetů mezi legislativními nástroji ochrany přírody a legislativou v lesním a vodním hospodářství a návrh možného paralelního řešení.

8) Hospodářská úprava lesů – tvorba rámcových směrnic hospodaření a příprava technologických postupů Navrhnout takové lesohospodářské postupy, které by v maximálně možné míře reflektovaly a do souladu uvedly některé, dosud nesladěné zájmy: existence zvláště chráněného druhu – bobra evropského – v lesním ekosystému a jeho působení na něj, aplikace navrhovaných opatření, zaměřených na ovlivnění působení bobra na různá lesní společenstva a hospodářské porosty, požadavky ochranářské a lesnické legislativy, požadavky lesního hospodáře na funkční využívání lesních porostů. Výsledky? návrh změn v kategorizaci lesů - lesy zvláštního určení, návrh rámcových směrnic hospodaření, zdůvodnění navrhovaných hospodářsko-úpravnických opatření, podklady a participace při zpracování lesního hospodářského plánu pro LHC Židlochovice.  

9) Semináře pro pracovníky Lesů ČR, s. p., SVOL a dalších subjektů vzájemná informovanost mezi řešitelským kolektivem a odbornou lesnickou veřejností navození důvěry a spolupráce při řešení problému Výsledky ? dobrá informovanost na straně odborné lesnické veřejnosti získávání informací o rozšíření a možných nových aspektech osídlení území ČR bobry Forma prezentování interaktivní semináře, každý v délce jednoho pracovního dne

Děkuji za pozornost !!!