Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 2011
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Chytré sítě Smart grids.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Zpráva pracovní komise pro teplárenství Scénáře vývoje teplárenství Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Oldřich Vojíř předseda pracovní komise.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Společenské a hospodářské prostředí
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Podnikání a ochrana životního prostředí, zejména ovzduší Dopady směrnice EU o průmyslových emisích a její vliv na český průmysl po roce 2015 Ing. Pavel.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Vytápění Dálkové vytápění
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Teplárny Brno, a.s. – EKOLOGICKÉ TEPLO PRO BRNO
Zimní energetický balíček EU - „Čistá energie pro všechny Evropany“
Transkript prezentace:

Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK

Energetika MSk – zásobování teplem měst a obcí  Centrální zásobování teplem  Decentralizované zásobování teplem  Blokové kotelny  Lokální vytápění bytů a domů

Surovinové zdroje  Hnědé a černé uhlí, lignit  Zemní plyn  Topné oleje a propan-butan  Obnovitelné zdroje  Druhotné zdroje – odpady  „Úspory energií a zvyšování účinnosti“

Požadavky na vytápění měst, obcí a bytů  Spolehlivost a bezpečnost  Ekologická přijatelnost  Účinnost a efektivnost  Provozní kontinuita  Cenová dostupnost – sociálně přijatelná

Centrální zásobování teplem  Teplárny – kombinovaná výroba tepla a elektrické energie - teplárny pro zásobování měst - podnikové teplárny – většinou zásobují i města - elektrárny s vyvedením tepla  Výtopny – pouze výroba tepla Teplárny vyrábějí 21% el. energie !! CZT zabezpečuje 50% výroby tepla !!!

Účinnost kogenerační výroby tepla a el. energie

Energetika a ovzduší

Průměrný podíl významných sektorů na národních primárních emisích prachových částic PM 10

Rozhodující skupiny znečišťovatelů  Energetika a průmysl  Doprava  Lokální znečišťovatelé  Sekundární prašnost  Zahraniční vlivy

PRIORITY  Kvalitní životní prostředí – zejména čistota ovzduší  Konkurenceschopnost ČR v globální ekonomice  Zabezpečit podnikatelům v ČR a v EU rovné podmínky v podnikání jako v ostatních konkurenčních ekonomikách  Vytvářet podmínky pro prosperitu ČR a podnikatelského sektoru v ČR

Východiska MSK  Průmyslový region – Ostravsko – karvinská aglomerace a příhraniční region v Polsku  Vysoká koncentrace znečišťovatelů v celém území – špatná kvalita ovzduší  Do 20 let bude dotěženo černé uhlí ve stávajícím revíru v ČR (nebude – li otevřen Důl Frenštát)  Prakticky veškerá energetika v MSk je založená na černém uhlí  MSk je v elektroenergetice je silně deficitní – schází cca 800 MW  Relativní zastaralost energetických zdrojů  Rozsáhlé systémy centrálního zásobování teplem

Alternativy pro MSK  Zachovat a modernizovat těžký průmysl  Stabilizovat a rozvíjet strojírenství  Podporovat a rozvíjet nové sektory podnikání včetně MSP  Restrukturalizovat energetiku a palivoenergetickou základnu  Zachovat efektivní systémy CZT pro vytápění městských aglomerací  Komplexně řešit zlepšení kvality ovzduší u všech znečišťovatelů

Možné řešení energetiky - krátkodobé  Průběžná modernizace a ekologizace energetických agregátů s ohledem na dlouhodobé řešení  Úspory energie a zvyšování energetické účinnosti  Využívání druhotných a obnovitelných zdrojů energie  Výstavba nových moderních zdrojů energie šetrných k životnímu prostředí

Příklad substituce energetického zdroje  Náhrada části výkonu černouhelného zdroje emisně výhodnějším zdrojem využívajícím jako palivo směsné komunální odpady  Omezení skládkování  Úspora neobnovitelných energetických zdrojů  Spolehlivé dodávky paliv

Emisní výhodnost – srovnání emisních limitů

Emisní výhodnost – srovnání skutečných emisí Snížení emisí náhradou energie z teplárny energií vyrobené na spalovně (KIC) Výroba energie

Emisní výhodnost – srovnání skutečných emisí Emise vztažené na celkové energie porovnávaných zdrojů Snížení emisí porovnávaných zdrojů

Příklad moderního energetického zdroje využívajícího odpady

Využívání komunálních odpadů ve Vídni

Možné řešení energetiky - dlouhodobé  Zachovat systémy CZT  Opustit spalování černého uhlí v energetice  Stávající černouhelné energetické zdroje nahradit moderním jaderným zdrojem v kogeneračním režimu s vyvedením tepla do CZT

Děkuji vám za pozornost