OPŽP – výroční konference

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obsah Aktuální stav příprav 1. draft OPŽP
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
OPŽP p rogramové období Operační program Životní prostředí  Usnesením vlády č. 867 ze dne 28. listopadu 2012 vymezen samostatný operační.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
OPERAČNÍ PROGRAM Životní prostředí Pro období
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
2. jednání Platformy pro budoucí kohezi Obsah  Institucionální zabezpečení přípravy OPŽP 2014 – 2020  Aktuální stav na evropské úrovni  Stav.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka OPŽP – výroční konference Akcelerační.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
DOTACE PRO OBLAST ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PLZEŇSKÝ KRAJ Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Operační program životní prostředí
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

OPŽP – výroční konference přínosy OPŽP a příprava nového programového období Ing. Jan Kříž, náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.

Obsah prezentace Přínosy OPŽP 2007 – 2013 Strategie nastavení OPŽP Nastavování OPŽP - Přínosy a rizika ŽP Příspěvek OPŽP ke zlepšení ŽP Cíle a dopady na ŽP Příprava nového programového období

Strategie nastavení OPŽP rozpracovává prioritu „Ochrana a zlepšení kvality životního prostředí“ Národního strategického referenčního rámce ČR 2007-2013 s cílem zlepšení dostupnosti environmentální infrastruktury, obnovení a zvýšení kvality životního prostředí a podpora úspor energií prioritní osy a oblasti podpory vycházejí ze strategických, koncepčních a legislativních dokumentů jak na národní, tak mezinárodní úrovni dokumenty na národní úrovni: Strategie udržitelného rozvoje ČR, Státní politika životního prostředí ČR pro období 2004-2010 - ZÁSADNÍ Strategie hospodářského růstu ČR, Národní Lisabonský program 2005-2008 (Národní program reforem ČR), Program podpory environmentálních technologií, Státní surovinová politika, Státní energetickou koncepce, Rámec udržitelné spotřeby a výroby v České republice, Národní inovační strategie dokumenty na mezinárodní úrovni: Strategie EU pro udržitelný rozvoj, 6. Akční program ES pro životní prostředí a Strategické obecné zásady Společenství, Lisabonská strategie tématickéstrategie EU

Nastavování OPŽP – problémy a rizika ŽP Před rokem 2007 identifikovány problémy a rizika v oblasti životního prostředí – např.: vysoká energetická a materiálová náročnost ekonomiky vysoké měrné emise oxidů síry a oxidu uhličitého zatěžování povrchových vod z dosud nečištěných nebo nedostatečně čištěných odpadních vod nutnost zkvalitnit nakládání s odpady nízká retenční schopnost krajiny a ohrožení povodněmi překračování imisních limitů pro ochranu zdraví lidí

Příspěvek OPŽP ke zlepšení ŽP 11 223 dokončených projektů v objemu 60,4 mld. Kč (71 % projektů s vydaným RoPD) přispělo k ochraně a zlepšování kvality životního prostředí v ČR – např.: došlo ke zvýšení kvality povrchových a podzemních vod došlo ke snížení imisní zátěže ovzduší poklesly atmosférické depozice došlo ke zlepšení odpadového hospodářství rekultivovány prostory po těžbě surovin omezil se pokles biodiverzity snížila se půdní eroze či se zvýšila ekologická stabilita krajiny Každý podpořený projekt přispěl ke zlepšení ŽP – přínos se sleduje prostřednictvím indikátorů vykazovaných příjemci v monitorovacích zprávách

Voda (PO 1) – cíle a dopady na ŽP zlepšení stavu povrchových a podzemních vod, zlepšení kvality dodávek jakostní pitné vody pro obyvatelstvo a snižování rizika povodní Přínosy z dokončených projektů: více než 54 % všech nově vybudovaných kanalizačních sítí v ČR od roku 2007 více než 46 % všech nově vybudovaných ČOV v ČR od roku 2007 cca 75 % podíl na snížení vypouštěného znečištění v ČR od roku 2007 vyjádřené parametrem BSK5 Délka nových kanalizačních sítí: u dokončených projektů 3 233 km, cíl: 7 610,8 km Počet nových ČOV: u dokončených projektů 148,6 cíl: 335 (většina pod 2000EO) Aktuální snížení BSK5 ve vypouštěných odpadních vodách: u dokončených projektů: 5 341 t/rok, cíl: 12 510 t/rok Délka nových vodovodních sítí: u dokončených projektů 338 km, cíl: 478,6 km - dosud více než 6 % všech nově vybudovaných vodovodních sítí v ČR od r. 2007 Počet digitálních povodňových plánů na úrovni kraje/obce s rozšířenou působností/obce: u dokončených projektů 572, cíl: 785 Počet nových/rekonstruovaných hlásných a měřících stanic o stavu hladin/průtoků: u dokončených projektů 709, cíl: 854

Ovzduší (PO 2) - cíle a dopady na ŽP zlepšení nebo udržení kvality ovzduší a omezení emisí základních znečišťujících látek do ovzduší s důrazem na využití inovativních environmentálně šetrných způsobů výroby energie včetně energetických úspor Přínosy z dokončených projektů: více než 39% podíl na snížení emisí SO2 v ČR z malých stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší od roku 2007 více než 76% podíl snížení emisí NOX v ČR z malých stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší od roku 2007 Snížení emisí SO2 : u dokončených projektů: 1 646,9 t/rok, cíl: 10 088 t/rok Snížení emisí NOx : u dokončených projektů: 1 192,9 t/rok, cíl: 14 657 t/rok Snížení emisí TZL: u dokončených projektů: 2 106,8 t/rok, cíl: 11 139 t/rok – dosud více než 8 % podíl na snížení emisí TZL v ČR z malých stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší v letech 2012 – 2013 Snížení emisí VOC: u dokončených projektů: 201,6 t/rok, cíl: 745 t/rok (podíl přínosu dokončených projektů z malých stac. zdrojů k údajům za ČR 1,88 %)

OZE (PO 3) - cíle a dopady na ŽP udržitelné využívání zdrojů energie, zejména obnovitelných zdrojů energie, a prosazování úspor energie. Dlouhodobým cílem je zvýšení využití OZE při výrobě elektřiny a zejména tepla a vyšší využití odpadního tepla Přínosy z dokončených projektů snížení spotřeby energie u dokončených projektů o 1 220 334 GJ/rok zvýšení výroby energie z OZE o 72 171 GJ/rok plocha zateplení konstrukcí 10,8 km2 380 nově připojených objektů na CZT Snížení spotřeby energie: u dokončených projektů: 1 220 344 GJ/rok, cíl: 3 203 481GJ/rok (podíl přínosu dokončených projektů k údajům za ČR 0,65 %) Zvýšení výroby elektřiny z OZE: u dokončených projektů: 76 490 GJ/rok, cíl: 307 647GJ/rok (podíl přínosu dokončených projektů k údajům za ČR 0,02 %) Zvýšení výroby tepla z OZE: u dokončených projektů: 72 171 GJ/rok, cíl: 299 070 GJ/rok (podíl přínosu dokončených projektů k údajům za ČR 0,76 %) Snížení emisí CO2: u dokončených projektů: 118 992 t/rok, cíl: 650 587,5 t/rok (podíl přínosu dokončených projektů k údajům za ČR 0,44 %) Plocha zateplení konstrukcí: u dokončených projektů: 10 806 549 m2, cíl: 14 034 523 m2 Počet nově připojených objektů na centrální zdroj tepla: u dokončených projektů: 380, cíl: 843m2

Odpady (PO 4) - cíle a dopady na ŽP zkvalitnění nakládaní s odpady, snížení produkce odpadů a odstraňování starých ekologických zátěží Přínosy z dokončených projektů 5% podíl na zvýšení kapacity zařízení pro využití odpadů v ČR od roku 2007 zvýšení kapacity zařízení na třídění odpadů o 290 160 t/rok více než 154,8 ha plochy starých skládek rekultivováno a odstraněno starých ekologických zátěží 9 odstraněných nepovolených skládek v ZCHÚ 88 786 m3 vytěženého, odčerpaného kontaminovaného materiálu a demolované stavby zvýšení kapacity zařízení pro využití odpadů : u dokončených projektů: 5 mil. t/rok, cíl: 6,6 mil. t/rok zvýšení kapacity zařízení na třídění odpadů : u dokončených projektů: 290 tis. t/rok, cíl: 647 tis. t/rok zvýšení kapacity zařízení pro nakládání s nebezpečnými odpady: u dokončených projektů: 567 t/rok – vše dokončeno Plocha odstraněných starých ekologických zátěží: u dokončených projektů: 76,7 ha, cíl: 173,3 ha Plocha rekultivovaných starých skládek: u dokončených projektů: 78,1 ha, cíl: 96 ha Kubatura vytěženého, odčerpaného kontaminovaného materiálu a demolované stavby: u dokončených projektů: 88 786 m3, cíl: 139 934 m3

Příroda (PO 6) - cíle a dopady na ŽP zastavení poklesu biodiverzity a zvýšení ekologické stability krajiny Přínosy z dokončených projektů 31 % evropsky významných lokalit ČR je připraveno k vyhlášení jako ZCHÚ či ke smluvní nebo základní ochraně 5 % rozlohy EVL ( 0,5 % rozlohy ČR) je připravených k vyhlášení jako ZCHÚ či ke smluvní nebo základní ochraně 13 542 ha území ČR revitalizováno – cca 0,2 % rozlohy ČR Počet EVL připravených k vyhlášení jako ZCHÚ či ke smluvní nebo základní ochraně: u dokončených projektů: 342, cíl: 564 Rozloha EVL připravených k vyhlášení jako ZCHÚ či ke smluvní nebo základní ochraně: u dokončených projektů: 392 km2, cíl: 934 km2 Plocha revitalizovaných území: u dokončených projektů: 135 km2, cíl: 260 km2 Celková plocha, na které byla realizována opatření pro podporu biodiverzity : u dokončených projektů: 139 km2, cíl: 222 km2 (cca 0,2 % rozlohy ČR) Celkový počet vysazených dřevin: u dokončených projektů: 1 860 172, cíl: 2 701 2334 Celková délka revitalizovaného toku: u dokončených projektů: 142 km, cíl: 225 km

OPŽP 2014-2020 Podpora v 5 tematických prioritních osách PO1 Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní (768,7 mil. €) PO2 Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech (453,8 mil. €) PO3 Odpady a materiálové toky, ekolog. zátěže a rizika (458,8 mil. €) PO4 Ochrana a péče o přírodu a krajinu (351,7 mil. €) PO5 Energetické úspory (529,6 mil. €) PO6 Technická pomoc (73,8 mil. €)

Příprava nového programového období Ukončování vyjednávání s Evropskou komisí – poslední jednání na národní úrovni plánováno na 19. února 2015 Hlavní body proběhlých jednání: Podoba podpory ve specifickém cíli 2.1 („kotlíkové dotace“) Jasná specifikace podmínek, za kterých může být podporováno energetické využití odpadů (v návaznosti na realizaci krajských POH a provedené střednědobé hodnocení) Možnost financování návštěvnické infrastruktury (pouze projekty malého rozsahu do 5 mil. EUR v ZCHÚ, a musí vyplývat z plánu péče o ZCHÚ) Navázání na směrnici o ecodesignu v PO 2 a PO 5

Implementace nového programu Otázky v řešení na národní úrovni: Plnění předběžných podmínek Implementační model kotlíkových dotací Inovativní finanční nástroje Koordinace příprav na audit designace Vyhlašování výzev před schválením programu ze strany EK

Územní dimenze Integrované územní investice (ITI) Prioritní osy 1 – 3 (pouze z Fondu soudržnosti) Alokace 500 mil. Kč PO 1: 9 mil. EUR PO 2: 2,7 mil. EUR PO 3: 6,3 mil. EUR Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) prostřednictvím místních akčních skupin Prioritní osa 4 (likvidace vybraných invazních druhů rostlin, výsadba dřevin na nelesní půdě)

Děkuji za pozornost Ing. Jan Kříž, náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů. Ministerstvo životního prostředí České republiky, Vršovická 65, 100 10 Praha 10, tel.: +420 267 121 111 jan.kriz@mzp.cz n ww.opzp.cz n zelená linka 800 260 500 n dotazy@sfzp.cz