Seminář 27.9.2011 V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
Realizace opatření ve vazbě na projekt „Čisté povodí Svratky“
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
BIOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR, v. v. i. HYDROBIOLOGICKÝ ÚSTAV Na Sádkách 7, České Budějovice Tábor, Řízení kvality vody v údolních nádržích.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Odbor vodovodů a kanalizací Vypracoval: Ing. Jan Žák Místo.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
DOTACE PRO OBLAST ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PLZEŇSKÝ KRAJ Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Vodohospodářské aktuality
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Kanalizační Přípojky F-M
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Dotační příležitosti pro obce JMK
Příprava Regionálního akčního plánu Kraje Vysočina
Transkript prezentace:

Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti vedoucí ke zlepšení stavu

Problematika zatížení vodních nádrží fosforem a zkušenosti s odstraňováním fosforu – v rámci Jihomoravského kraje se jedná o pilotní projekt Čisté povodí Svratky, který má své počátky v roce 2003

Partneři projektu „Čisté povodí Svratky“ Povodí Moravy s.p., v současné době nositel projektu „Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“ – dotace z OPŽP + JMK + Město Brno Jihomoravský kraj Město Brno Kraj Vysočina Kraj Pardubický

Plocha povodí zájmového území Svratky 1600 km 2 Cíle projektu „Čisté povodí Svratky“ Snížit živinový odnos z povodí a živinové zátěže toků a nádrží – omezení znečištění z bodových a plošných zdrojů znečištění Obnovit přirozenou rovnováhu ve struktuře planktonu Obnovit stabilitu značně poškozeného ekosystému VN Brno Obnovit ekonomické aktivity v regionu – víceúčelové využití nádrže Prostředky, kterými je vhodné dosáhnout cílů projektu „Čisté povodí Svratky“ Revitalizace krajiny Omezení plošných zdrojů znečištění (změny hospodaření v krajině, realizace protierozních a protipovodňových opatření s cílem zadržení vody v krajině, revitalizace vybraných toků) Účinné odstranění znečištění bodovými zdroji (odkanalizování a čistění odpadních vod) Osvěta a legislativní změny (používání bezfosfátových pracích a mycích prostředků) - § 39 odst. 10 vodního zákona Asanace sinicemi infikovaných sedimentů v nádržích Osvěta ve vztahu k veřejnosti (veletrhy, besedy,konference,média)

Žádosti o dotaci z OP ŽP na projekt „Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“ předcházelo zpracování celé řady dokumentací, které monitorovaly celé povodí, vlastní nádrže, navrhovalo celou řadu opatření v terénu.

Mezi důležité činnosti v povodí Svratky se řadí: výstavba a rekonstrukce kanalizačních systémů a čistíren odpadních vod budování retenčních vodních nádrží v krajině realizací plošných protierozních a ekologických opatření včetně revitalizace toků snižováním podílu orné půdy ve prospěch trvalých travních porostů. Celkem bylo od roku 2004 až do 6/2011 z dotačních titulů JMK do povodí Svratky na území Jihomoravského kraje investováno ,- Kč na realizace kanalizací a ČOV, na projektové dokumentace a na stavby protipovodňových opatření a v součtu s dotacemi do tohoto území z dotací OPŽP, Ministerstva zemědělství, bylo investováno cca 839 mil. Kč. V rámci povodí jsou průběžně zhotovovány vodohospodářské projekty, jako realizace staveb kanalizací, čistíren odpadních vod, protipovodňová a protierozní opatření. Jedná se dlouhodobou činnost, která je náročná nejen na vyřízení příslušných povolení, ale také na zajištění dostatečných finančních objemů. Investované prostředky v zájmovém území projektu Čisté povodí Svratky

Dotace Jihomoravského kraje Zvláštní účet ZVLÁŠTNÍ ÚČET PRO VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ JMK – Dotační program v oblasti vodního hospodářství Podprogram 1 – dotace v oblasti vodárenství Podprogram 2 – dotace v oblasti odkanalizování a čištění odpadních vod Podprogram 3 – podpora staveb protipovodňové ochrany – Časově omezený dotační program na podporu tvorby projektů v oblasti vodního hospodářství pro rok 2012 – předpokládaný termín podání žádostí o dotaci – leden 2012 – Více informací na / granty a dotacewww.kr-jihomoravsky.cz pro příslušný rok Hlavní dotační tituly na úseku vodního hospodářství

Národní dotace Ministerstva zemědělství ve vodním hospodářství Dotace a programy ve vodním hospodářství obsahují přehled programů a dotačních titulů Ministerstva zemědělství, které jsou zaměřeny na obor vodovodů a kanalizací, na obnovu, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavbu vodních nádrží, na odstranění následků povodní na státním vodohospodářském majetku, na protipovodňová opatření, na ostatní opatření ve vodním hospodářství a na dotace pro majetkoprávní vypořádání majetku, dotčeného realizací "Opatření na snížení povodňových rizik v povodí horního toku řeky Opavy s využitím přírodě blízkých povodňových opatření". Vodovody a kanalizace Rybníky Odstranění následků povodní na státním VH majetku Ostatní opatření ve VH Nové Heřminovy Prevence před povodněmi Přímé dotace VH Více informací na vodnim-hospodarstvi/

Hlavní dotační tituly na úseku vodního hospodářství Operační program životní prostředí – Prioritní osa 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní Podporuje projekty, které směřují ke zlepšení stavu povrchových a podzemních vod, zlepšení jakosti a dodávek pitné vody a snižování rizika povodní. Prioritní osa 1 – Prioritní osa 6 - Zlepšování stavu přírody a krajiny Podporuje projekty, které přispívají ke zpomalení či zastavení poklesu biodiverzity, ochraně ohrožených druhů rostlin a živočichů, zajištění ekologické stability krajiny a podporují vznik a zachování přírodních prvků v osídlených oblastech. Prioritní osa 6 – Více informací na / nabídky podpory/ Harmonogram výzev OPŽPwww.opzp.cz

Jihomoravský kraj bude v dalších letech provádět zejména následující aktivity: finanční podpora staveb kanalizací a čistíren odpadních vod, staveb protipovodňových a protierozních opatření a finanční podpora na zpracování projektových dokumentací v oblasti vodního hospodářství. koordinace projektu Čisté povodí Svratky – pravidelná jednání řídícího výboru a spolupráce se všemi partnery spolupráce se všemi vodoprávními úřady v území, zaměřená na řešení vypouštění nečištěných odpadních vod do vod povrchových s důrazem na důsledné napojování obyvatel a jiných subjektů na kanalizaci zakončenou čistírnou odpadních vod. dlouhodobě je prováděna metodická pomoc obcím (řešení problémů v rámci oblasti odkanalizování a čištění odpadních vod, získávání dotací na realizaci kanalizací a ČOV a staveb protipovodňové a protierozní ochrany, metodika k připojování obyvatel na kanalizaci zakončenou čistírnou odpadních vod apod.) pravidelná informovat veřejnosti o vývoji a jednotlivých krocích, které v rámci projektu Čisté povodí Svratky probíhají.

Děkuji za pozornost.