Josef II. 1741 - 1780 - 1790.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právo za absolutismu Periodizace:
Advertisements

římský císař, král český a uherský
Josef II. – osvícený despota?
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
Josefínské reformy Počátky občanské společnosti
Reformy Marie Terezie a Josefa II.
Josef II
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Odpovídej na otázky, hledej v textu.
Josef II. obdivovatel Fridricha II. pruského "selský císař„
Osvícenský absolutismus Marie Terezie a Josefa II.
České země za Marie Terezie a Josefa II.
Marie Terezie 1717 – 1780 …z Boží vůle římská císařovna, uherská a česká královna, arcivévodkyně rakouská, vévodkyně burgundská a hraběnka tyrolská.
Leopold II..
Miroslava Dvořáková 8. B 2013/2014
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu:
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst, zkoumat a tvořit AnotaceŽák se seznámí.
Náboženská tolerance Josefa II. © Lucie Stárková, č. 1.
MARIE TEREZIE RODINA HANI a ANI.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_31_ JOSEF II. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
České země za Josefa II. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3605_ České_ země_ za_ Josefa_II Autor: Mgr. Kočíř.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HABSBURSKÁ MONARCHIE v 17. a 18. století. HABSBURSKÁ MONARCHIE v 17. a 18. století.
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Marie Terezie.
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Habsburská monarchie po třicetileté válce
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
Marie Terezie a Josef II.
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
České země v 18. století Josef II..
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Josef II
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis ročník
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Marie Terezie a Josef II.
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
1741(Vídeň) (Vídeň) Alice Brychtová, 3.B
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Josef II. 1741 - 1780 - 1790

od 1765 (po smrti otce) - spoluvladař Marie Terezie a císař Svaté říše římské přísná výchova v mládí v duchu osvícenství pragmatik (= nejvyšším cílem je užitečnost a praktický úspěch), vzdělaný, racionální, velmi pracovitý, skromný životní styl, vyvinutý smysl pro odpovědnost matčiny reformy považoval za nedostatečné a pomalé inkognito inspekční cesty po monarchii

Marie Terezie s nejstaršími dětmi

Po nástupu na trůn začal okamžitě tvrdě prosazovat převratné reformy – vydal přes 6 000 patentů Sám sebe považoval za prvního úředníka státu Velká část jeho reforem narazila na odpor (šlechty a duchovenstva), řadu musel odvolat ještě před smrtí, některé zrušil jeho nástupce, bratr Leopold

Toleranční patent 1781 Dovolil poddaným veřejně vyznávat vedle římskokatolické víry víru protestantskou (luteránství a kalvínství) a pravoslavnou Nové svobody využil jen zlomek poddaných (do konce 18.stol. bylo 95 % obyvatelstva katolíci) Umožnil Židům přístup k dosud nepovoleným oblastem - studiu, řemeslům a povoláním, odstranil diskriminační ošacení, povolil jim usazovat se mimo ghetta, volnost židovského podnikání Josefův pragmatický přístup: náboženské uvolnění mělo podpořit ekonomiku

1781 zrušení klášterů které nevzdělávaly mládež, nevěnovaly se vědě či nepečovaly o nemocné zrušil téměř polovinu klášterů, měnil je na kasárna, nemocnice a chudobince /nenávratně ztraceno velké množství kulturních pokladů a knihoven ze 42 církevních svátků zrušil 15 fary přeměnil na články státní správy - faráři státem placení úředníci, kteří vedli matriky a šířili osvětu

klášter Zlatá Koruna po zrušení

zdravotní opatření - v každé vesnici porodní bába, v krajských městech lékaři, kteří měli potírat lidové pověry a bránit epidemiím zaváděl nemocnice, porodnice, sirotčince zákaz pohřbů v kostelech, zrušení hřbitovů uvnitř měst

Berní a urbariální patent 1781 zrušení nevolnictví Josefův patent s největším dopadem na obyvatelstvo i budoucí historický vývoj poddanství a robota zůstaly zachovány, ale poddaní měli právo volného pohybu, vybírat si povolání, uzavírat sňatky, studovat apod. důsledek: příliv českého venkovského obyvatelstva do poněmčených měst - to vedlo k rozvoji průmyslové revoluce a národnímu obrození Berní a urbariální patent převedení roboty na peněžní rentu Josefínský katastr soupis poddanské a panské půdy, její rovné zdanění

zemřel na tuberkulózu 2x ženatý, bezdětný neoblíben u dvora, duchovenstvem, šlechtou po zrušení nevolnictví nesmírně oblíben u venkovského obyvatelstva - obliba jména Josef!