Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Advertisements

ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Pravý úhel, pravoúhlý trojúhelník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Těleso nebo látka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Rýsování rovnoběžek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Periodická soustava prvků
Chemická vazba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků Mgr. Helena Roubalová
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Rodina neshody, konflikty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Úvod do anorganické chemie
Čištění povrchové vody
Směsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Roztoky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Zahřívání látek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Atom Mgr. Helena Roubalová
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
PSP- periodická soustava prvků
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Stavba látek.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
Periodická soustava prvků
Soutěžíme před testíkem
Částicové složení látek
Soutěžíme před testíkem
Stavba atomu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

Směsi (více látek pohromadě) Látky jsou: Prvky Sloučeniny Směsi (více látek pohromadě)

8O Je chemická látka obsahující pouze atomy o stejném protonovém čísle Prvek Je chemická látka obsahující pouze atomy o stejném protonovém čísle Protonové číslo Z udává, kolik protonů je v jednom atomu Příklad: 8O protonové číslo značka kyslíku

Každý prvek má svoji značku a název (například Fe – železo) Názvy a značky Každý prvek má svoji značku a název (například Fe – železo) Všechny prvky jsou uspořádány v periodické soustavě prvků (PSP) Periodický zákon: Vlastnosti prvků a jejich sloučenin se periodicky opakují v závislosti na protonovém čísle jejich atomů.

Periodická soustava prvků Prvky jsou uspořádány do: Period – vodorovných řad označených 1 až 7. Číslo periody označuje počet elektronových vrstev v obalu Skupin – svislých sloupců. Číslo hlavní skupiny označuje počet elektronů ve valenční vrstvě

Vlastnosti Vlastnosti prvku v jedné skupině jsou velmi podobné, protože mají stejný počet elektronů ve valenční vrstvě („na povrchu atomu“). Příklad: Na – sodík K – draslík Oba prvky jsou v první skupině (jeden elektron ve valenční vrstvě) a mají velmi podobné vlastnosti.

Periodická soustava - tabulka Obr.1

Zdroje : Obr. 1. : pertabul[ cit. 2011-07-10]. Dostupný pod licencí Creativ commons na adrese http://lide.uhk.cz/pdf/student/psopatp1/Chemie/pertabul.jpg