Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon"— Transkript prezentace:

1 Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
PSP Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Dmitrij Ivanovič MENDĚLEJEV:
Obr.č.3 PERIODICKÝ ZÁKON: -19. století - ruský vědec Dmitrij Ivanovič MENDĚLEJEV: Vlastnosti atomů chemických prvků se periodicky mění v závislosti na vzrůstajícím protonovém čísle. (v té době Mendělejev ještě protonové číslo neznal, uspořádal prvky podle jejich atomových hmotností, původní Mendělejevova tabulka obsahovala 60 prvků) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Mendělejevova periodická tabulka z roku1871
Obr.č.2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 PSP Sestavena podle periodického zákona
V dané době většina prvků neznáma Nové prvky geniálně předpověděl (hmotnost, vlastnosti) Zač. 20. století tabulku upravil český chemik Bohuslav Brauner (přítel Mendělejeva) Tabulka byla zhuštěnější a méně přehledná Prvky nacházející se ve společné skupině vykazují i podobné chemické vlastnosti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Do periodické tabulky chemických prvků, kterou sestavil Mendělejev byly postupně zařazovány nově objevené prvky. Podíl si připisuje i český chemik a přítel Mendělejeva Bohuslav Brauner, který například navrhl zařadit prvky vzácných zemin (lanthanoidy) mezi cer a tantal; v roce 1902 předpověděl existenci prvku s protonovým číslem 61 (promethium - Pm) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 VIII.A – nepřechodné prvky VIII.B – přechodné prvky 8 hlavních skupin
Řádky = periody (7) Sloupce = skupiny (18) VIII.A – nepřechodné prvky VIII.B – přechodné prvky 8 hlavních skupin 10 vedlejších skupin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Číslo skupiny – udává počet valenčních elektronů
Číslo periody – udává počet el. vrstev v obalu atomu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Dosud je známých 117 prvků – asi 90 se
vyskytuje v přírodě, zbylé byly připraveny uměle. 11 prvků plynných (H, N, O, F, vzácné plyny) 2 kapalné (Br, Hg) pevné látky – převážně kovy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Použité obrázky: Obr.č.1 - Creative Commons Attribution/Share-Alike Licens Obr.č.2 - Volně šiřitelné Obr.č.3 - Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon"

Podobné prezentace


Reklamy Google