Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Obr.1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Latinský název: hydrogenium
Značka: H (z řeckého hydro a genes = tvořící vodu) Protonové číslo: Z = 1 Skupina: I.A = 1.skupina Perioda: 1.perioda Teplota tání: −259,125 °C Teplota varu: −252,882 °C Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Vodík – struktura atomu
Obr.2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Vodík je nejlehčím prvkem na Zemi, je lehčí než vzduch
Vodík je nejlehčím prvkem na Zemi, je lehčí než vzduch. Pokud se nesloučí s nějakým jiným prvkem na Zemi, uniká do vesmíru. Je nejrozšířenějším prvkem ve vesmíru a třetím nejrozšířenějším prvkem na Zemi. Obr.3 Všechny hvězdy a hvězdné galaxie jsou tvořeny převážně vodíkem. Slunce: 98% vodíku, 8% helia, zbytek jiné prvky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Vodík je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu
Vodík je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu. Za běžných podmínek tvoří dvouatomové molekuly H2: Je velmi reaktivní. Velmi bouřlivá je jeho reakce s kyslíkem. (Ve směsi se vzduchem výbušný!) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Výbuch vzducholodě Hindenburg
V minulosti se vodík používal k plnění balonů a vzducholodí. havárie vzducholodi Hindenburg Obr.4 Po havárii se k plnění přestal vodík používat a vzducholodi se začali plnit heliem, které má nízkou hustotu a je inertní. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Použití Plynný vodík se používá ke ztužování rostlinných tuků. Zkapalněný vodík tvoří složku paliv pro raketové motory. Kyslíkovodíkový plamen se používá ke svařování a řezání kovů (teplota až 2500°C). Obr.5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Palivo budoucnosti! Ekologické palivo - spalováním vzniká voda: 2H2 + O2 → 2H2O + teplo
Obr.6 TriHyBus (původně H2bus) je označení pro český hybridní autobus na vodíkový pohon. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Výroba Vodík je možné získávat elektrolýzou vody. Rozklad vody účinkem elektrického proudu na plynný vodík a kyslík. 2 H2O → 2 H2 + O2 Obr.7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Použité obrázky: Obr.1 – Creative Commons Attribution/Share-Alike Licens Obr Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license Obr Volně šiřitelné Obr Obr Obr GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google