Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOVY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOVY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 KOVY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 25 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 za běžných podmínek v pevném skupenství (výjimkou je kapalná rtuť)
vedou teplo a el.proud jsou tažné, kujné, dobře se slévají, mají kovový lesk Výskyt v lidském těle: Fe v červených krvinkách Na v tkáňových tekutinách K v buňkách Ca v kostech 1 Hg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Třídění kovů Podle hustoty: lehké (Na, Mg, Al, …)
těžké (Fe, Cu, Pb, Hg, Cd, …) nebezpečné pro zdraví člověka a dalších organismů! Podle stálosti na vzduchu a ve vlhkém prostředí: ušlechtilé (Pt, Au, Ag, Cu, …) neušlechtilé (Mg, Fe, Zn, …) Podle dostupnosti a ceny: drahé (Pt, Au, Ag, …) ostatní Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 (Fe, Cu, Al, Au, Pt, Ti) Nejpoužívanější kovy na Zemi
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Železo jeden z nejrozšířenějších prvků na Zemi
nejdůležitější a nejpoužívanější kov v přírodě se vyskytuje v různých sloučeninách (hematit-krevel, magnetit-magnetovec, limonit-hnědel, siderit-ocelek, …) součást krevního barviva hemoglobinu 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Výroba železa: ze železných rud ve vysokých pecích
3 Výroba železa: ze železných rud ve vysokých pecích 4 Vitkovice – vysoké pece Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 - pevná, na vzduchu stála, ale křehká
Surové železo – litina - pevná, na vzduchu stála, ale křehká - výroba kotlů, radiátorů, součásti těžkých strojů čisté železo je měkký, stříbřitý kov, který snadno rezne. Proto se velmi často používá ve formě slitin – mají zvýšit jeho tvrdost a odolnost proti korozi. Zkujňováním litiny (odstranění uhlíku a dalších prvků) vzniká: Ocel (nástrojová, nerezavějící, betonářská, chirurgická, …) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Koroze: pomalé změny probíhající na povrchu kovů
vlivem vnějších podmínek (vzdušný kyslík, vodní pára, soli, …) - železo se vlivem koroze mění na rez 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Měď výborný vodič tepla a elektřiny Výskyt v přírodě:
ryzí, nebo ve sloučeninách 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Koroze: - na vzduchu je měď nestálá, protože se za působení atmosférické vlhkosti a CO2 pasivuje, pokrývá se zelenou měděnkou, která ji účinně chrání proti další korozi 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Použití: hlavně v elektronice (elektrické vodiče, součástky,…)
střešní krytiny, okapy kotle, chladiče (např. v počítačích, automobilech, …) současné mince obsahují měď (10 Kč, 20 Kč) Součást krevního barviva měkkýšů, hemocyaninu 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Bronz (Cu+Sn) Mosaz (Cu + Zn)
Slitiny mědi: Bronz (Cu+Sn) Mosaz (Cu + Zn) 10 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Hliník dobrý vodič elektrického proudu
v přírodě se vyskytuje zejména ve formě sloučenin, nejznámější rudou je bauxit Al2O3 . 2 H2O 11 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 oxid hlinitý tvoří drahé kameny rubín, safír, korund
14 13 18 15 17 16 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 - záznamové médium v CD a DVD discích hliníková fólie – alobal
Použití: - záznamové médium v CD a DVD discích hliníková fólie – alobal součást chladičů PC procesorů a pamětí výroba odolných a pevných slitin (např.dural – pro letecký a automobilový průmysl) 20 19 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 Zdravotní rizika Al se nevyskytuje v žádné živé tkáni
riziko používání hliníkového nádobí! existuje silné podezření, že případný zvýšený výskyt hliníku v krvi může být příčinou vzniku Alzheimerovy choroby tím, že likviduje mozkové a nervové buňky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Zlato těžký, měkký, žlutý kov, výborně kujné a tažné (ze zlata se dá vytepat fólie tenká 0,0001mm, z 1g zlata se dá vytepat fólie o ploše 1 m2 , vytáhnout drátek o délce 1km) 21 22 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 jeden z nejlepších vodičů tepla a elektrického proudu
23 jeden z nejlepších vodičů tepla a elektrického proudu v přírodě se nachází ryzí chemicky mimořádně odolné (nereaguje s vodou ani s běžnými kyselinami a hydroxidy) Lučavka královská! směs HNO3:HCl v poměru 1:3, rozpouští ušlechtilé kovy (např. zlato, stříbro, platinu, …) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Čistota zlata se udává v karátech. Ryzí zlato má 24 karátů.
14 karátů = 14 hmotnostních dílů zlata a 10 hmotnostních dílů dalších kovů (např.Cu nebo Ag) Využití zlata: v elektrotechnice k pokovování kontaktů výroba mikročipů výroba paměťových médií s vysokou kapacitou výroba šperků 24 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 Platina těžký, stříbřitě bílý kov chemicky mimořádně odolný Použití:
výroba automobilových katalyzátorů výroba léku proti rakovině výroba šperků (vzhledem jako stříbro, které je levnější) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 Titan lehký, tvrdý kov odolný proti vnějším vlivům a vysokým teplotám, za běžné teploty nereaguje ani s kyselinami Použití: v letecké a raketové technice k výrobě tryskových motorů a lodních šroubů k výrobě kloubních implantátů stále více je používán i v body piercingu 27 26 28 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

23 lehké a pevné slitiny titanu ( s prvky Al, Mn, Zn) se používají na výrobu golfových holí, brýlí, jízdních kol, hodinek, okapů, … slitina titanu a niklu má tvarovou paměť. Je možné ji jakkoliv zdeformovat, přesto se po zahřátí vrátí do výchozího stavu. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

24 Použité obrázky: Obr.č – volně šiřitelné Obr.č – volně šiřitelné Obr.č – volně šiřitelné Obr.č.4 - GNU Free Documentation License Obr.č.5 - Obr.č – volně šiřitelné Obr.č.7 - Obr.č.8 – vlastní archiv autora Obr.č.9 – – volně šiřitelné Obr.č Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Obr.č Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license. Obr.č Obr.č.13 – – volně šiřitelné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

25 GNU Free Documentation License
Obr.č.14 – GNU Free Documentation License Obr.č.15 – Obr.č.16 – Obr.č Obr.č Obr.č – volně šiřitelné Obr.č – volně šiřitelné Obr.č Creative Commons Attribution 2.5 Generic license. Obr.č.22 – Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license. Obr.č – volně šiřitelné Obr.č – volně šiřitelné Obr.č Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Obr.č – vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "KOVY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google