Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."— Transkript prezentace:

1 Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Směsi (více látek pohromadě)
Látky jsou: Prvky Sloučeniny Směsi (více látek pohromadě)

3 8O Je chemická látka obsahující pouze atomy o stejném protonovém čísle
Prvek Je chemická látka obsahující pouze atomy o stejném protonovém čísle Protonové číslo Z udává, kolik protonů je v jednom atomu Příklad: 8O protonové číslo značka kyslíku

4 Každý prvek má svoji značku a název (například Fe – železo)
Názvy a značky Každý prvek má svoji značku a název (například Fe – železo) Všechny prvky jsou uspořádány v periodické soustavě prvků (PSP) Periodický zákon: Vlastnosti prvků a jejich sloučenin se periodicky opakují v závislosti na protonovém čísle jejich atomů.

5 Periodická soustava prvků
Prvky jsou uspořádány do: Period – vodorovných řad označených 1 až 7. Číslo periody označuje počet elektronových vrstev v obalu Skupin – svislých sloupců. Číslo hlavní skupiny označuje počet elektronů ve valenční vrstvě

6 Vlastnosti Vlastnosti prvku v jedné skupině jsou velmi podobné, protože mají stejný počet elektronů ve valenční vrstvě („na povrchu atomu“). Příklad: Na – sodík K – draslík Oba prvky jsou v první skupině (jeden elektron ve valenční vrstvě) a mají velmi podobné vlastnosti.

7 Periodická soustava - tabulka
Obr.1

8 Zdroje : Obr. 1. : pertabul[ cit ]. Dostupný pod licencí Creativ commons na adrese


Stáhnout ppt "Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google