Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Periodická soustava prvků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Periodická soustava prvků"— Transkript prezentace:

1 Periodická soustava prvků
Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0117

2 V 2. pol. 19. století – velký rozvoj chemie = objeveno mnoho nových prvků potřeba uspořádat. D.I.Mendělejev – seřadil 63 známých prvků, podle stoupajícího protonového čísla do „ Tabulky“

3 Při seřazování prvků Mendělejev zjistil, že se vlastnosti prvků pravidelně (periodicky) opakují. Prvky s podobnými vlastnostmi uspořádal pod sebe a vytvořil tak první skupiny. Ve skupinách se nacházejí prvky se stejným počtem valenčních elektronů. Ve své původní tabulce vynechal místa pro prvky, které předpokládal že existují, ale do té doby nebyly objeveny.

4 Periodický zákon: Mendělejev vlastnosti prvků jsou periodicky závislé na jejich atomových hmotnostech

5 Současná periodická soustava prvků
Začátkem 20.stol. – upravení periodického zákonu: vlastnosti prvků jsou periodicky závislé na protonovém čísle jejich atomů ( jod je za telurem, i když je lehčí)

6 Periodická soustava prvků
118 prvků - 94 přirozených - 24 uměle vytvořených (nestabilní) 7 vodorovných řad (period) – perioda určuje počet hladin kde se vyskytují elektrony 18 skupin (sloupců) – ve skupině jsou prvky se stejným počtem valenčních elektronů = podobné vlastnosti (I-VIII.A, I-VIII.B)

7 Informace o prvcích tabulky
Ř CH O D É s prvky – valenční elektrony v orbitalu „s“ I.A, II.A + He p prvky – valenční elektrony v orbitalu „p“ III.A-VIII.A skupina (bez He) d prvky – doplňují elektrony do orbitalu „d“ I.B- VIII.B ( kromě f prvků) přechodné prvky f prvky – doplňuje elektrony do orbitalu „f“ (vnitřně přechodné prvky – Lanthanoidy a Aktinoidy)

8 Dělení prvků v tabulce Kovy – prvky mající většinu kovových vlastností - levá strana chemické tabulky Polokovy – prvky mající pouze některé vlastnosti kovů - zhruba uhlopříčka od B k At + Ge, Sb, Po Nekovy – nemají kovové vlastnosti (nebo minimálně) - pravá horní část chemické tabulky

9 Otázky a úkoly Proč patří He mezi „s“ prvky?
Jak je možné, že je jod lehčí než telur, i když má větší protonové číslo? Vyjmenuj vlastnosti charakteristické pro kovy? Který polokov je nejznámější a na co se používá? Nakresli schéma tabulky prvků a do něj vybarvi: s,p,d,f prvky, barevně odliš kovy, polokovy a nekovy

10 Literatura: Mareček, A.; Honza, J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN REPIN, Ilya. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Periodická soustava prvků"

Podobné prezentace


Reklamy Google