Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přehled citací a odkazů:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přehled citací a odkazů:"— Transkript prezentace:

1 Přehled citací a odkazů:
Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_FrF EU OP VK Škola, adresa Gy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 Autor Ing. Eva Frýdová Období tvorby VM Prosinec 2013 Ročník kvinta Předmět Chemie Název, anotace Periodická tabulka prvků II; Nadefinování jednotlivých zákonitostí v PSP Přehled citací a odkazů: GREENWOOD, N a Alan EARNSHAW. Chemie prvků. 1. vyd. Praha: Informatorium, 1993, s ISBN REMY, Heinrich. Anorganická chemie. 2.české vydání. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1971. KLIKORKA, J., B. HÁJEK a J. VOTINSKÝ. Obecná a anorganická chemie. Praha: SNTL-Nakladatelství technické literatury, 1989.

2 Periodická tabulka prvků II
Ing. Eva Frýdová

3 Periodický zákon: Vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich atomových vah = vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich protonového čísla. Vlastnosti prvků se periodicky opakují Prvky pod sebou ve sloupcích mají podobné vlastnosti, protože mají podobnou elektronovou konfiguraci H He Li Be B C N O F Ne Na Mg Al Si P S Cl Ar K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe Cs Ba La Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn Fr Ra Ac Co je to perioda? Co je to skupina?

4 Periodický zákon: Vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich atomových vah = vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich protonového čísla. Vlastnosti prvků se periodicky opakují Prvky pod sebou ve sloupcích mají podobné vlastnosti, protože mají podobnou elektronovou konfiguraci H He Li Be B C N O F Ne Na Mg Al Si P S Cl Ar K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe Cs Ba La Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn Fr Ra Ac s-prvky p-prvky Co je to perioda? d-prvky Co je to skupina?

5 Zákonitosti vyplívající z PSP:
I. Velikost atomů → ve skupinách se zvětšuje s rostoucím Z → v periodách se zmenšuje s rostoucím Z II. Ionizační energie a elektronová afinita Ionizační energie → energie potřebná k odtržení elektronu od atomu (vznik kationtu) → nejnižší IE mají prvky I. A a II. A → nejsnadněji tvoří kationty Elektronová afinita → energie která se uvolní při přijetí elektronu (aniont) → nejvyšší EA mají prvky VII. A (nejsnadněji tvoří anionty)

6 Zákonitosti vyplívající z PSP:
III. Elektronegativita → schopnost atomu přitahovat vazebné elektrony → roste po uhlopříčce od Fr po F → každý prvek napravo a nad jiným prvkem má větší elektronegativitu X=IE+EA/2 H He Li Be B C N O F Ne Na Mg Al Si P S Cl Ar K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe Cs Ba La Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn Fr Ra Ac

7 Zákonitosti vyplívající z PSP:
IV. Kovy a nekovy H He Li Be B C N O F Ne Na Mg Al Si P S Cl Ar K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe Cs Ba La Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn Fr Ra Ac Nekovy Polokovy Kovy

8 Zákonitosti vyplívající z PSP:
V. Skupenství většina prvků jsou pevné látky kapalinami jsou brom a rtuť plyny jsou některé nekovy (vodík, kyslík, dusík, fluor, chlor, vzácné plyny)

9 Opakování: Seřaďte prvky podle elektroneganivity: F, Na, K, Fe, Cl, Hg, Ca? Uveďte kapalné prvky! Jmenujte alespoň pět kovů!

10 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Přehled citací a odkazů:"

Podobné prezentace


Reklamy Google