Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."— Transkript prezentace:

1 Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Ion (ionty) Ion je elektricky nabitá částice.
Kladný ion se nazývá kation. Záporný ion se nazývá anion.

3 Vznik iontu Atom je elektricky neutrální, protože obsahuje stejný počet kladných protonů a záporných elektronů. Pokud má vzniknout kation nebo anion, musí atom přijmout nebo uvolnit jeden nebo více elektronů.

4 Označení iontu Celkový náboj iontu píšeme vpravo nahoře ke značce prvku.. Příklad: kation sodíku Na+ anion fluoru F-

5 Vznik kationtu - příklad
Atom lithia má 3 protony. Má také 3 elektrony. Kation lithia má 3 protony Má ale jen 2 elektrony. - - - + 3p+ 3p+ - - - Li - 1e- Li+ Li - 1e Li+

6 Vznik aniontu - příklad
Atom fluoru má 9 protonů. Má také 9 elektronů. Anion fluoru má 9 protonů Má ale 10 elektronů. - - - - - - - + - 9p+ - 9p+ - - - - - - - - - - - F + 1e- F-

7 Obrázek je vytvořen a upraven autorkou přímo v programu
Zdroje : Obrázek je vytvořen a upraven autorkou přímo v programu


Stáhnout ppt "Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google