Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do ekonomické teorie
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
1 Makroekonomie Ing. Vojtěch Jindra.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Základy ekonomie
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Seminář 1. Předmět ekonomie
Ekonomická gramotnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Ekonomie vědy a výzkumu
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Potřeby :  Co to jsou potřeby  Základní.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Ekonomika podniků garant Doc.Ing. Eva Rosochatecká, CSc.
Jakub Stránský 3. října Program kurzu  Ekonomie jako věda  Ekonomické disciplíny.
Základní ekonomické pojmy
Makroekonomie a hospodářství
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
HDP= hrubý domácí produkt
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Tržní hospodářství I. Petr Machala.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Činitelé uspokojující potřeby:  Statky.
DEFINICE EKONOMIE Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Seminář 1. Předmět ekonomie
Trh Pavel Šuranský.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh přírodních zdrojů (trh půdy)  Co.
 Ekonomie. statky  Ekonomické statky -> omezené, u ž ite č né  výrobky, slu ž by  Vzácné statky -> omezené, u ž ite č né, vzácné  výrobky,
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
Ekonomie, makro a mikroekonomie Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou realitou zvanou ekonomika. Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Základy ekonomie Seminář 11..
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Makroekonomie a hospodářská politika
DUM - Digitální Učební Materiál
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie a ekonomiky  Předmět ekonomie  Dělení ekonomie

Musíme rozlišovat tři základní pojmy:  Ekonomika  Ekonomie  Ekonomické myšlení Co je ekonomika a kdy vznikla? Ekonomika je systém kolem nás a byla vždy, vznik s objevením člověka Co je ekonomie a kdy vznikla? Ekonomie je teorie, věda. Vznikla cca v 17. století, ale nedá se to přesně určit. Za největšího teoretika ekonomie lze v začátcích ekonomie jako vědy považovat Adama Smithe (Skot 18. století) Co je ekonomické myšlení a kdy vzniklo ? Ekonomické myšlení bylo vždy. Člověk vždy ekonomicky přemýšlel.  Co mám dělat, abych neumřel hlady?  Proč, když někdo sní červené bobulky, tak umře a když sní modré bude žít?  Jak to je? Když vlezu do vody, tak jsem mokrý? Atd.

Předmět ekonomie:  Jednotlivé vědy se liší předmětem zkoumání. Např. fyzika zkoumá základní vztahy a jevy v přírodě, oceánografie zkoumá oceány, jejich hloubku a jevy související s oceány apod. Co ale zkoumá ekonomie? K čemu tahle věda vůbec je? Definice jedna z mnoha: ekonomie hledá optimální kombinace omezených zdrojů za účelem dosažení co největšího uspokojení stále rostoucích potřeb. Rozumíte tomu? Víte, co ta ekonomie zkoumá? Já bych z toho moudrý nebyl. Tak si představte, že máte hlad a chcete si udělat knedlík. Co k tomu potřebujete? Mouku, vajíčka, sůl, kvasnice, vodu, práci, techniku (ohniště, sporák, mikrovlnku atd.), technologii – uhňácám to dohromady a nechám vykynout. Ale jak je možné, že můj knedlík k jídlu nebude, jiný bude moc měkký, jiný moc tuhý atd. Vždyť všichni víme, jak se knedlík dělá?

 Je to možné proto, že každý z nás to jinak umí. To znamená, že každý z nás najde jinou kombinaci zdrojů a proto je jiný i výsledek. Ten, kdo má nejlepší knedlík, ten našel nejlepší kombinaci zdrojů. Já sám si myslím, že optimální kombinace je jen relativní pojem, že se k ní můžeme přiblížit, ale nikdy ji nenajdeme, protože se vždy objeví jiná, a ještě lepší. Základní dělení ekonomické teorie Mikroekonomie –zkoumá chování jednotlivých ekonomických subjektů, např. domácností, firem apod. Zabývá se jednotlivými trhy, např. trhem práce, kapitálu atd. Makroekonomie - zkoumá chování ekonomiky jako celku, např. zkoumá otázky ekonomického růstu, inflaci, nezaměstnanost, hrubý domácí produkt atd. Makroekonomie je věda o národním hospodářství. Vývojová ekonomie - zkoumá ekonomické procesy ve vývoji, v širších souvislostech (např. dějiny národního hospodářství, dějiny ekonomických učení apod.) Ekonomie je základem pro jednání ekonomických subjektů v reálné ekonomice, ekonomie dává návrhy, doporučení a rady, jak řídit např. stát, firmu, domácnost aj. ekonomické subjekty.