Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování."— Transkript prezentace:

1 ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování lidí. Zákony v ekonomii se liší od zákonů ve fyzice. Spíše jde o tendence.

2 OBSAH  Ekonomie  Organizace ekonomiky  Požadavky na studenta, literatura

3 EKONOMIE

4 EKONOMICKÉ ZÁKONY A POUČKY

5 DVĚ ČÁSTI EKONOMIE

6 ČLOVĚK EKONOMICKÝ   P ŘEDPOKLAD RACIONALITY PŘI ROZHODOVÁNÍ ( MŮŽE DĚLAT I CHYBY, ALE UČÍ SE )   S LEDUJE SVŮJ ZÁJEM ( SOBECKOST )   M AXIMALIZACE UŽITKU   R ODINA VERSUS SPOLEČNOST SMĚNNÝCH VZTAHŮ

7 ORGANIZACE EKONOMICKÉHO ŽIVOTA TRH VERSUS PLÁN

8 POŽADAVKY NA STUDENTA, LITERATURA Závěrečný písemný test za 50 bodů (viz literatura a přednášky). Semestrální práce na téma využití vybraných poznatků z ekonomické teorie v praxi (rozsah 4-6 stran) – 50 bodů. Zápočet je úspěšně získán za 60 bodů. Doporučená literatura k předmětu je Holman, R.: Ekonomie. Možno využít různá vydání.

9 KLÍČOVÁ SLOVA Ekonomie, svobodná volba, trh, centrálně plánovaná ekonomika. Otázky k zamyšlení 1.Kde v národním hospodářství existuje centrální plánování místo trhu? 2.Je člověk racionální?


Stáhnout ppt "ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování."

Podobné prezentace


Reklamy Google