Příprava nového nařízení Evropského parlamentu a Rady o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice 67/548/EHS a nařízení (ES)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Revize Nového přístupu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Registrace podle EMAS III
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Zapojení MPO v chemické legislativě Konkurenceschopnost REACH Ing. Pavlína Kulhánková Praha, 18. května 2011 © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Role zástupce za Českou republiku ve Výboru členských států ECHA
Ing. Eva Sýkorová Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Znalostní portál CHEMSAT
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl.
Informace o aktuální a připravované legislativě týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek a chemických přípravků Ing.
ZÁKON č. 356/2003 Sb. AKTUÁLNÍ STAV
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Nařízení EP a Rady (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně a zrušení směrnic č. 67/548/EHS, č. 1999/45/ES a o změně.
Návrh nařízení EP a Rady (ES) o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice č. 67/548/EHS a nařízení ES č. 1907/2006 Návrh nařízení.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Přehled hlavních právních s chemickými látkami a směsmi
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Transkript prezentace:

Příprava nového nařízení Evropského parlamentu a Rady o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice 67/548/EHS a nařízení (ES) č. 1907/2006 (návrh nařízení EP a Rady k implementaci GHS) Ing. Eva Veselá, MPO Seminář SCHP ČR „Globálně harmonizovaný systém klasifikace, označování a balení látek a směsí“ Praha 2. září 2008

Obsah vystoupení: 1. Důvody a cíle zavedení GHS v EU Současný systém KOB v EU a GHS a budoucí vývoj Obsah návrhu nařízení - paragrafované znění a přílohy Průběh přípravy a projednávání návrhu Závěr

1. Důvody a cíle zavedení GHS v EU Mezinárodní kritéria dohodnutá Hospodářskou a sociální radou OSN (ECOSOC) pro klasifikaci, označování a balení NCHL a směsí (GHS) Světový summit o udržitelném rozvoji - 4. září 2002: cíl: zavést funkční GHS do 2008 Rizika výroby a obchodu s CHL a směsemi – celosvětová Popis rizik pro stejnou NCHL/směs by se neměl lišit Konečný efekt harmonizace - zvýšení ochrany lidského zdraví a ŽP - snížení nákladů na obaly a značení

2. Současný systém KOB v EU vs GHS Směrnice o nebezpečných látkách (67/548/EHS) Směrnice o nebezpečných přípravcích (1999/45/ES) Původně směrnice o bezpečnostních listech (91/155/EHS), nyní v nařízení (ES) č. 1907/2006, Hlava IV + příloha II

Přístup EK při tvorbě nařízení + budoucí vývoj Harmonizuje pravidla pro KOB NCHL a směsí Ukládá výrobcům/dovozcům povinnost klasifikovat látky i směsi Ukládá výrobcům/dovozcům látek povinnost oznamovat klasifikace Stanoví harmonizovaný seznam látek klasifikovaných na úrovni Společenství Stanoví seznam klasifikací a označení na základě oznámení BL zůstávají podle nařízení (ES) č. 1907/2006 REACH Aktualizace nařízení – bude čerpat z ECOSOC OSN (schvaluje revize GHS)

3. Obsah návrhu nařízení GHS Preambule+text (7 hlav, 60 paragrafů)+7 příloh I Všeobecné otázky II Klasifikace nebezpečnosti III Informování o nebezpečnosti pomocí označení IV Balení V Harmonizace klasifikace a označování látek a seznam klasifikací a označování VI Příslušné orgány a prosazování VII Společná a závěrečná ustanovení

Příloha I Část 1 - obecný úvod Část 2 - třídy nebezpečnosti a kritéria pro fyzikální nebezpečnost -16 tříd, Část 3 - nebezpečnost pro lidské zdraví -10 tříd Část 4 - nebezpečnost pro životní prostředí - 1 třída a nahrazuje přílohu VI směrnice 67/548/EHS, s výjimkou poškozování ozónové vrstvy, které je uvedeno v části 5

Příloha II Část 1 - obsahuje zvláštní pravidla pro označování převzatá z přílohy VI směrnice 67/548/EHS, která dosud nejsou v GHS obsažena; Část 2 - obsahuje zvláštní pravidla pro označování některých látek nebo směsí, zejména z přílohy V směrnice 1999/45/ES. Část 3 - obsahuje ustanovení týkající se uzávěrů odolných proti otevření dětmi a hmatatelných výstrah, která byla zachována podle stávajícího systému EU. Část 4 - obsahuje zvláštní pravidlo pro označování přípravků na ochranu rostlin.

Příloha III Přehled údajů o nebezpečnosti (hazard statements), dříve R-věty, které vyjadřovaly specifickou rizikovost) je podobný příloze III směrnice 67/548/EHS. Budou to H-věty? Pro rizika, která dosud nejsou součástí GHS, se vyžadují doplňkové údaje o nebezpečnosti. Proto byly připojeny R-věty ze stávajícího systému EU a označeny jako „údaje EUH“.

Příloha IV Pravidla pro použití pokynů pro bezpečné zacházení (precautionary statements), dříve S-věty. Budou to P-věty? Přehled pokynů pro bezpečné zacházení je podobný příloze IV směrnice 67/548/EHS.

Příloha V Piktogramy označující nebezpečí podle GHS (hazard pictograms) a tato příloha je podobná příloze II směrnice 67/548/EHS.

Příloha VI Část 1 - informuje o struktuře informací v Seznamu látek s harmonizovanými klasifikacemi (Seznam) Část 3 - Seznam látek s harmonizovanými klasifikacemi pro určité třídy nebezpečnosti. Jelikož orgány by se měly zaměřit na látky, které vyvolávají největší obavy, budou přidávány zejména látky klasifikované kvůli karcinogenitě, mutagenitě v zárodečných buňkách nebo toxicitě pro reprodukci kategorie 1A nebo 1B a pro senzibilizaci dýchacích orgánů, avšak v odůvodněných případech mohou být zařazeny i látky s jinými účinky. Tabulka 3.1 přílohy - položky z přílohy I směrnice 67/548/EHS, které jsou podle potřeby přizpůsobeny klasifikačním kritériím podle GHS. Tabulka 3.2 přílohy - neupravované záznamy převzaté z přílohy I směrnice 67/548/EHS.

Příloha VII „Převodní“ tabulky pro dodavatele látek a směsí, které již byly hodnoceny podle stávajících pravidel, pro ty třídy nebezpečnosti, u nichž je možné přímé srovnání. Tyto tabulky dodavatelům umožní, aby splnili své nové povinnosti, aniž by museli provádět překlasifikování látek a směsí, které již sami klasifikovali, od samého začátku. Pokud se dodavatel rozhodne, že tabulku nepoužije, musí látku nebo směs znovu zhodnotit podle kritérií stanovených v částech 2 až 5 přílohy I.

4. Průběh přípravy a projednávání návrhu nařízení GHS 2002 Světový summit o udržitelném rozvoji v Johannesburgu -souhlasné stanovisko, že je nutno přistoupit k celosvětovému sjednocení klasifikace a označování NCHL a NCHS 2004-2006 EK připravuje návrh nařízení GHS 21.8.-21.10.2006 internetová diskuse 2.7.2007 EK představuje návrh nařízení na PS G7 pro TH 7/2007-7/2008 projednávání návrhu v PS G7 22.11.2007 Zpráva o pokroku na Radě pro konkurenceschopnost 9.4.2008 EP-Výbor ENVI Zpráva k návrhu nařízení GHS 5/2007-7/2007 Neformální trialogy (SIPRES+EK+EP-ENVI) 18.6 a 30.6. 2008 Projednání návrhu v konsolidovaném znění na COREPER 3.9.2008 návrh nařízení na programu plenárního zasedání EP

4.1 Veřejná konzultace zúčastněných stran 21.8. –21.10.2006 – veřejná internetová diskuse 370 příspěvků 97 % podpořilo zavedení GHS v EU, z toho 96 % formou nařízení 60 % podpora 3-letého přechodného období pro látky cca 50 % podpora 4,5 letého přechodného období pro směsi Většina požadovala převedení přílohy I směrnice 67/548/EHS (seznam harmonizovaných klasifikací a označení látek) do nové přílohy VI + další požadavky

4.2 Nejdůležitější podněty a upozornění ze strany české delegace Snažit se snížit náklady pro podnikatele na minimum Největší dopady bude mít nařízení na MSP N ovou KO musí všichni V/D NCHL zvládnout do dvou let od vydání nařízení GHS Správné načasování obou etap (začátek povinnosti klasifikace látek a směsí) Správné nastavení podmínek pro event. zkoušky na zvířatech a na lidech a možnosti využití již existujících údajů Povinné označování na obalu v oficiálním jazyce ČS, v němž je výrobek uváděn na trh Stanovení jasných podmínek pro notifikaci látek (včetně termínů) Stanovení rozsahu povinností podnikatelů ohlašovat informace o látkách/směsích národní kompetentní autoritě (s ohledem na zdravotní a fyzikální rizika) Podnět k budoucí harmonizaci ohlašovaných informací na úrovni EU Příspěvek k vyjasnění způsobu sdělování informací „nezabalených“ NCHL a směsí spotřebitelům Neuplatňovat povinnost aktualizovat označení látky/přípravku po jeho uvedení na trh Podrobnější formulaci přechodných opatření pro výrobce přípravků (následné uživatele) v 2. stupni

Česká delegace neuspěla na PS s uplatňováním požadavku nezavádět povinnost aktualizovat označení látky/přípravku po jejich uvedení na trh řešit situaci přechodného období pro následné výrobce směsí látek ze směsí Přínosy nařízení GHS z dopadové studie EK ano, ale přínosy se dostaví s časovým posunem proti nákladům, přínosy budou obtížně vyčíslitelné, konzumenti přínosů: zejména velcí exportéři do třetích zemí, náklady ponesou všichni V/D látek a přípravků/směsí, soustředění 1. etapy nákladů do krátkého časového období 2009-2010, proto MPO zadalo zpracování dopadové studie nařízení GHS na český CHP.

4.3 Zásadní připomínky, stanoviska, návrhy ČS v PS G7 Čl.1 a čl.4: přesnější specifikace povinností V/D/NU Čl.2: více definic Čl.3: vypuštění převodu hazardous/dangerous a převedení do změny nařízení REACH (čl.56) Čl.5-8: upřesnění rozsahu povinností ke zjišťování vlastností L/S, včetně testování na zvířatech (speciálně nehumánních primátech a lidech) Čl.9-16: definice a použití koncentračních limitů Čl.17: označení L/S v národním jazyce Čl.20-22: zejména formulační úpravy Čl.23-24: speciální případy označování látek Čl.26: požadavky na použití alternativního názvu látky Čl.27: rozšíření možností uvádění informací na obalu k NL/S

Čl.31 a 32: přepracování výjimek pro označování malých a jinak nevhodných obalů a přesunutí výjimek do přílohy I (bod 1.5.1 a 1.5.2) Čl.33: zpřesnění požadavků a termínů pro aktualizaci označení obalů NL/S již uvedených na trh Čl.34-36: způsob umísťování informací v jednom jazyce („H-vět“) a („P-vět“) Čl.36-37: přepracování pravidel pro umístění informací na obalu (rozlišování obalu vnějšího, vnitřního, středního, jednoduchého) a také požadavků na obaly (také rozsah použití UOOD a HVN)-s odkazy na přílohu II Čl.38-40: ČS se dohodly, že návrhy na harmonizovanou klasifikaci se budou předkládat ECHA prostřednictvím kompetentních národních orgánů Čl.40a)-43: v oznamování/notifikaci informací o látkách pro tvorbu Seznamu klasifikací a označování - významné změny. Hlava XI v REACH se ruší. Čl.44-45: role národních kompetentních orgánů při sběru informací o směsích; kroky směrem k harmonizaci požadavků Čl. 47: ČS povinnost opatření – zajistit plnění nařízení GHS (kontroly a pokuty)

Čl.53: EK může předkládat návrhy změn v souladu s komitogickou procedurou Čl.55 a 55a): Technické úpravy ve změnách směrnice 67/548/EHS a směrnice 1999/45/ES Čl.56: technické úpravy ve změnách nařízení REACH; důležitý je text - vymezující nebezpečné látky (hazardous substances) - stanovující povinnosti uvádět klasifikaci a označování látek/směsí v BL pouze podle staré nebo nové legislativy a období, kdy je bude nutno uvádět podle obou systémů (ještě se k tomu vrátíme) - ruší se hlava XI nařízení REACH (notifikace K/O) Čl. 57: zůstalo z návrhu EK, že látková směrnice (67/548) a přípravková směrnice (1999/45) budou zrušeny k 1.6.2015 Čl.58: významné změny v přechodných ustanoveních pro přeznačování látek/směsí již uvedených na trh před 1.6.2010/ resp. 1.6.2015 v souladu s pravidly podle nařízení GHS (přechodné období 2 roky) Přílohy: výše avizované změny se promítly také do příloh

Podle čl. 56 nařízení GHS V BL se bude uvádět klasifikace látek od data účinnosti nařízení GHS do 1.12.2010 Povinně podle 67/548/EHS Dobrovolně podle GHS Od 1.12.2010 do 1.6.2015 Povinně podle GHS V BL se bude uvádět klasifikace přípravků/směsí Od data účinnosti nařízení GHS do 1.6.2015 Povinně podle 1999/45/ES Pokud klasifikována a označena podle GHS, musí být také v BL Po roce 2015: K/O podle GHS na obalu i BL pro látky/směsi uváděné na trh; pro látky již uvedené na trh dvouleté přechodné období pro přeznačení (podle čl. 58)

Experti a PS k přílohám: Všechny delegace podpořily transformaci Přílohy I směrnice 67/548 –Seznam látek s harmonizovanou klasifikací na úrovni ES do přílohy VI Připomínky zasílali „národní experti“ Na jednání PS se projednávaly pouze skupiny „politických“ návrhů na změny, kupř. Příloha I část 2 sekce 2.6: zavedení nové kategorie 4 pro hořlavé kapaliny – NE Příloha I část 5: zavedení kritérií pro K/O látek PBT a vPvB – zatím ne Příloha I část 3, bod 3.3.2. Rozdělení kategorie 2 oční dráždivost, reversibilní poškození, do dvou subkategorií 2A a 2B – ANO Příloha II část 2, body 2.1-2.7: připomínky k formulacím vět, k navrženým mezním koncentracím – dohoda Příloha II část 3: 3.1.1 speciální pravidla pro UOOD 3.2.1speciální pravidla pro HVN Snaha některých ČS o rozšíření skupin látek s těmito povinnostmi – NE Příloha IV: stanovení pravidel pro výběr kombinovaných vět: ANO

4.4 Neformální trialogy (SIPRES + EK + EP-ENVI) Nastolená diskusní témata od EP-ENVI Zavedení kritérií pro klasifikaci a označování látek PBT a vPvB Alternativní metody testování Testování na lidech Druh informací na štítku Ochrana údajů Redukovaná pravidla pro označování a balení detergentů Označování obalů Zavedení hmotnostního prahu pro oznamování (notifikaci) Expertní posudky Toxikologická střediska Komitologie

4.5.Vliv nařízení ke GHS na následnou legislativu Změny Rozhodnutím EP a Rady směrnic 76/768/EHS – kosmetické prostředky 88/378/EHS - bezpečnost hraček, 1999/13/ES - omezování emisí TOR, 2000/53/ES - ukončení životnosti vozidel, 2002/96/ES - o odpadních elektr. a elektron. zařízení, 2004/42/ES - omezování emisí TOR vznikajících při používání org. rozp. …..a měnící směrnici 1999/13/ES Nařízením EP a Rady nařízení 648/2004/ES o detergentech dalších směrnic směrnicemi (kupř. směrnice o haváriích)

5. Závěr Nařízení k implementaci GHS je technicky náročné objemné (Přílohy bez VI mají cca 600 stránek) Návrh EK s označením 11497/07/COMPET 213 ENV 382 CHIMIE 17 MI 177 ENT 85 CODEC 759 --› Radě EU--›PS G7 je k dispozici v národních jazykových verzích Kompromisní návrh předložený Radou (SIPRES) se souhlasem COREPER --›EP, s označením 11206/08 LIMITE COMPET 247 ENV 406 CHIMIE 34 MI 225 ENT 149 CODEC 866 se od původního návrhu EK významně liší; již je k dispozici v národních jazykových verzích. Návrh má být projednán v EP dne 3.9.2008 CÍL EK i PS Rady: PROJEDNÁNÍ nařízení GHS v EP V 1. ČTENÍ, aby mohl být harmonogram koordinován s nařízením REACH