Kristýna Housová kristyna.housova@sshlfrydlant.cz Anglický jazyk Kristýna Housová kristyna.housova@sshlfrydlant.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
Advertisements

Pracovní list Autor: Jiří Vondráček Cílová skupina: žáci 6.roč.
Pronouns.
OSOBNÍ ZÁJMENA A SLOVESO BÝT VE VĚTÁCH V PŘÍTOMNÉM ČASE
ZÁJMENA- osobní, přivlastňovací a předmětová
Anglický slovosled (oznamovací věty)
Členy.
Použito z webu TICK.CZ Determinanty (členy a/the/-) dávají se k podstatným jménům doplňují, “určují” jeho význam a/an, the, (-) Členy my, your, his, her,...
Zájmena (osobní) I have got / We have got Angličtina 7. ročník
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
ANJ-GRAMATIKA Zájmena
Zájmena přivlastňovací
STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
Počitatelná podstatná jména
Rod podstatných jmen.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
OSOBNÍ ZÁJMENA ČÍSLA MNOŽNÉHO
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
stručný přehled a závěrečné procvičení
PRONOUNS) 1. Zájmena (PRONOUNS) 1. Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Dana Skaláková Číslo a název klíčové aktivity: Interní číslo:
gramatika BÝT - otázka VY_22_INOVACE_41
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_03 Název materiálu: Zájmena Tematická oblast: Angličtina 1. ročník – strojírenské obory Anotace: Zájmena.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_AJ1G Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_261_AJ7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Anglický.
Zájmena.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_AJ1G Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_08
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Articles VY_22_INOVACE_23 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_421_Zájmena osobní AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová ROČNÍK,
VY_22_ZAZNAM_ Aj.I.3.BD.35 There is,there are. Když říkáme, že někde něco nebo někdo je, použijeme k tomu vazbu There is nebo There are. There is pokud.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_05
ČLENY PODSTATNÝCH JMEN člen neurčitý člen určitý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Dlouhý Základní škola Kolín III.,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_17
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
OPAKOVÁNÍ 7.ročník 1. – 3. lekce
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
Časování slovesa BÝT (to be)
PŘIVLASTŇOVACÍ 2.PÁD je širší kategorie než česká přivlastňovací přídavná jména, protože jím vyjádříme jak české "tatínkův dům", tak i "auto mého učitele",
Osobní, předmětná, přivlastňovací
 Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Bc. Lucie Ševčíková  VY_22_INOVACE_2.2.2 AJ8,9g_23  Téma: členy   8.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Marcela Kloučková Název:VY_32_INOVACE_05_Aj6 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Zájmena Anotace:Tato.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15-24_ plural nouns Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 05 Přivlastňovací zájmena – 5. tř.
Anotace: Určeno pro 4. a 5.ročník ZŠ Zpracováno jako opakovací test, příp. jako příprava na test, k učebnici ENGLISH 5, ENGLISH 4, Milena Kelly, Angličtina.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_22_INOVACE_02_33_Vazba.
Množné číslo u podstatných jmen tvoříme :
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČLENY /ARTICLES/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Věra Tománková
VY_32_Inovace_ Přivlastňovací pád Project 1
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
It is ... They are ... There ... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Množné číslo podstatných jmen
It is ... They are ... There ... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_22_INOVACE_23.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY I. (Articles I.) Ročník: 7.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Possessive adjectives
Transkript prezentace:

Kristýna Housová kristyna.housova@sshlfrydlant.cz Anglický jazyk Kristýna Housová kristyna.housova@sshlfrydlant.cz

Zdroje: www.helpforenglish.cz - doporučuji také pro samostudium Jkjjj

English phonetic alphabet

English phonetic alphabet

English alphabet

Rody podstatných jmen. angličtina rozlišuje rod mužský, ženský a střední rod mužský a ženský se týká pouze životných podstatných jmen – muži jsou tedy rodu mužského a ženy rodu ženského rod střední se týká všech ostatních neživotných podstatných jmen

Rody podstatných jmen. rod mužský a ženský se týká pouze životných podstatných jmen – muži jsou tedy rodu mužského a ženy rodu ženského

Rody podstatných jmen ženský rod se někdy rozlišuje koncovkou –ess actor (herec) x actress (herečka) waiter (číšník) x waitress (servírka) vyskytují se ale také rodové dvojice a protiklady man (muž) x woman (žena) boy (chlapec) x girl (dívka) podstatná jména končící na -man mají v ženském rodě koncovku -woman policeman (policista) x policewoman (policistka)

Rody podstatných jmen Většinou jsou podstatná jména univerzální, mohou označovat muže i ženy: friend přítel / přítelkyně student student /studentka doctor doktor / doktorka Jak ale rozlišit, zda se jedná o muže, či ženu? Tuto skutečnost objasníme pomocí osobního zájmena, které použijeme v další větě. Např.: I have a new doctor. He is very nice.

Rody podstatných jmen rod střední se týká všech ostatních neživotných podstatných jmen a tree (strom) a table (stůl) a chair (židle) a bike (kolo)

Členy podstatných jmen V angličtině existují dva základní druhy členů. U členů není rod ani pád. Je jeden tvar členu určitého (the) a dva tvary členu neurčitého (a/an)

Členy podstatných jmen 1. Člen patří před podstatné jméno a car – auto the man – muž, člověk an apple – jablko an hour – hodina the boss - šéf 2. Je-li před podstatným jménem ještě jedno či více přídavných jmen, je člen ještě před nimi: a car - auto a nice car – pěkné auto a nice sports car – pěkné sportovní auto a nice red sports car – pěkné červené sportovní auto

Členy podstatných jmen Člen určitý “the” nám říká, že se jedná o něco konkrétního, o něco, o čem se např. už mluvilo, o něco, co je každému jasné, o něco, co vyplývá ze situace. I need the book. (Potřebuji tu knihu.) - Tuto větu řekneme, když jsme např. někomu půjčili knihu a teď ji chceme zpátky. Jedná se o konkrétní knihu a obě strany vědí, o kterou knihu jde.

Členy podstatných jmen Neurčitý člen “a” nebo “an” naopak vyjadřuje, že se nejedná o nic, co by dotyčný už měl vědět. Je to tedy něco neurčitého nebo něco, co ještě specifikuji později. I need a book. (Potřebuji knihu.) - Tato věta dotyčnému sdělí, že ještě nemůže ani vědět, jakou knihu mám na mysli, a nebo mu tím dáme najevo, že je úplně jedno, kterou knihu, prostě jakoukoliv knihu.

Členy podstatných jmen Neurčitý člen je v angličtině jen jeden. Má však dva různé tvary: a - používá se před slovíčky začínajícími na souhlásku an - používá se před slovíčky začínajícími na samohlásku Rozlišování mezi těmito dvěma tvary je ryze otázkou výslovnosti!!!

Členy podstatných jmen Jde o výslovnost slovíček, nikoliv o jejich pravopis!!! Pokud se slovo sice píše na začátku se samohláskou, ale vyslovuje se souhláska, bude člen a: a union , a unit , a young man (tato slovíčka mají ve výslovnosti na začátku souhlásku J)

Členy podstatných jmen A naopak - pokud slovo sice má v psané podobě na začátku souhlásku, ale vyslovuje se samohláska, bude tvat an: an hour , an honest man (v těchto slovech se počáteční H nevyslovuje) an SUV , an X-file , an FBI agent (zkratky se čtou jako jednotlivá písmena, která ve výslovnosti často začínají na samohlásku)

Množné číslo podstatných jmen U valného množství podstatných jmen se množné číslo tvoří jednoduše, a to koncovkou: -S a car - two cars an apple - two apples

Množné číslo podstatných jmen V některých případech dochází k několika pravopisným změnám: 1) Slova končící na -S, -X, -SH, -CH mají v množném čísle koncovku -es: a bus - two buses a box - two boxes

Množné číslo podstatných jmen 2) U slov končících na -y, před kterým je souhláska, dochází v množném čísle k změkčení y na i a následuje koncovka -es: a berry - two berries a fly - two flies !Toto neplatí tam, kde je před y samohláska, např. a play - two plays.

Množné číslo podstatných jmen - výslovnost Koncovka -s se vyslovuje buď jako / / nebo / / a nebo / /. U slov, kde před koncovkou je neznělá souhláska ( ) , se vyslovuje jako / /: a cup - two cups / / a cat - two cats / /

Množné číslo podstatných jmen - výslovnost U slov končících na samohlásku nebo znělou souhlásku ( ) se koncovka vyslovuje jako / /: a dog - two dogs / / dva psi

Množné číslo podstatných jmen - výslovnost Končí-li slovo na sykavku ( ), koncovku vyslovujeme jako / /: a bus - two buses / / dva autobusy

Osobní, předmětová (pádová zájmena) a přivlastňovací zájmena. Předmětová zájmena - česky jim někdy říkáme zájmena "pádová" či předmětová. V češtině jim odpovídají osobní zájmena ve 2. - 7. pádě. Angličtina ale pády nerozlišuje, takže se nemusíme učit množství různých tvarů zájmen. Buď je to zájmeno v prvním pádě, tedy na místě podmětu (kdo? co?) a nebo je "pádové" (koho? čeho? komu? čemu? koho? co? kom? čem? kým? čím?)

Osobní, předmětová (pádová zájmena) a přivlastňovací zájmena. pádová osobní zájmena přivlastňovací zájmena I me my you your he him his she her it its we us our they them their

Osobní, předmětová (pádová zájmena) a přivlastňovací zájmena. I - me I love my wife. Miluji svoji ženu. My wife loves me. Moje žena mě miluje. you - you Ve druhé osobě jsou oba tvary stejné. You are an idiot. Ty jsi idiot. I don't like you. Nemám tě rád. he - him He is a good teacher. Je to dobrý učitel We like him. Máme ho rádi. we - us We are going home. Jdeme domů. Come with us! Pojď s námi.