„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/28.0115 Seminář „Výstupy z učení“ Přerov, Vysoká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
Návrh národních deskriptorů pro úroveň VOV a Bc studia Seminář Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Michal Karpíšek Praha, 2. prosince.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Uplatnitelnost absolventů bc. oborů a výhody profesního zaměření Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu,
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání (Q-RAM) Projekt, stav řešení, výhled.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fakulta zdravotnických studií
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Projekt Impuls / Seminář
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Institucionální akreditace
Transkript prezentace:

„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Seminář „Výstupy z učení“ Přerov, Vysoká škola logistiky, o.p.s.

I. Vytváření kvalifikačního rámce

Co je národní kvalifikační rámec? definice obecného minimálního standardu absolventa pro jednotlivé stupně vysokoškolského vzdělání (Bc./Mgr./Ph.D.) na základě výstupů z učení vodítko pro vytváření studijních programů v konkrétních oblastech vzdělávání

Proč národní kvalifikační rámec? Vnější závazky: členství ČR v Evropské unii a účast v tzv. boloňském procesu Vnitřní motivace: změna přístupu k zajišťování kvality podpora uznávání zahraničního vzdělávání lepší rozlišování profilu studijních oborů platforma pro dialog mezi relevantními aktéry v terciárním vzdělávání

Kdo vytváří kvalifikační rámec? Projekt Q-RAM Ministerstva školství: Spoluvytvářejí zástupci všech hlavních aktérů cca 200 odborníků přímo v projektu vnější oponentury (zástupci zaměstnavatelů, profesní komory, asociace děkanů, AK)

Co obsahuje kvalifikační rámec? 1) Obecný popis kvalifikačních úrovní v následujících kategoriích: Odborné znalosti (faktické a teoretické) Odborné dovednosti (schopnost používat znalosti) Obecné způsobilosti („soft skills“ - tvorba úsudku, komunikace, práce v týmu, schopnost dalšího vzdělávání) 2) Soustava oblastí vzdělávání

Obecný popis kvalifikačních úrovní Q-RAM (tzv. národní deskriptory)

Srovnání: charakteristiky kvalifikačních úrovní dle akutální legislativy (zákon č. 111/1998 Sb.) Typ studijního programu Standardní doba studia (roky) Charakteristika dle zákona o vysokých školách (č. 111/1998 Sb.) Doktorský3-4 vědecké bádání a samostatná tvůrčí činnost ve výzkumu, resp. teoretická a tvůrčí činnost v umění Magisterský1-3/4-6 získání teoretických poznatků založených na soudobém stavu poznání, jejich aplikace a rozvinutí schopností k tvůrčí činnosti, resp. umělecká příprava a rozvíjení talentu Bakalářský3-4 příprava k výkonu povolání a ke studiu v Mgr. SP s využitím soudobých poznatků a metod; vč. teoretických poznatků

Soustava oblastí vzdělávání 1) Obecnýoblast vzdělávání – širší oborově vymezený úsek terciárního vzdělávání, v němž se uskutečňují jednotlivé studijní programy (např. oblasti Fyzika, Strojírenství, Zemědělství, Dopravní a přepravní služby) v projektu Q-RAM expertně vymezeno 39 oblastí vzdělávání každá oblast popsána prostřednictvím typických odborných znalostí a odborných dovedností absolventů popis kvalifikačních úrovní v následujících kategoriích: Odborné znalosti (faktické a teoretické) Odborné dovednosti (schopnost používat znalosti) Obecné způsobilosti („soft skills“ - tvorba úsudku, komunikace, práce v týmu, schopnost dalšího vzdělávání) 2) Soustava oblastí vzdělávání

II. Pilotní implementace kvalifikačního rámce

Co zahrnuje implementace kvalifikačního rámce (obecně)? Národní úroveň ukotvit kvalifikační rámec v systému VŠ vzdělávání (akreditace, hodnocení kvality, uznávání kvalifikací) Gesce: MŠMT Institucionální úroveň používat kvalifikační rámec a výstupy z učení při vytváření, uskutečňování a hodnocení studijních programů, oborů a předmětů Gesce: VŠ a VOŠ

Pilotní implementace kvalifikačního rámce: 2011 březen-listopad VŠ a 4 VOŠ 10 oblastí vzdělávání

Oblast vzděláváníNázev školy Psychologie UK, FF UP, FF Historické vědy UJEP, FF Sociální vědy UK, FSV MU, FSS VOŠ Caritas Ekonomie a ekonomika VŠE MENDELU VOŠ živnostenská Přerov VŠH (SVŠ) Strojírenství a metalurgie VŠB-TUO Elektrotechnika VUT VOŠ Sezimovo Ústí Energetika ČVUT Veterinární lékařství VFU Zemědělství ČZU Zdravotnické (nelékařské) obory JČU VOŠ zdravotnická Zlín

Aktéři a postupy Aktéři pilotní implementace: Odborný tým Q-RAM Implementační tým Q-RAM Experti implementace na institucích (3x18) Podstata pilotní implementace: popis vybraného studijního programu/oboru dle metodiky Q-RAM zhodnocení širších souvislostí implementace kvalifikačního rámce na konkrétní VŠ/VOŠ

Hlavní závěry z pilotní implementace 1)Používání kvalifikačního rámce přináší institucím pozitivních efekty: komplexní pohled na studijní programy/obory: větší transparentnost a lepší srozumitelnost obsahu kvalifikací souladu mezi cíli vzdělávání a metodami učení : umožňuje „inventuru“ studijních programů efektivita vzdělávání: orientace na výstupy z učení vede k odhalení duplicit (i bílých míst)

Hlavní závěry z pilotní implementace 2) Určitým problémem je terminologie – zejm. zpočátku může vyvolávat nejasnosti či rezistenci 3) Klíčovým předpokladem pro správné používání kvalifikačního rámce je fungující komunikace uvnitř instituce (vedení, garanti oborů, akademičtí pracovníci) 3) Při implementaci a používání je nutné respektovat vnitřní kulturu instituce

Podpora (plošné) implementace Metodická podpora MŠMT vzdělávací semináře v rámci projektu Q-RAM: duben – září 2011 metodika: před dokončením Legislativní zakotvení novelizace vyhlášky č. 42/1999 Sb. (platnost od ) nový zákon o vysokých školách (altern. na bázi současné legislativní úpravy)

Implementace kvalifikačního rámce a reakreditace studijních oborů

Další informace

Děkuji Vám za pozornost! Petr Černikovský MŠMT