Bibliografické citace a citování podle normy ISO 690

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bibliografické citace a metody citace
Advertisements

Příklady citací v textu
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Bibliografické citace dokumentů.
M. Juříková Metodika tvůrčí práce
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Nové pojetí seriálu Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Zpracování ročníkových prací – letní semestr ROPR4 a KROP4 Ing. Martina Juříková, Ph.D.
Bibliografické citace M. Bajger, knihovna Ostravské univerzity, 2005
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Prezentace ke stažení:
Bibliografická a rešeršní činnost Bibliografické citace
Zásady pro vypracování bakalářské práce
Bibliografická a rešeršní činnost
Co je to bibliografická citace a proč citujeme
Jak psát seminární práci
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Citace, citování Plagiátorství
Kde hledat informace pro psaní práce a jak se vyhnout plagiátorství?
Obrazový materiál Název školy
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
1 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOŠ pro obnovu a ochranu životního prostředí - Schola Humanitas Litvínov Název projektu:INOVACE.
Průběžné poznámky Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Nakladatelské informace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI ÚVOD DO PROBLEMATIKY BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ A PRÁCE S ROZHRANÍM CITACE.COM KURZ PRO UŽIVATELE KNIHOVNY JABOK,
Jak napsat odbornou práci?
Bibliografické citace
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Významné normy  Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690  Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory.
Bibliografické citace a citování
Pokyny pro vypracování maturitní práce
Citace Poslední aktualizace:
Rok vydání Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Citování literatury v odborném textu
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Metody citování Mgr. Anna Vitásková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent katedra informatiky a geoinformatiky Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Prezentace ke stažení:
APA STYLE Jiří Kratochvíl
EVALUACE WWW ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE Petr Sejk
Sémantické aspekty katalogizace XI. PhDr. Jiří Stodola.
Metody zpracování informací – 1 Citační norma. Metody zpracování informací – 1 Monografie: CEJPEK, Jiří. Informace, komunikace a myšlení. Praha: Karolinum,
Citování literatury v odborném textu
Disertační práce MPA Michal Radvan
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 16. prosince Citování vybraných typů dokumentů.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Informační zdroje a jejich citace. Nejčastější chyby v bibliografických citacích Při citování se nejčastěji setkáváme s těmito chybami: citování díla,
Údaje bloku 0xx Typ obsahu, média a nosiče Edita Lichtenbergová leden 2015.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Citační pravidla a normy
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Citační manažery Olomouc
Informační analýza a identifikace dokumentů
Citační a bibliografické databáze:
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Pravidla citování v absolventské práci
Normostrana & Citace Erik Bibikov 2ITB.
Transkript prezentace:

Bibliografické citace a citování podle normy ISO 690 Definice, zásady, norma, skladba citací, příklady

Definice citace Bibliografická citace - je stručný dokumentační záznam, který odkazuje na jinou práci, která byla použita pro vlastní psaní práce. - bývá umístěná buď v závorkách uvnitř textu citujícího dokumentu, nebo připojená jako poznámka na straně textu pod čarou, na konci textu kapitoly nebo na konci celého textu dokumentu.

Proč citujeme dokazujeme vlastní znalost tématu odkazujeme čtenáře na další literaturu dodržujeme citační etiku a Autorský zákon (č. 121/2000 Sb. Oddíl 3: Bezúplatné zákonné licence. §31 Citace a na něj navazující novela č.156/2013 Sb.)

Zásady citační etiky uvádíme všechny použité prameny. neuvádíme prameny, které při práci nebyly použity. necitujeme své vlastní publikace, pokud nemají s danou prací nic společného. citujeme tak, aby bylo z uvedených údajů možné identifikovat a získat citovaný pramen.

Norma ČSN ISO 690: 2010 Informace a dokumentace - Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů vyšla v březnu 2011; v platnosti je od 1. 4. 2011 je českou verzí mezinárodní normy ISO 690: 2010 publikované 15. června 2010 (3. vyd. mezinárodní normy ISO 690) nahrazuje normy ČSN ISO 690 (01 0197) z prosince 1996 a ČSN ISO 690-2 (01 0197) z ledna 2000.

Obecné zásady tvorby citace citace by měla být úplná, přehledná a jasná údaje pro tvorbu citace přebíráme z citovaného zdroje (tj. z dokumentu, se kterým pracujeme) údaje přebíráme z titulního listu (úvodní obrazovky, webové stránky, etikety na disku apod.), případně z rubu titulní strany, hlavičky stránky, obálky, obalu, doprovodné dokumentace (př. leták, manuál). pořadí údajů je přesně stanovené normou.

Obecné zásady tvorby citace při citování nevynecháváme povinné údaje, pokud jsou v dokumentu dostupné. Doporučuje se uvádět nepovinné údaje, pokud jsou pro identifikaci citovaného dokumentu důležité. pokud některý údaj chybí, vynechává se a pokračuje se v citování dále. v případě, že přebíráme některý z údajů přebíráme z jiného zdroje, uvádíme jej v hranaté závorce.

Obecné zásady tvorby citace údaje se zapisují v jazyce, ve kterém jsou uvedeny v citovaném dokumentu. V jazyce tvorby bibliografické citace se uvádí pouze fyzický popis knihy (rozsah stran), poznámky a doplňky v kulatých závorkách a údaje z jiných zdrojů v hranatých závorkách. jakýkoliv prvek, který není v latinském písmu, se transliteruje (např. cyrilika) nebo transkribuje (např. čínské znaky). bibliografické citace musí být jednotné v celém dokumentu (jednotný styl, formát a interpunkce).

Pořadí údajů v bibliografické citaci a) jméno (jména) tvůrce (tvůrců) dokumentu b) název c) v případě potřeby typ nosiče d) vydání e) nakladatelské informace (místo, vydavatel a datum) f ) název edice (pokud je k dispozici) g) číslování v rámci popisované jednotky h) identifikátory (ISBN, ISSN, DOI, ...) i) dostupnost, přístup nebo umístění informací j) dodatečné všeobecné informace

Prvky bibliografické citace Tvůrce. Název díla: podnázev. Označení vydání. Místo vydání: Jméno nakladatele, rok vydání. Edice. ISBN.

Pravidla a prvky bibliografické citace – autor (tvůrce) jeden tvůrce MOORE, Randy. dva nebo tři tvůrci GUSERL, Richard a Helmut PERNSTEINER. čtyři a více tvůrců HIGMAN, Sophie et al.

Pravidla a prvky bibliografické citace – autor (tvůrce) tvůrcem díla je organizace nebo skupina lidí – ACADEMIA SCIENTIARUM FENNICA autor není uveden (anonymní dílo) – místo jména uvedeme Anon.

Pravidla a prvky bibliografické citace – autor (tvůrce) encyklopedie, sborníky z konference (bez možnosti identifikace tvůrce) Encyclopaedia Britannica International Conference on Scientific Information. vedlejší tvůrce KUNDERA, M. Immortality. Translated from the Czech by Peter KUSSI. dílo vydávané pod pseudonymem BACHMAN, Richard [pseud. Stephena KINGA].

Pravidla a prvky bibliografické citace – název měl by být uveden v takové formě, v jaké se nachází v preferovaném prameni popisu (titulní strana, rub titulní strany, hlavička strany, obálka, deska vazby, obal) píšeme jej kurzívou i s případnými chybami a překlepy. Je – li více než jeden název, uvádíme nejvýraznější, při stejně výrazných zapisujeme první.

Pravidla a prvky bibliografické citace – název původní název přeloženého informačního zdroje nebo překlad názvu se uvádí hned za původním názvem v hranatých závorkách Strom a květina – součást života [The tree and flower – a part of life]. podnázev se uvádí, pokud je důležitý kvůli identifikaci dokumentu. Podnázev oddělujeme od názvu dvojtečkou a zapisujeme přesně podle citovaného dokumentu On the margins of inclusion: changing labour markets and social exclusion in.

Pravidla a prvky bibliografické citace – vydání mělo by být uvedeno včetně symbolů tak, jak se objevuje v preferovaném prameni citovaného dokumentu (titulní strana, rub titulní strany, hlavička strany, obálka, deska vazby, obal) 3. vyd. 2. doplň. vyd. 4. přeprac. vyd. 2nd ed. (1.vyd. není nutné uvádět)

Pravidla a prvky bibliografické citace – nakladatelské údaje Místo vydání London [London] London (Ontario) ([s.l.] = sine loco; [b.m.] = bez místa)

Pravidla a prvky bibliografické citace – nakladatelské údaje Nakladatel nebo jeho náhrada vydavatel (nakladatel) distributor nebo vydavatelská společnost tiskárna nebo výrobce sponzorská korporace ([s.n.] = sine nomine; [b.j.] = bez jména)

Pravidla a prvky bibliografické citace – nakladatelské údaje Datum vydání 2008 2001 [tj. 2010] [cca. 1840] nebo [19. století] [s.a.] = sine anno; [b.r.] = bez roku 1990-2000 2008-

Pravidla a prvky bibliografické citace - číslování, stránkování 2010, 6(3), 25-30 2010, roč. 6, č. 3, s. 25-30

Pravidla a prvky bibliografické citace – názvy a čísla edic American forestry series Ecological studies, 111 Biotechnology in agriculture and forestry, vol. 66 Chemical analysis, vol. 178

Pravidla a prvky bibliografické citace - identifikátory ISBN 80-204-0105-9 ISSN 0016-7568 ISMN 979-0-2600-0043-8 ISBN publikace vyd. v roce 2006 a dříve = 10-ti místné ISBN publikace vyd. v roce 2007 a později = 13-ti místné ISBN

Citace tištěné monografie Tvůrce. Název díla: podnázev. Označení vydání. Místo vydání: Jméno nakladatele, rok vydání, počet stran. Edice. ISBN. Poznámky. ALLABY, Michael. A dictionary of zoology. 2nd ed. Oxford: Oxford University Press, 1999, 597 s. ISBN 0-19-280076-0.

Citace tištěné monografie Tvůrce. Název díla: podnázev. Označení vydání. Místo vydání: Jméno nakladatele, rok vydání, počet stran. Edice. ISBN. Poznámky. PIEGORSCH, Walter W. a A. BAILER. Statistics for Environmental Biology and Toxicology. 1st ed. London: Chapman & Hall, 1997, 579 s. ISBN 0-412-04731-4.

Citace kapitol v tištěných monografických publikacích Tvůrce. Název díla: podnázev. Označení vydání. Místo vydání: Jméno nakladatele, rok vydání, rozsah stran. Název a číslo kapitoly. Edice. ISBN. Poznámky. THOMPSON, Elspeth a Melanie ECLARE. New country garden. London: Ryland Peters & Small, 2001, s. 82 – 96. Designing the garden. ISBN 1-84172-178-6.

Citace příspěvků v tištěných monografických publikacích Tvůrce odpovědný za příspěvek. Název díla: podnázev. In: Tvůrce odpovědný za zdrojový dokument. Název zdrojového dokumentu. Označení vydání. Místo vydání: Jméno nakladatele, rok vydání, rozsah stran. Edice. ISBN. Poznámky. THORNLEY, J.H.M. Modelling forest ecosystems: the Edinburg forest model. In: REYNOLDS, Keith M. Sustainable forestry: from monitoring and modelling to knowledge management and policy science. Wallingford: CABI, c2007, s. 342-373. ISBN 1-84593-174-2.

Citace příspěvků v tištěných monografických publikacích Tvůrce odpovědný za příspěvek. Název díla: podnázev. In: Tvůrce odpovědný za zdrojový dokument. Název zdrojového dokumentu. Označení vydání. Místo vydání: Jméno nakladatele, rok vydání, rozsah stran. Edice. ISBN. Poznámky. STANLEY, Emily H. Understanding ecosystem effects of dams. In: WEATHERS, Kathleen C., David L. STRAYER a Gene E. LIKENS. Fundamentals of ecosystem science. Waltham: Elsevier, 2013, s. 253-258. ISBN 978-0-12-088774-3.

Citace elektronické knihy Tvůrce. Název díla: podnázev [typ média]. Místo vydání: Jméno nakladatele, rok vydání/publikování [datum citace], počet stran. Edice. ISBN. Přístup ke zdroji. Poznámky. WOO, Patrick T.K. a David W. BRUNO. Diseases and Disorders of Finfish in Cage Culture Management [online]. Wallingford: CABI, 2014 [vid. 2014-07-30]. eISBN 978-78064-207-9. Dostupné z: http://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2014/20143236457.pdf   typ média = většinou se používá univerzální označení [online], citovaný zdroj je ale možné specifikovat, např. [online blog], [online databáze], [online časopis], [podcast] apod. vid. = „viewed“, česky „viděno“ nebo cit. = citováno

Citace elektronické knihy Tvůrce. Název díla: podnázev [typ média]. Místo vydání: Jméno nakladatele, rok vydání/publikování [datum citace], počet stran. Edice. ISBN. Přístup ke zdroji. Poznámky. LUKOVIĆ, T. Nautical tourism [online]. Wallingford: CABI, 2014 [ vid. 2014-07-30]. eISBN 978-1-78064-244-4. Dostupné z: http://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2013/20133261140.pdf

Citace příspěvku v elektronické knize Tvůrce. Název příspěvku. In: Jméno tvůrce díla. Název díla: podnázev [typ média]. Místo vydání: Jméno nakladatele, rok vydání/publikování, rozsah kapitoly [datum citace]. Edice. ISBN. Přístup ke zdroji. Poznámky. SOAREZ, Florbela et al. Non-infectious disorder of wormwater fish. In: WOO, Patrick T.K. a David W. BRUNO. Diseases and Disorders of Finfish in Cage Culture Management [online]. Wallingford: CABI, 2014, s. 254-286 [vid. 2014-07-30]. eISBN 978-78064-207-9. Dostupné z: http://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2014/20143236457.pdf

Citace příspěvku v elektronické knize Tvůrce. Název příspěvku. In: Jméno tvůrce díla. Název díla: podnázev [typ média]. Místo vydání: Jméno nakladatele, rok vydání/publikování, rozsah kapitoly [datum citace]. Edice. ISBN. Přístup ke zdroji. Poznámky. DOWLING, R. Nautical tourism in the Pacific. In: LUKOVIĆ, T. Nautical tourism [online]. Wallingford: CABI, 2014, s. 189-198 [vid. 2014-07-30]. eISBN 978-1-78064-244-4. Dostupné z: http://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2013/20133261140.pdf

Citace příspěvků v tištěných seriálových publikacích Tvůrce. Název článku. Název periodika. Vydání. Místo vydání : Název nakladatelství, rok vydání, ročník (číslo), rozsah stran. ISSN. Poznámky. PENNISI, Elizabeth. The sky is not the limit. Science. 2005, 310(5756), 1896-1897. ISSN 0036-8075.

Citace příspěvků v tištěných seriálových publikacích Tvůrce. Název článku. Název periodika. Vydání. Místo vydání : Název nakladatelství, rok vydání, ročník (číslo), rozsah stran. ISSN. Poznámky. LINKER, Raphael a Peter NEUMANN. New directions for improving the management of agricultural soils. Plant and Soil. 2008, 307(1-2), 255-257. ISSN 0032-079X.

Citace příspěvků v ONLINE seriálových publikacích Tvůrce. Název článku. Název seriálu [typ média]. Vydání. Datum publikování, Číslování [datum citace]. ISSN. Přístup ke zdroji. Lokace. Poznámky. PENNISI, Elizabeth. The sky is not the limit. Science [online]. 2005, 310 (5756), 1896-1897 [vid. 2014-07-30]. eISSN 1095-9203. ISSN 0036-8075. Dostupné z: http://search.proquest.com/docview/213604552/fulltextPDF/8A47AE3BA854882PQ/36?accountid=28016  

Citace příspěvků v ONLINE seriálových publikacích Tvůrce. Název článku. Název seriálu [typ média]. Vydání. Datum publikování, Číslování [datum citace]. ISSN. Přístup ke zdroji. Lokace. Poznámky. LINKER, Raphael a Peter NEUMANN. New directions for improving the management of agricultural soils. Plant and Soil [online]. 2008, 307(1-2), 255-257 [vid. 2014-07-30]. eISSN 1573-5036. ISSN 0032-079X. Dostupné z: http://web.b.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=3&sid=58374c89-9cda-47b6-bc7c-c8df4414309b%40sessionmgr115&hid=122

Citace webového sídla, webového portálu Tvůrce. Název. Vedlejší názvy [typ nosiče]. Další tvůrce. Místo: nakladatel, datum publikování, datum aktualizace/revize [datum citování]. Standardní identifikátor. Dostupnost a přístup webové stránky. Lokace. Poznámky. ČESKO. MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. MŠMT: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy [online]. MŠMT, ©2006 [vid. 2010-08-05]. Dostupné z: http://www.msmt.cz/

Citace konkrétních příspěvků nebo části webové stránky Tvůrce příspěvku. Název příspěvku: podnázev. In: Tvůrce webového sídla. Název webového sídla: podnázev. Vedlejší název [Typ nosiče]. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování, Datum aktualizace/revize [Datum citování]. Standardní identifikátor. Dostupnost a přístup příspěvku. Lokace. Poznámky. FIALOVÁ, Zuzana. Motivací bylo zpracovat odpady. In: Biom.cz [online]. 9.6. 2014 [vid. 2014-07-31]. Dostupné z: http://biom.cz/cz/odborne-clanky/motivaci-bylo-zpracovat-odpady

Citace konkrétních příspěvků nebo části webové stránky Tvůrce příspěvku. Název příspěvku: podnázev. In: Tvůrce webového sídla. Název webového sídla: podnázev. Vedlejší název [Typ nosiče]. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování, Datum aktualizace/revize [Datum citování]. Standardní identifikátor. Dostupnost a přístup příspěvku. Lokace. Poznámky. BLÁHA, Jaromír. Divoká příroda a lidé mohou být v souladu. In: Enviweb.cz [online]. 9.7. 2014 [vid. 2014-07-31]. Dostupné z: http://www.enviweb.cz/clanek/les/100036/divoka-priroda-a-lide-mohou-byt-v-souladu

Bibliografické citace specifických dokumentů www.mendelu.cz Knihovna a informační zdroje Prezentace a návody dole pod Různé

Metody citování - Harvardský systém Harvardský systém (forma jméno-datum) Odkaz v textu Vývoj krajiny je ovlivňován přírodními a socioekonomickými pochody (Křístek, 2002, s. 313). Například Kolář (2012) uvádí, že rysy moderní průmyslové krajiny, která začíná vznikat cca od poloviny 19. století, jsou zejména úbytek lidí v krajině…..

Metody citování - Harvardský systém Bibliografické citace KOLÁŘ, Filip et al., 2012. Ochrana přírody z pohledu biologa: proč a jak chránit českou přírodu. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Dokořán. ISBN 978-80-7363-414-8 KŘÍSTEK, Jaroslav et al., 2002. Ochrana lesů a přírodního prostředí. Písek: Matice lesnická. ISBN 80-86271-08-0.

Metody citování – Forma číselného odkazu Odkaz v textu Vývoj krajiny je ovlivňován přírodními a socioekonomickými pochody8. Například Kolář15 uvádí, že rysy moderní průmyslové krajiny, která začíná vznikat cca od poloviny 19. století, jsou zejména úbytek lidí v krajině…..

Metody citování – Forma číselného odkazu Bibliografické citace   KOLÁŘ, Filip et al. Ochrana přírody z pohledu biologa: proč a jak chránit českou přírodu. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Dokořán, 2012. ISBN 978-80-7363-414-8 KŘÍSTEK, Jaroslav et al. Ochrana lesů a přírodního prostředí. Písek: Matice lesnická, 2002. ISBN 80-86271-08-0.

Metody citování – Průběžné poznámky Odkaz v textu Vývoj krajiny je ovlivňován přírodními a socioekonomickými pochody11. Například Kolář12 uvádí, že rysy moderní průmyslové krajiny, která začíná vznikat cca od poloviny 19. století, jsou zejména úbytek lidí v krajině….. ______________________________________________________________ 11  KOLÁŘ, Filip et al. Ochrana přírody z pohledu biologa: proč a jak chránit českou přírodu. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Dokořán, 2012, s. 313. ISBN 978-80-7363-414-8

Metody citování – Průběžné poznámky Bibliografické citace KOLÁŘ, Filip et al. Ochrana přírody z pohledu biologa: proč a jak chránit českou přírodu. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Dokořán, 2012. ISBN 978-80-7363-414-8 KŘÍSTEK, Jaroslav et al. Ochrana lesů a přírodního prostředí. Písek: Matice lesnická, 2002. ISBN 80-86271-08-0. …… 18. KŘÍSTEK, Jaroslav et al., ref.12, s. 82

Vysvětlivky v poznámce pod čarou Pokud v poznámce pod čarou uvádíme poznámku nebo nějakou vysvětlivku k textu, kterou jsme převzali z jiného zdroje, uvedeme přímo za ní příslušnou bibliografickou citaci, např. (může být více možností): …. planě rostoucí mrkev obecná (Daucus carota) je monokarpická11…. _______________________________________________ 11  jednou za život kvetoucí (viz KOLÁŘ, Filip et al. Ochrana přírody z pohledu biologa: proč a jak chránit českou přírodu. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Dokořán, 2012, s. 58. ISBN 978-80-7363-414-8)

Jak sekundárně citovat Harvardský systém (forma jméno-datum) Odkaz v textu ….jsou to také klasifikační schémata, principy klasifikace, principy vidění a rozlišování, různého vkusu.“ (Bourdieu, 1998 cit. podle Trávníček, 2008, s. 28) Bibliografické citace BOURDIEU, Pierre, 1998 cit. podle Jiří TRÁVNÍČEK, 2008. Čteme?: Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize (2007). Brno: Host. ISBN 978-80-7294-270-1. (přebíráme citaci z knihy pana Trávníčka)

Jak sekundárně citovat Forma číselného odkazu Odkaz v textu „… principy vidění a rozlišování, různého vkusu.“ [1, s. 28] Bibliografické citace [1] BOURDIEU, Pierre, 1998 cit. podle Jiří TRÁVNÍČEK. Čteme?: Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize (2007). Brno: Host, 2008. ISBN 978-80-7294-270-1.

Jak sekundárně citovat Průběžné poznámky Odkaz v textu „… principy klasifikace, principy vidění a rozlišování, různého vkusu.“ 1 Bibliografické citace 1 BOURDIEU, Pierre, 1998 cit. podle Jiří TRÁVNÍČEK. Čteme?: Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize (2007). Brno: Host, 2008, s. 28. ISBN 978-80-7294-270-1.

Citační manažery Citace PRO http://www.citacepro.com/ Citace.com http://www.citace.com/ EndNote Web http://www.endote.com Zotero http://www.zotero.org/ RefWorks http://www.refworks.com/

Závěr KRATOCHVÍL, Jiří. Jak citovat. Vydání první. Brno: Masarykova univerzita. Knihovna univerzitního kampusu, ©2014. Dostupné z: https://kuk.muni.cz/vyuka/materialy/citace.php další styly citací, dle nichž lze tvořit citace bližší informace k citacím a formální úprava závěrečné práce

Použité zdroje BIERNÁTOVÁ, Olga a Jan SKŮPA. Bibliografické odkazy a citace dokumentů dle ČSN ISO 690 (01 0197) platné od 1. dubna 2011. Brno, 2011. 27 s. Dostupné z: http://www.citace.com/soubory/csniso690-interpretace.pdf BOLDIŠ, Petr. Citace a citování. Studijní a informační centrum České zemědělské univerzity v Praze, 2004. Tento materiál je dostupný i na stránkách http://www.sic.czu.cz KRATOCHVÍL, Jiří, Petr SEJK, Věra ELIÁŠOVÁ a Marek STEHLÍK. Metodika tvorby bibliografických citací. 2 vyd. Elportál, Brno : Masarykova univerzita. ISSN 1802-128X. 2011.

Použité zdroje ŘEHŮŘKOVÁ, Markéta a Vanda GŘEŠÁKOVÁ. Bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Brno: e:Citace, 2012. Dostupné z:http://e.citace.com/wp-content/uploads/2012/06/Metodicky_material_2.pdf https://www.facebook.com/pages/E-Citace/234158816646277 KNIHOVNA UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Informační výchova na UTB ve Zlíně [online]. Knihovna UTB ve Zlíně. Dostupné z: http://iva.k.utb.cz/?page_id=5396

Děkuji za pozornost Vlasta Zatloukalová zatlouka@mendelu.cz