1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa 15. 10. 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Název projektu: „Aby byl domov domovem I“ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.3.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Aby byl domov domovem I“ realizovaném.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Informace o současné podpoře kombinované dopravy v České republice
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013.
Prémiová automatická objednávka
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Volný pohyb zboží.
Info k nové směrnici EuP o osvětlení domácností Havells Sylvania Březen 2009.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Ministerstvo zahraničních věcí ČR VÝSLEDKY JEDNÁNÍ KODAŇSKÉHO SUMMITU.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
Demografie je věda, která se zabývá:
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
EVROPSKá UNIE.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Členství ČR v EU Ratifikační fáze rozšíření. Odezva Kodaňského summitu úleva z ukončení vyjednávání není ale úplně vyhráno- pořád hodně práce musí začít.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
1 ČR na cestě do EU PHARE (Mad, Pol) ČR od r / asociační dohoda ES s ČSFR, Maďarskem a Polskem Rozdělení ČSFR - nová asociační dohoda.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
Transkript prezentace:

1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa

2 Osnova Vyjednaná období požadovaná ČR Vyjednaná období požadovaná EU Volný pohyb kapitálu Zemědělství Daně Energetika Životní prostředí Volný pohyb osob (+ služeb) Doprava Různé

3 Použité zdroje Smlouva o přistoupení k Evropské unii – (Příloha V.) Informace ke Smlouvě o přistoupení – Odbor komunikační strategie MZV ČR

4 Vyjednaná přechodná období požadovaná ČR Volný pohyb kapitálu Zemědělství Daně Energetika Životní prostředí Různé

5 Vyjednaná přechodná období požadovaná EU Volný pohyb osob Doprava Zemědělství

6 Volný pohyb kapitálu 1) PO na 5 let Nabývání nemovitostí určené k vedlejšímu bydlení 2) PO na 7 let Nabývání zemědělské půdy a lesů Přezkoumání po 3 let po dni přistoupení

7 Zemědělství – PO požadované ČR PO do na dosažení plné harmonizace hygienických parametrů u 52 zpracovatelských výrobků. PO do na klecové systémy pro nosnice

8 Zemědělství – PO požadované EU PO na postupný náběh přímých plateb ve 2 fázích 1.fáze: v 2004 přímé platby odpovídající úrovni 25% přímých plateb poskytovaných zemědělcům v starých ČZ - každý následující rok budou navyšovány o 5% do roku 2007

9 Zemědělství – PO požadované EU 2.fáze: v dalších letech budou přímé platby navyšovány o 10% do roku 2013 Možnost aby ČR dorovnávala přímé platby z národních zdrojů v roce 2004 do 55%, v 2005 do 60%, v 2006 do 65%. Výjimka u škrobu – dorovnání do 100% výše EU.

10 Daně – přechodná období PO do možnost zachovat sníženou sazbu DPH 5%: a) u dodávek tepelné energie b) u dodávek stavebních prací pro účely bydlení PO do na zachování nižší spotřební daně u cigaret a tabákových výrobků.

11 Daně – trvalé výjimky Osvobození od registrace plátce DPH pro osoby s obratem nižším než EUR Výjimka na spotřební daň z lihu u pěstitelského pálení

12 Energetika PO na minimální zásobu ropy a ropných produktů do PO pro aplikaci článku 18 směrnice 98/30 ES o vnitřním trhu s plynem do

13 Životní prostředí PO do na nakládání s odpady PO do na kvalitu vody PO do na omezení znečišťujících látek do ovzduší z velkých spalovacích zařízení

14 Volný pohyb osob (požaduje EU) PO v délce až 7 let (2+3+2) na omezení volného pohybu pracovních sil – max. do Cílem je chránit vlastní trh práce před faktickým nebo potenciálním přílivem migrujících pracovníků Možnost bilaterální dohody o liberalizaci pohybu pracovních sil (př. Irsko)

15 Volný pohyb služeb (požaduje EU) PO na omezení na trh práce při poskytování služeb. Týká se pouze Německa a Rakouska a pouze ve vybraných odvětvích služeb.

16 Doprava (požaduje EU) PO v délce až 5 let na silniční přepravu (kabotáž) Možnost výjimky – udělování povolení na základě dvoustranných dohod

17 Kabotáž Při závěrečném vyjednávání na summitu EU v Kodani se nakonec musela Česká republika smířit s pětiletým přechodným obdobím (jako maximum) na tzv. silniční kabotáž (nákladní přeprava na území některého ze stávajících členských států). Zástupci České republiky a Německa se však zároveň dohodli, že budou dále jednat o možnosti vstupu českých dopravců na německý trh již od roku 2004 při stanovení přepravních kvót.

18 Kabotáž - pokračování Hlavním odpůrcem volného vstupu českých dopravců na trhy členských států bylo právě Německo, jemuž sekundovalo Rakousko. Dopravci z obou států mají obavy z českých přepravců, kteří jsou schopni poskytovat zhruba srovnatelné služby avšak za nižší ceny.

19 Různé PO v délce 5 let pro postupný náběh příspěvků do základního kapitálu EIB