Název Karboxylové kyseliny III Předmět, ročník Chemie, 2. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karboxylové kyseliny a jejich deriváty HRA:AZ-kvíz
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název Halogenderiváty uhlovodíků Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
NázevKarboxylové kyseliny I Předmět, ročníkChemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
KARBOXYLOVÉ KYSELINY KONCOVKA - OVÁ KYSELINA (karboxyl je součástí řetězce) KONCOVKA - KARBOXYLOVÁ KYSELINA PODLE POČTU FUNKČNÍCH SKUPIN: MONO-, DI-,
LIPIDY.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Alkoholy a Fenoly.
Název Významné alkoholy Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
CZ.1.07/1.1.10/
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Název Aldehydy, ketony Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Alkoholy a fenoly.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Deriváty karboxylových kyselin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY R R = …………………… uhlovodíkový zbytek
Karboxylové kyseliny.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
zástupci karboxylových kyselin
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Významné karboxylové kyseliny
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KYSLÍKATÉ DERIVÁTY KARBOXYLOVÉ KYSELINY.
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Transkript prezentace:

Název Karboxylové kyseliny III Předmět, ročník Chemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje vlastnosti, názvosloví, reakce a užití významných karboxylových kyselin Klíčová slova Karboxylové kyseliny, významní zástupci Autor Mgr. Hana Dudíková Datum Květen 2014 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Karboxylové kyseliny III Významné kyseliny

Kyselina mravenčí HCOOH je bezbarvá, leptavá a ostře páchnoucí kapalina. Vyskytuje se v žahavých částech rostlin a ve žlázách mravenců. Vyrábí se tlakovou syntézou z oxidu uhelnatého a hydroxidu sodného. Vznikne mravenčan sodný, ze kterého je kyselina mravenčí vytěsňována silnou anorganickou kyselinou, nejčastěji HCl. CO + NaOH 𝑡𝑙𝑎𝑘 HCOONa 𝐻𝐶𝑙 HCOOH + NaCl Má redukční schopnosti, protože HO-CHO reaguje jako aldehydová skupina. Má baktericidní účinky, proto je využívána jako konzervační látka v potravinářském průmyslu. Používá se pro výrobu esterů mravenčanů, používaných v potravinářství jako aroma (esence). Kyselina mravenčí

Kyselina octová CH3COOH je známá již od starověku, kdy byla připravována kvašením alkoholických nápojů. Pro potravinářské účely se vyrábí přírodní cestou. Slabě alkoholickými roztoky (mošt, víno) se zkrápí bukové hobliny naočkované bakteriemi octového kvašení na sítech, aby byl zajištěn dostatečný přísun kyslíku. Připravuje se z ní ocet, což je její 4% - 8%ní vodný roztok. Průmyslově se vyrábí oxidací aldehydu, butanu nebo butenu. Nověji probíhá výroba reakcí metanolu s oxidem uhelnatým za katalýzy rhodiem v přítomnosti jódu. Používá se jako polární rozpouštědlo, pro výrobu esterů, surovin pro výrobu umělých vláken, solí pro organické syntézy (octan sodný), pro lékařství (octan hlinitý) a pro barvení tkanin (železitý, chromitý). Kyselina octová

Kyselina máselná CH3(CH2)2COOH je olejovitá kapalina odporného zápachu Kyselina máselná CH3(CH2)2COOH je olejovitá kapalina odporného zápachu. V přírodě vzniká bakteriálním rozkladem tuků, kdy je ve formě svého esteru s glycerolem přítomna v másle. Lidově je tento proces označen jako žluknutí tuků, což je vlastně kyselá hydrolýza triacylglycerolů. Používá se v organických syntézách. Zajímavé je její využití do tzv. chemických ohradníků pro zvěř a jako přísada do návnad a nástrah pro ryby. Kyselina máselná

Kyselina valerová a kapronová  Kyselina valerová  CH3(CH2)3COOH je olejovitá kapalina nepříjemného zápachu. Je produkována tasemnicemi, škrkavkami a jinými střevními parazity, dráždí trávicí trakt hostitele. Má zápach typický pro kocoury. Je obsažena v rostlině Kozlík lékařský (Valeriana officinalis), kde se vyskytuje v éterických olejích izolovaných z kořenové části rostliny. Používá se k výrobě vonných esterů, používaných v kosmetice a parfumářství. Kyselina kapronová CH3(CH2)4COOH je olejovitá kapalina výrazného zápachu po kozlím pižmu nebo po zapáchajících ponožkách. Je obsažena v kozím mléce a v listech jinanu dvojlaločného (Ginko biloba). Používá se pro přípravu vonných esteru a při výrobě umělých vláken. Kyselina valerová a kapronová

Kyselina palmitová a stearová Kyselina palmitová CH3(CH2)16COOH je bílá pevná látka s bodem táni necelých 63°C. Je obsažena v palmovém oleji, v mléku, sýrech, másle a mase. Za 2.světové války se z ní vyráběl nechvalně známý Napalm (směs nafty a kyseliny palmitové). Kyselina stearová CH3(CH2)18COOH bílá pevná látka s bodem táni 70°C. Je estericky vázaná na glycerol v pevných tucích. Směs kyseliny palmitové a stearové se nazývá stearín. Je používán pro výrobu svíček a mýdel. Kyselina palmitová a stearová

Další karboxylové kyseliny Kyselina šťavelová (COOH)2 je nejjednodušší dikarboxylová kyselina. Je to krystalická bezbarvá jedovatá látka. Používá se jako standard v manganometrii (odměrná analýza). Ve formě solí se vyskytuje v rostlinách jako šťovík a šťavel a také v nezralém ovoci. Snadno se váže zejména na vápenaté ionty a jako oranžový šťavelan vápenatý je složkou jednoho z druhů ledvinových kamenů. Kyselina adipová (COOH)2(CH2)4 je základní surovinou pro výrobu syntetických vláken. Zahříváním se mění na cyklopentanon. Další karboxylové kyseliny

Další karboxylové kyseliny Kyselina maleinová HOOCCH=CHCOOH se připravuje oxidací benzenu, kdy vzniká nejprve maleinanhydrid a jeho hydratací vzniká kyselina maleinová. Je to kyselina cis- butendiová. Je základní surovinou pro přípravu nenasycených polyesterových pryskyřic, které jsou velmi tvrdé. Její trans- izomer se nazývá kyselina fumarová. Je to biochemicky velmi významná látka. Je zapojena do citrátového cyklu, při kterém organizmus v mitochondriích získává energii z rozložených složek potravy. Další karboxylové kyseliny

Další karboxylové kyseliny Kyselina benzoová C6H5COOH je nejjednodušší aromatická kyselina. Je to bezbarvá krystalická látka. Pro své antioxidační a konzervační schopnosti je používána v potravinářském průmyslu. Je základní surovinou pro syntézy aromatických sloučenin. Kyselina ftalová C6H4(COOH)2 je krystalická sloučenina připravovaná hydrolýzou svého anhydridu. Vyrábějí se z ní především syntetické pryskyřice. Její estery ftaláty slouží jako změkčovadla především pro úpravu PVC. Kyselina tereftalová C6H4(COOH)2 se vyrábí oxidací p- xylenu. Používá se pro výrobu textilních polyesterových vláken. Další karboxylové kyseliny

Kolář K. , Kodíček M. , Pospíšil J Kolář K., Kodíček M., Pospíšil J.: Chemie II (Organická a biochemie) pro gymnázia. 1.vydání.Praha: SPN, 2000. ISBN 80- 85937-49-2 McMurry, J.: Organická chemie. 1.vyd., Brno, 2007. ISBN 978- 80-214-3291-8. Pacák, J., Čipera, J., Halných, J., Hrnčiar, P., Kopřiva, J.: Chemie pro II. ročník gymnázií. 1.vyd., Praha, 1985. Vacík, J., Barthová, J., Pacák, J., Strauch, B., Svobodová, M., Zemánek, F.: Přehled středoškolské chemie. 1. vydání, Praha, 1990. ISBN 80-04-22463-6 Použitá literatura