VZTAHY MEZI ORGANISMY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

Živá složka biomů - organismy
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Biotické podmínky života
Život na Zemi.
POTRAVA.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
Heterotrofní výživa Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Heterotrofní výživa.
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
VZTAHY ORGANISMŮ.
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
Opakování učiva pro žáky 6. tříd
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Registrační číslo projektu:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní vztahy.
Rozmanitost organismů, třídění organismů
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
BIOTICKÉ FAKTORY 4.LEKCE.
Biotické podmínky života
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
Základní skupiny organismů
Vztahy mezi organismy.
Ekosystémy.
VÝŽIVA ROSTLIN 2014.
Potravní pyramida, potravní řetězec
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Co jsme již poznali.
Ekosystém lesa a rybníka
Projevy života, třídění organismů
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
1. H ETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Název prezentace (DUMu):
Ekologie – vztahy mezi populacemi
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Vztahy mezi populacemi - negativní
Bakterie.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
POTRAVNÍ VZTAHY ORGANISMŮ
Transkript prezentace:

VZTAHY MEZI ORGANISMY

? JAK SE KE SVÉMU PROSTŘEDÍ CHOVÁ ČLOVĚK…? VZTAHY ORGANISMŮ: K prostředí K sobě navzájem ? JAK SE KE SVÉMU PROSTŘEDÍ CHOVÁ ČLOVĚK…?

POTRAVNÍ VZTAHY MEZI ORGANISMY PRODUCENTI - zelené rostliny a sinice - produkují(=vytvářejí) živiny KONZUMENTI - živočichové - nemohou vytvářet živiny, konzumují ( přijímají) je v potravě rostlin nebo jiných živočichů ROZKLADAČI - houby a bakterie - Rozkládají těla uhynulých konzumentů a producentů na jednoduché látky, tím se produkty vracejí zpět do oběhu

VZTAHY mezi ORGANISMY

POTRAVNÍ ŘETĚZEC- závislost, kdy jeden organismus je zdrojem energie pro druhý organismus POTRAVNÍ PYRAMIDA- grafické vyjádření potravní závislosti a zastoupení jednotlivých skupin na zemi

Další vztahy mezi organismy: PREDACE = vztah lovce a kořisti, vztah je prospěšný pro lovce (+, -)

Další vztahy mezi organismy: PARAZITISMUS = soužití mezi parazitem a jeho hostitelem, parazit odebírá hostiteli živiny a poškozuje ho (+, -)

Další vztahy mezi organismy: SYMBIÓZA = výhodné soužití dvou různých organismů (+, +)

producenti- zelené rostliny a sinice, produkují(=vytvářejí) živiny VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY producenti- zelené rostliny a sinice, produkují(=vytvářejí) živiny konzumenti- živočichové, konzumují ( přijímají) živiny v potravě rostlin nebo jiných živočichů rozkladači- houby a bakterie, rozkládají těla uhynulých konzumentů a producentů na jednoduché látky POTRAVNÍ ŘETĚZEC- závislost, kdy jeden organismus je zdrojem energie pro druhý organismus (nakreslete si příklad potravního řetězce) POTRAVNÍ PYRAMIDA- grafické vyjádření potravní závislosti a zastoupení jednotlivých skupin na zemi (překreslete si potr. pyramidu) predátoři býložravci zelené rostliny organický svět

Otázky Jak se liší parazit a jeho hostitel velikostí těla? Sestavte příklad potravní řetězce? Jaký má vliv parazit na svého hostitele? Co je to symbióza? Uveď příklad predátora?