Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Živá složka biomů - organismy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Živá složka biomů - organismy"— Transkript prezentace:

1 Živá složka biomů - organismy

2 Žádný organismus nežije nezávisle na prostředí a ostatních organismech
Žádný organismus nežije nezávisle na prostředí a ostatních organismech. Každý organismus vstupuje do vzájemných vztahů s ostatními organismy. Každý z nich má v přírodě své místo a svůj význam. Abychom pochopili, jak příroda funguje, seznámíme se s následujícími pojmy a procesy.

3 1) Kdo je kdo? Živočich a rostlina
Najděte mezi nimi rozdíly i všechny shodné znaky.

4 Kterých znaků je víc. Shodných nebo rozdílných?
Shodné znaky Rozdílné znaky Kterých znaků je víc. Shodných nebo rozdílných?

5 2) Co je co? Organizmus a neživá složka biomů.

6 Organizmy Neživé složky biomů Rozmnožují se Nerozmnožují se

7 3) Kdo je kdo? Mnohobuněčný a jednobuněčný organizmus
Které z těchto tří organizmů jsou mnohobuněčné a které jsou jednobuněčné? Vyjmenuj rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organizmy? Co znamená slovo mikroorganismus (mikros = drobný)?

8 4) Způsob výživy Přiřaď obrázky k pojmům
AUTOTROFNÍ ORGANIZMUS (vyrábí si vlastní živiny, auto = sám; trofos = výživa) HETEROTROFNÍ ORGANIZMUS (vyživuje se přijímáním potravy, hetero = jiný; trofos = výživa) SAPROFYTICKÝ ORGANIZMUS (vyživuje se z odumřelých těl jiných organizmů, sapros – shnilý, fyton – rostlina ) PARAZITICKÝ ORGANIZMUS (živí se odnímáním živin hostitelům, para = vedle; sitos = pokrm) POLOPARAZITICKÝ ORGANIZMUS (hostitelům odnímá pouze část živin) HMYZOŽRAVÁ ROSTLINA (doplňuje si některé živiny rozkladem hmyzích těl) ROSNATKA

9 5) Kdo je kdo? Producent a konzument
Kdo je producent a kdo je konzument? Najdi slova, která mají stejný význam jako slova producent a konzument? Co konzumují a co produkují organismy na obrázcích?

10 6) Kdo je kdo? predátor autotrofní organizmus heterotrofní organizmus
mikroorganismus producent masožravec saprofytický organizmus býložravec

11 7) Kdo je kdo? Predátor nebo kořist?
Tentokrát je vaším úkolem vybrat z nabízených obrázků predátora a jeho kořist 3 1 2 4 5 6 Svůj výběr zdůvodněte. Proč jste to takto vybrali?

12 Znáte zástupce „hygienické policie“?
8) Kdo je kdo? V přírodě se najdou i živočichové, kteří nespásají rostliny ani neloví, nýbrž odklízejí z krajiny mrtvé organizmy = mršiny. Jsou takovou „pohřební službou“. Říká se jim mrchožrouti. Znáte zástupce „hygienické policie“?

13 9) Kdo je kdo? Recyklace (re = znovu; cyklus = kruh) v přírodě
I přes téměř dokonalou práci mrchožroutů vždy něco zbude. Pak nastupují reducenti, kteří rozkládají živou hmotu na neživou. Patří mezi ně hmyz, bakterie a houby.

14 Co jsou ty červeně zbarvené tečky v půdě? K čemu jsou využívány?
10) Potravní řetězec Na následujícím obrázku uvidíte několik organizmů. Pojmenujte je pojmy, které jsme použili v minulých snímcích. Co jsou ty červeně zbarvené tečky v půdě? K čemu jsou využívány?

15


Stáhnout ppt "Živá složka biomů - organismy"

Podobné prezentace


Reklamy Google