Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potravní pyramida.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potravní pyramida."— Transkript prezentace:

1 Potravní pyramida

2 Potravní pyramida Potravní pyramida vyjadřuje potravní vztahy, jež probíhají v ekosystému. Představte si třeba egyptskou pyramidu rozdělenou do několika pater. Velikost každého patra zde neurčuje počet či hmotnost jedinců v daném patře, ale množství energie, které je v něm obsaženo. Ve spodním patře této pyramidy se nacházejí zelené rostliny neboli producenti. Nad nimi najdete konzumenty I. řádu, čili býložravce. Ti se živí producenty. Nad býložravci jsou konzumenti II. řádu neboli masožravci. Ti se živí býložravci. Do této pyramidy vstupují také rozkladači a paraziti. V každém patře pyramidy se velká část energie ztrácí v podobě nevyužitelného tepla. Živočichové v každém patře pyramidy využívají asi 10 % energie a látek z patra předcházejícího.

3 Potravní pyramida Zelené rostliny poutají při fotosyntéze jen 1% slunečního záření dopadajícího na Zemi. Jen % této energie uložené rostlinami do organických látek využijí konzumenti 1. řádu, daleko méně pak konzumenti řádu druhého atd.

4 Potravní pyramida Neživé prostředí Producenti (rostliny)
Konzument 3. řádu (všežravec) Konzument 2. řádu (masožravec) Konzument 1. řádu (býložravec) Producenti (rostliny) Neživé prostředí


Stáhnout ppt "Potravní pyramida."

Podobné prezentace


Reklamy Google