2.2Metodika-Schemata.ppt PŘÍLOHA 1: Schéma metodiky strategického managementu RLZ pro potřeby krajů Toto schéma vyjadřuje základní logiku metodiky, kterou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihočeského kraje vznikla na podzim roku Zakladatelem byla Jihočeská hospodářská komora. Rada pro rozvoj lidských.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Inspirační databanka pro podporu strategického řízení rozvoje lidských zdrojů v krajích Národní vzdělávací fond, o.p.s. M. Mandíková, Z. Palán, I. Sládková,
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Územní samospráva Kraje
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
Regionální operační program regionu soudržnosti NUTS 2 Severozápad Irena Ptáčková, odbor regionálního rozvoje Krajský úřad Karlovarského kraje.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Komunální bytová politika EKBY- 7. přednáška 4. duben 2006.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Změny na trhu práce?.
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

2.2Metodika-Schemata.ppt PŘÍLOHA 1: Schéma metodiky strategického managementu RLZ pro potřeby krajů Toto schéma vyjadřuje základní logiku metodiky, kterou tým „Implementace strategie rozvoje lidských zdrojů pro ČR“ v současné době zpracovává a diskutuje s odborníky z krajské I národní úrovně. Metodika by měla sloužit jako inspirace a průvodce pro všechny, kdo se budou podílet na strategickém managementu rozvoje lidských zdrojů v krajích. Současně toto schéma a sama metodika zachycují žádoucí průběh procesů strategického managementu v krajích, takže schéma zčásti slouží také jako nástroj interpretace organizačního schématu. Tým bude schopen naplnit schéma metodiky ve vymezeném čase jen v základních rysech. Pro krajskou I národní úroveň budou velmi důležité inspirační databanky, jež jsou ve schématu uvedeny pod bodem 5 a v metodice v kapitole 6.

5.3 Banka úspěšných praktik - EU (Irsko) - Ostatní evropské země - USA, Kanada atp. - ČR 5.1 Banka trendů, odhadů a dalších údajů 5.2 Banka metod analýz a prognóz 5.Inspirační databanky 1.1Diagnóza a prognóza vztahu poptávky a nabídky LZ 1.Klíčové procesy strategického managementu RLZ v krajích 1.2 Vytvoření konsensu kolem priorit a hlavních směrů 1.3 Zpracování strategické vize RLZ v kraji 1.4Zpracování programů, plánů a projektů 1.5 Interaktivní strategický management RLZ 1.6 Revize priorit, strategií a programů RLZ kraje 5.4 Banka postupů a metod tvorby a řízení programů, plánů a projektů 5.5 Banka možností jak financovat záměry, projekty a aktivity RLZ 1. Schéma metodiky strategického managementu RLZ v krajích 2. Hlavní uživatelé LZ v kraji 2.1 Firemní páteř kraje 2.2 Malé a střední podnikání 2.3 Výzkumná a inovační páteř kraje 2.4 Veřejné služby kraje 2.5 Správní a politický systém kraje 4. Hlavní aktéři strategického managementu RLZ úroveň: 4.1 národní 4.2 NUTS krajská 4.4 mikro- regionální 3 Hlavní úlohy RLZ např. - organizace strategického managementu RLZ kraje - výkonnostní a etická kultura (étos kraje) - komunikační a kreativní potenciál - marketing lidských zdrojů kraje 6. Krajské rady pro lidské zdroje jako nástroj strategického manage- mentu zaměstnanosti a vzdělávání Projekt Phare: Implementace strategie rozvoje lidských zdrojů pro ČR -

PŘÍLOHA 2: Schéma základních vztahů mezi aktéry strategického managementu RLZ na úrovni kraje - komentář Schéma zachycuje základní vztahy mezi aktéry strategického managementu RLZ z pozice krajů. Centrální úroveň je proto silně agregována a schéma také nezachycuje situaci mikroregionů. Přesto je zdůrazněna potřeba integrovat problematiku vzdělávání, zaměstnanost a konkurenceschopnost. Krajská úroveň je volena proto, aby byly patrnější nové vztahy, jež zatím nejsou zcela jasné. Přirozená pozice krajů a jejich orgánů bude mít podstatný vliv na koncepci poslání a funkcí orgánů na národní úrovni. Také zadání projektu Phare „Implementace strategie rozvoje lidských zdrojů pro Českou republiku“ klade velký důraz právě na nově se formující kraje. Důležité místo zaujímá po připomínkách vzdělávací a kvalifikační systém. Zatím volíme tento název, aby byla zdůrazněna faktická souvislost obou aspektů téhož: obecnějšího vzdělávání a konkrétních kvalifikačních a rekvalifikačních programů. Vyniká pak také složitější struktura vazeb k aktérům, kteří systém formují a ovlivňují. S ohledem na budoucí rozvoj regionu je nezbytné zahrnout i vazbu na pracoviště výzkumu a vývoje včetně jejich zapojení do celého procesu. Předpokládáme, že příslušné rady pro lidské zdroje na krajské úrovni a postupně I národní, ustavené na tripartitním základě, budou teprve vznikat. Název není podstatný. Důležité, je že tyto rady budou spojovat problematiku zaměstnanosti s otázkami vzdělávání a kvalifikačními a rekvalifikačními aktivitami. Název proto také může znít „Rada pro vzdělávání a zaměstnanost“. Důležité však je, aby zaměstnanost v těchto radách hrála klíčovou roli. Obecná, na kulturní základ orientovaná vzdělanost bude zřejmě předmětem jiných orgánů a měla by být vyjádřena v navazující vztahovém schématu. Termín „ rada“ vyjadřuje skutečnost, že tyto orgány jsou založeny na základě svobodné vůle sociálních partnerů a dalších autonomních aktérů rozvoje lidských zdrojů v kraji. Mohou být použity I jiné termíny, např. „komise“. (Viz praktický příklad Olomouckého kraje.) Schéma není dokonalé a má hlavně přispět k názornějšímu zobrazení vztahů mezi současnými i žádoucími aktéry strategického managementu rozvoje lidských zdrojů. Schéma je silně ovlivněno možnosti vyjádřit čitelným způsobem složité vztahy pomoci PowerPointu ve formátu A 4.

2. Schéma základních vztahů mezi aktéry strategického managementu RLZ na úrovni kraje Zastupitelstvo kraje rozhoduje ve věcech samostatné působnosti, ve věcech přenesené působnosti, jen stanoví-li tak zákon -§ 35/1 Rada kraje je výkonným orgánem- §57/1 Zástupci hejtmana Hejtman Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost § 78/6 Komise §80/1 zřizuje volí Zástupce hejtmana pro vzdělávání a zaměstnanost - § 64 Rada pro lidské zdroje jako iniciační a poradní odborný orgán řídí nebo předsedá spolupracují Krajský úřad (odbor školství a další odbory) vykonává samostatnou i přenesenou působnost kraje, napomáhá činnosti výborů a komisí § 66 a 67 Ředitel krajského úřadu odpovědný hejtmanovi (jmenování) Úřady práce + krajská rada ředitelů ÚP + ÚP pověřený krajskou koordinací realizace státní politiky spolupracují členství Regionální partneři - sociální partneři - významné firmy - hospodářská komora - pracoviště výzkumu a vývoje - vysoké školy - agentury a odborníci - obce, mikroregiony - správní úřady -atp. členství, spolupráce Správa služeb zaměstnanosti MPSV řídí Vláda, její ministerstva a radyZákonodárné sborySociální partneři a HKFondy EU Národní strategie konkurenceschopnosti a rozvoje lidských zdrojů Sociální a politický konsensus Analytické a informační zázemí - výzkum Národní rada pro lidské zdroje Varianty 1) vládní 2) resortní informační podpora aktivace orientace Krajská rada sociální a hospodářské dohody zřizuje nebo spolupracuje spolupracují Pedago- gická centra Vzdělávací a kvalifikační systém řídí,ovlivňuje řídí ovlivňuje spolupracují Analytické, informační a projektové zázemí kraje ovlivňuje řídí Projekt Phare: Implementace strategie rozvoje lidských zdrojů pro ČR spolupracují strategický vliv