Centrum pro katechezi Olomouc 2013. -ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
Život v obecenství – Zpověď
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Boj o modlitbu I Centrum pro katechezi v Olomouci, 2014.
Integrita bezúhonnost
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Život modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Boj o modlitbu II. Centrum pro katechezi, Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Ve společenství s Matkou Boží
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Abrahámova přímluvná modlitba
Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba mě nikdy neuzavírá do mého nitra, Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
MODLITBA – CHOZENÍ S BOHEM Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
Centrum pro katechezi Olomouc, Projev radosti a úcty Postoj člověka před Bohem Symbol pozornosti nebo změny Stání při liturgii je vyjádřením bdělosti,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
BIBLICKÉ ZÁKLADY SVÁTOSTI SMÍŘENÍ. Nejzchytralejší ze vší polní zvěře, kterou Hospodin Bůh učinil, byl had. Řekl ženě: „Jakže, Bůh vám zakázal jíst ze.
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Modlitba v domě Hospodinově: Anna, Samuel, David Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie a společenství.
TRADICE MODLITBY Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
MOJŽÍŠ – CESTA VÍRY III Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Způsoby modlitby II Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie – zdroj života.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
PROČ SE LIDÉ NEMAJÍ RÁDI … i když je to bolí?. Co raději prožíváte?
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Hřích 1. porušení Božího obrazu
Ježíš.
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Transkript prezentace:

Centrum pro katechezi Olomouc 2013

-ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi Olomouc 2013 Toto „drama modlitby“ můžeme pozorovat již v příběhu prvních lidí.

Bůh utvořil člověka z prachu země a vdechl mu dech života. (Gn 2,7) Toto počáteční oživení mrtvého prachu je předobrazem konečného vzkříšení, které je dílem Božího ducha. Skrze modlitbu získává člověk pro svůj osobní život naději, pokoj a radost = dech života. Centrum pro katechezi Olomouc 2013

Ze všech stromů můžeš jíst, ale z jednoho ne. (Gn 2,16n) Tento zákaz je symbolem určitého omezení každého člověka. Nikdy nebudeme jako Bůh, ale můžeme se mu podobat. Této podobě se nejvíce přibližujeme skrze modlitbu.

Oba byli nazí, ale nestyděli se. (Gn 2,25) = Byl to stav ideální modlitby. Nahota před hříchem je symbolem neporušených vztahů mezi člověkem a Bohem, mezi člověkem a člověkem: Centrum pro katechezi Olomouc 2013 vzájemná důvěra otevřenost, očekávání darování se.

Had deformuje pravdu: představuje Boha jako tyrana. Žena přehání - a tím přijímá dialog plný polopravd. Had říká ženě: „Bůh vám tedy řekl: ‘Nejezte ze žádného stromu v zahradě?‘“ Žena odpověděla hadovi: „Smíme jíst ovoce ze stromů v zahradě, jen o ovoci stromu, který je uprostřed zahrady, řekl Bůh: ‘Nesmíte z něho jíst a ani se ho nedotkněte, abyste nezemřeli.‘“ Modlitba harmonizuje srdce, v němž se rodí naše touha, která se ústí ve skutek. Jestliže v našem nitru bude chybět prostor pro modlitbu, naše skutky nepovedou k Bohu, ale k mému já a možná až k smrti, kdy umírá vztah mezi člověkem a Bohem. Centrum pro katechezi Olomouc 2013

Bůh v tomto pádu dává člověku zaslíbení o potomstvu, které rozdrtí hadovi hlavu. Jak se pozná zakázané ovoce? Pokušení oslňuje, oči přestávají vidět. Jedině láska k Bohu hřích odhaluje. „Co jste to udělali?“ (Gn 3,13) Centrum pro katechezi Olomouc 2013

Nyní – po hříchu - nahotu pociťují jako zranitelnost. Oběma se otevřely oči a poznali, že jsou nazí. (Gn 3,7) Hřích vytváří propast mezi člověkem a Bohem, mezi člověkem a člověkem, mezi já a já. V hříchu se mnohdy až nelze modlit. Zůstává pouze touha. Proto nám Ježíš daroval svátost smíření. Centrum pro katechezi Olomouc 2013

Člověk se skrývá Bůh jej volá, hledá, nabízí své odpuštění, svou pomoc. Centrum pro katechezi Olomouc 2013 Pán nevyčítá. Říká: „Jdi a už nehřeš.“