Prezentace záměru aktivit letošního projektu „Regionální konference“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Cesta ke kvalitě v praxi
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Jak se stát dobrým právníkem?
Struktura výuky.
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Zdravá škola.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Kritické myšlení - základní vymezení, ukázková lekce
Průřezová témata.
AKTIVIZAČNÍ METODY VE VÝUCE PŘÍRODOPISU
Kritické myšlení Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2010.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
III. ročník – ošetřovatelství – prezenční III. ročník – ošetřovatelství. kombinované 259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Autor: Mgr. Dana Forýtková
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Vedení dialogu a diskuse Dobrá dohoda je dcerou nespoutaného myšlení a vzájemného respektu Jiří Plamínek.
Individualita žáků a její rozvíjení
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Zážitková pedagogika ve výuce Etiky
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Konstruktivismus Zora Syslová.
Konflikt, koření života
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
Práva dítěte Výchova k občanství
aneb vyvážený plán hodiny s prvky konstruktivismu
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Jak na jazyky.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Transkript prezentace:

Prezentace záměru aktivit letošního projektu „Regionální konference“ Mgr.Irena Oršulíková PPP a SPC OK, pracoviště Přerov

Aplikace metod KM témata specifické prevence jsou ve školách začleňována do ŠVP Stávají se součástí výuky Kritické myšlení nabízí takové metody, které pomohou učiteli zprostředkovat předání informací, zjištění názorů a postojů žáků, jejich vzájemné předávání a sdílení, možnost diskuze o nich . Využitím metod KM podporujeme nespecifickou prevenci – rozvoj životních dovedností: komunikační dovednosti, kritické myšlení, řešení problémů, rozhodování …

Kritické myšlení je: aktivní, interaktivní, uspořádaný a komplexní poznávací proces, metoda myšlení, schopnost přijímání, prozkoumávání a porozumění informacím, jejich třídění, zpracovávání, srovnávání s jinými informacemi, dosavadními poznatky i opačnými názory, postižení faktů v souvislostech.

V procesu kritického myšlení: Žák vychází z prekonceptů (svých názorů, z individuální zkušenosti), využívá všech úrovní myšlení, klade otázky, systematicky hledá odpovědi, pochybuje o hotových soudech, hodnotí, nalézá alternativy k obvyklým ustáleným postupům, následně pak dospívá k rozhodnutím, zaujetí určitých stanovisek, které dokáže racionálně obhájit a přijmout za ně zodpovědnost.

Program RWCT (Reading and Writing for Critical Thinking) Od r. 1997 Cíl = posilovat schopnost kriticky myslet. Obsah = principy, strategie a konkrétní výukové metody vycházející z poznatků kognitivní psychologie a pedagogického konstruktivismu. Pro učitele různých stupňů škol. Otevřený, dynamický. Kurzy – krátkodobé, základní (4 moduly), ochutnávky… Organizační struktura modulů – modelové lekce, analýza z pohledu žáka i učitele, „implementace“ principů a strategií do vlastní výuky

Základní principy a východiska programu: RWCT Své poznání si každý jedinec konstruuje sám na základě vlastní aktivní myšlenkové činnosti, předkládané informace aktivně filtruje a zpracovává na základě svého dosavadního poznání, na původní prekoncepty navazuje, doplňuje je, rozvíjí nebo je odmítá. Informace, které nezabuduje do vlastních kognitivních schémat, zapomíná. Důležité je sledování vlastních kognitivních procesů (metakognice) – žák se učí učit.

Brainstorming - Myšlenková mapa -INSERT Diskuse ve dvojicích, ve skupině Ukázková hodina s narativním textem Pětilístek-Kostka -Uznání – otázka Volné psaní Víme – chceme vědět – dozvěděli jsme se Přeházené věty- Ano – ne Přemýšlení ve dvojicích (ze dvou různých úhlů pohledu) Naslouchání s diskusí - Klíčové pojmy Analýza věcných charakteristik – tabulka Studijní průvodce – pracovní listy Techniky vedení diskuse T – graf Vennův diagram Skládankové učení Párové čtení Rohy Sám – dvojice – skupina Kolem dokola Naslepo

Třífázový model učení a myšlení Evokace: vybavení stávající kognitivní struktury (co si myslím, že vím), otázky, smysl, cíl, aktivita Uvědomění si významu: ukládání nových informací do stávající kognitivní struktury, mosty mezi starým a novým Reflexe: diskuse, srovnávání, strukturace, metakognice – naučil jsem se…..

Prostředí pro kritické myšlení poskytnout čas a příležitost umožnit žákům volně domýšlet a spekulovat akceptovat rozmanité myšlenky, nápady a názory podporovat aktivní zapojení žáků do učebního procesu zajistit bezrizikové prostředí, kde nebudou žáci vystaveni posměchu vyjádřit důvěru ve schopnosti žáka činit kritické úsudky oceňovat kritické myšlení

Metodika pro seminář : Kritické myšlení pro učitele  Autorka : Doc.PhDr. Evy Urbanovská, Ph.D. ve spolupráci s Mgr. I. Oršulíkovou koncept vzdělávacího semináře vychází z  osvědčeného kurzu Kritického myšlení. Tématicky je zaměřen na oblast prevence. Program RWCT pracuje s texty. Ty jsou buďto předkládány žákům učitelem, nebo je žáci tvoří - píší, ale taky mluví, kreslí či jinak ztvárňují.

Cíle semináře : posílit pedagogické kompetence učitelů. Principy a metody kritického myšlení mohou učitelé využívat nejen při hodinách s preventivní tématikou, ale prakticky kdykoliv prostřednictvím aplikace metod KM učitelé povedou žáky k rozvoji uvažování, čtení s porozuměním, k užívání psaní jako nástroje myšlení, k převzetí zodpovědnosti za vlastní učení osvojením a užitím metod KM ve školách mohou učitelé podporovat aktivitu žáků, vyváženě využívat individuální a skupinovou práci, vést skupiny ke kooperaci užití metod KM ve výuce podporuje rozvoj životních dovedností žáků a příznivě ovlivňuje třídní klima, což lze chápat jako součást nespecifické prevence. inspirovat učitele k efektivní realizaci specifické prevence v rámci výuky. Školy mají obvykle v rámci svého  minimálního preventivního programu plán témat specifické prevence, jež jsou součástí ŠVP. Využití metod kritického myšlení nabízí možnosti, jak tato témata realizovat ve výuce

Témata : Marihuana Rizika internetu, netolismus Alkohol Multikulturní společnost Komunikace Unschooling – co motivuje děti k učení ? Máme vždy mluvit pravdu?

Limity KM v prevenci ne každá metoda se hodí pro dané téma, zacházet s metodami citlivě Učitel by si měl předem ujasnit si svůj osobní postoj k danému tématu a mít připravené argumenty metody KM jsou dobře využitelné pro všeobecnou prevenci v běžně fungujících třídách, pro informativní lekce, sdělování názorů a postojů(lze využít diagnosticky), k diskusi metody KM s preventivními tématy mohou být rizikové ve třídách s nefunkční vztahovou dynamikou, narušenými vztahy, nespolupracujících, bojujících s učiteli a jinými známkami krize – nejprve je třeba vytvořit bezpečné prostředí než se učitel pustí do preventivních témat, ať vyzkouší metody na učivu svého předmětu, ve kterém je zběhlý, jistý

Literatura, zdroje: publikace: Grecmanová, H., Urbanovská, E. Aktivizační metody ve výuce, prostředek ŠVP. 1. vyd. Olomouc: Hanex, 2007. 180 s. ISBN 80-85783-73-8. www.kritickemysleni.cz časopis Kritické listy

Děkuji Vám za pozornost 