Krize církve ve vrcholném středověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

Vznik centralizovaných států v západní Evropě
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Církev ve středověku 2.
Český stát v době předhusitské
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Husitství v kostce.
Jan Hus (asi1371 – 1415)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
DOBA HUSITSKÁ 1.
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mgr. Michaela Psíková.
VY_32_INOVACE_2D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Evropa po třicetileté válce
Středověká vzdělanost
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Raný středověk Mgr. Jakub Tomala.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Mgr. Michaela Psíková.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Mgr. Michaela Psíková. Jan_Rokycana_by_Balzer.png.
Středověká Anglie, Svatá říše římská
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vznik Svaté říše římské
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Západní Evropa v době boje o investituru
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Pozdně středověká krize
Svatá říše římská za Štaufů
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o křížových výpravách.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Spolkové a nadační právo
Západní Evropa stol..
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PAPEŽSKÉ SCHIZMA.
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Velké západní schizma Mgr. Jiří Žilka.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Dějiny významných států v evropě
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Krize církve ve vrcholném středověku Michaela Psíková

CÍRKEV PO KONKORDÁTU WORMSKÉM Z boje o investituru vyšlo papežství posílené. Papežové obratně politicky využili sporu mezi stranou Štaufů a Velfů v Římské říši. K posílení vlivu také napomohly počáteční úspěchy křížových výprav.

CORPUS IURIS CANONICI Jedná se o jediný platný církevní zákon kodifikovaný na počátku 13. století. Zavedením kanonického práva dosáhlo papežství závislosti západního duchovenstva na papežské kurii. Byla zajištěna nezávislost duchovních na světské moci.

Církevním soudům podléhaly i manželské pře. Církev odmítá platit světské daně. Papežové jako mocenský prostředek využívají: 1. klatbu – člověku v klatbě se nesměly udělovat svátosti, 2. interdikt – zákaz konání bohoslužby, 3. odpustky – možná finanční náhrada za odpuštění trestu a pokání za hříchy.

Papežové jako jediní mohli udělit rozhřešení nejtěžších hříchů. Také pouze oni mohli udělit dispens. Moc papežů se stala téměř neomezenou. Mezi nejsilnější papeže patřili: Innocenc III. (1198 – 1216) Bonifác VIII. (1294 – 1303)

BOJ S KACÍŘSTVÍM Ve 12. století se objeví v Evropě několik středověkých sekt. Nejvýznamnější byly sekty albigenských, valdenských a bogomilů. Papežové proti nim zasahovali a nařizovali světským panovníkům, aby proti nim bojovali. Pro tento boj také posílili vliv inkvizice, která z dob španělské reconquisty bděla nad čistotou víry. Nyní inkvizici udělili i pravomoc soudní.

MĚSTSKÉ ŘÁDY Oporou papežů v boji proti kacířům se staly i nové dva řády, které působily ve městech. Vznikly na počátku 13. století. Františkáni – žebravý řád založený Františkem z Assisi. Dominikáni – učitelský řád založený Dominikem de Guzman.

PAPEŽSKÉ SCHIZMA Ve 13. století zesílila snaha světských panovníků oslabit moc papežů. 1309 – byla tato snaha korunována nuceným přesídlením papeže z Říma do Avignonu. V průběhu 14. století postupně vliv papežů upadal. Ve Francii vedli papežové nákladný dvůr, což je finančně vyčerpalo, a začali vysoké úřady udělovat za úplatu. Stále více se rozmáhá prodej odpustků.

Začínají se ozývat kritici církve. Roste touha po prohloubení duchovního života. Snaha o návrat k původním ideálům křesťanství. Kritika církve roste s rostoucí vzdělaností obyvatelstva díky rozvoji univerzitního vzdělání.

1377 – papež Řehoř XI. se vrátil do Říma. 1378 – papež zemřel a byl zvolen URBAN VI., nebyl však uznán francouzskými kardinály a ti zvolili vzdoropapeže KLIMENTA VII. Církev se tak ocitá ve velké krizi.

JOHN WIKLIF Působil jako profesor na univerzitě v Oxfordu. Kritizoval rozpor mezi tím, co církevní představitelé hlásali a jak žili. Odmítá božský původ papežství. Popírá odpustky, soukromou zpověď, očistec, řeholní sliby a další zvyky, které nejsou přímo popsány v bibli. Duchovní mají být zbaveni majetku a žít v apoštolské chudobě. Hlavní normou křesťanského života má být pouze Písmo svaté.

KONCILIÁRNÍ HNUTÍ Oslabení papežské moci vedlo k posílení koncilů. Cílem bylo oslabit vliv papežů i uvnitř církve a koncil se měl stát nejvyšším církevním orgánem. Svolány byly tři koncily, z nichž nejdůležitější byl koncil v Kostnici (1414 – 1418), který s konečnou platností vyřešil papežské schizma.

POUŽITÁ LITERATURA: ABC světových dějin, Orbis, Praha 1967. Dějepis pro gymnázia a střední školy, SPN, Praha 2001, ISBN 80-7235-152-4. [online]. [cit. 2012-12-18]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/Jwycliffejmk.jpg online]. [cit. 2012-12-18]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/San_Domenico82.jpg [online]. [cit. 2012-12-18]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Sv_Franta.jpg