Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velké západní schizma Mgr. Jiří Žilka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velké západní schizma Mgr. Jiří Žilka."— Transkript prezentace:

1 Velké západní schizma Mgr. Jiří Žilka

2 ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_2.DE.08
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Středověk Materiál slouží k seznámení žáků s problematikou dvojpapežství a trojpapežství po skončení období avignonského zajetí. Sleduje příčiny i důsledky tohoto krizového jevu středověké křesťanské církve, seznamuje s řešením situace v období kostnického koncilu. Je určen především pro výkladovou část hodiny, ale i pro opakování a upevňování poznatků. Pomůcky: interaktivní tabule, dataprojektor, učebnice.

3 Velké západní schizma 1378 – 1417

4 Problém dvojpapežství a trojpapežství v katolické církvi na přelomu 14
Problém dvojpapežství a trojpapežství v katolické církvi na přelomu 14. a 15. století Během pobytu papežů v Avignonu byl oslaben vliv, který si získali ve 13. století

5 Urban VI. (1378 - 1389) přenesl svou rezidenci zpět do Říma
Okamžitě po svém zvolení začal kritizovat kardinály Vyžadoval, aby odmítali dary od světských hodnostářů Vyžadoval, aby nežili v přílišném přepychu Kardinálové proto s podporou francouzského krále prohlásili jeho zvolení za neplatné a zvolili vzdoropapeže Klementa VII. (Francouz) Urban VI. Klementa a všechny jeho podporovatele v roce 1378 exkomunikoval

6 1. Urban VI. 2. Klement VII.

7 Bonifác IX. ( ) Po smrti Urbana VI. doufal avignonský vzdoropapež Klement VII., že konkláve nezvolí nového papeže a uzná jeho Konkláve však zvolila jednoho ze svých členů – Pietra Tomacelliho přijal jméno Bonifác IX. Za Bonifáce jako papeže Papežský stát posílil vojensky i finančně 1394 – avignonským vzdoropapežem se stal Benedikt XIII. (1394 – 1423)

8 Západní křesťanský svět se rozdělil na dvě části
jedna uznávala za hlavu církve papeže v Římě druhá pak vzdoropapeže v Avignonu Západní církev se ocitla v krizi, která se zdála neřešitelnou 3. Bonifác IX.

9 O řešení se pokusila i pařížská univerzita, která v roce 1394 po smrti Klementa VII. navrhla tři cesty či způsoby k překonání rozkolu a k obnovení jednoty dobrovolné odstoupení obou papežů podřízení papežů rozhodčímu řízení rozhodnutí všeobecného sněmu (koncilu)

10 Řehoř XII. (1406 – 1415) V Římě papež Inocenc VII. (1404 - 1406)
Řehoř XII. zvolen byl pod podmínkou, že pokud avignonský papež Benedikt XIII. zruší všechny požadavky na papežský stolec, on se zachová stejně, aby mohla být uskutečněna nová volba, a tak bylo ukončeno schizma Situace zůstala komplikovaná Ani jeden papež nechtěl ustoupit a oba se považovali za platně zvolené

11 Koncil v Pise Svolán 1409 Dnes není církví uznáván jako ekumenický
Stojí mezi 15. koncilem a 16. koncilem Koncil nesvolal papež, ale 24 kardinálů proti vůli svých nadřízených Měl řešit otázku dvojpapežství

12 Schizmatické jednání obou papežů prohlášeno za heretické
byl zvolen nový papež Alexandr V. ostatní papežové odmítli závěry koncilu vedlo to k trojpapežství 4. Alexandr V.

13 Jan XXIII. (1410 - 1415) 1410 Alexandr V. zemřel
následovníkem se stal Jan XXIII. více válečník než představitel církve Situace se nelíbila římskému králi Zikmundovi přiměl Jana XXIII., aby svolal nový koncil do Kostnice 5. Jan XXIII.

14 Kostnický koncil 16. ekumenický koncil kladl za cíl:
končit papežské schizma vyřešit věroučné problémy s učením o svátostech a církvi reformovat některé pořádky v církvi jednat o omylech a učení Johna Wicliffa a Jana Husa

15 6. Biskupové při kostnickém koncilu

16 Jan XXIII. z Kostnice uprchl
Koncil rozhodl, aby všichni tři papežové abdikovali a byl zvolen papež nový Jan XXIII. z Kostnice uprchl Dostižen Zikmundovými vojáky Skončil ve stejném vězení jako před ním Jan Hus Byl sesazen z papežského stolce Řehoř XII. abdikoval 1417 byl sesazen také avignonský papež Benedikt XIII. Na koncilu byl zvolen papežem Martin V. (1417 – 1431)

17 Koncil byl úspěšný ve svém cíli znovunastolit církevní jednotu
Nedořešil otázky ohledně církve a svátostí (diskuse s husity) Selhal v otázce významné reformy církve Jedním z bodů jednání byla záležitost M. Jana Husa, jeho názorů a učení August Franzen (Malé církevní dějiny)říká, že jednání o M. Janu Husovi "měla velmi nešťastný průběh a zatížila koncil až do nynějška těžkou hypotékou"

18 Závěrečné opakování Který papež a kterého roku přesídlil z Avignonu do Říma? Kteří papežové byli jako první zvoleni paralelně v Římě a Avignonu? Jak se církevní představitelé pokoušeli vyřešit problém dvojpapežství? Koncil v Pise a vznik trojpapežství. Kostnický koncil.

19 Zdroje AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SEGUR, Henri. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SCHEDEL, Hartmann. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SCHEDEL, Hartmann. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RICHENTAL, Ulrich. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

20 Literatura KANTOREK, Pavel; SOCHROVÁ Marie. Dějepis I. v kostce pro střední školy. 1.vyd. Fragment, ISBN KVIRENC, Jan. Evropa do roku 1914: historie v dokumentech. Vyd. 1. Liberec: Dialog, 2007, 232 s. ISBN ŠTĚPÁNKOVÁ, Alena a Zdeněk ŠAŠINKA. Odmaturuj! z dějepisu 1. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2006, 232 s. ISBN

21 Konec


Stáhnout ppt "Velké západní schizma Mgr. Jiří Žilka."

Podobné prezentace


Reklamy Google