Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová."— Transkript prezentace:

1 Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová

2 Obsah Život Kázání Po smrti Dílo Otázky k opakování

3 Život Narozen zřejmě v Husinci u Prachatic kolem roku 1370
Vystudoval artistickou fakultu a teologii. Stal se knězem. Působil jako profesor teologie na Karlově univerzitě. Později jako děkan artistické fakulty a nakonec jako rektor. 1409 vydal král Václav IV. Dekret kutnohorský.

4 Kázání Kázal v Betlémské kapli proti církvi.
Někdy zde bylo až 3000 posluchačů. Vycházel z myšlenek anglického reformátora Johna Wycliffa. Kritizoval : Náboženský úpadek společnosti Rozmařilý život panstva a vysokých církevních hodnostářů Byl proti kupčení s odpustky.

5 Betlémská kaple

6 Pražský arcibiskup zakázal kázání
v Betlémské kapli. Hus neuposlechl, tak na něj papež vyhlásil klatbu a interdikt. Klatba = církevní trest, prokletí Následoval zákaz svateb, křtů a bohoslužeb = interdikt.

7 Hus opustil Prahu. Kázal na venkově, v okolí Tábora, na Kozím hrádku, na hradě Krakovci. Chtěl své učení ospravedlnit na církevním shromáždění, které se konalo v Kostnici.

8 Byl vyzván, aby odvolal své učení.
Když neuposlechl, byl odsouzen jako kacíř. Upálen 6. července 1415 v Kostnici. Datum jeho smrti se stalo českým státním svátkem.

9 Jan Hus před upálením

10 Po smrti U Husových přívrženců v Čechách
způsobila zpráva o upálení hněv a odpor vůči těm, kdo jej vydali na smrt. Jan Hus bývá hodnocen jako předchůdce protestantské reformace.

11 Dílo: Psal především traktáty, ale i rozsáhlejší díla.
Pro církev psal latinsky, pro prostý lid česky. Husova díla jsou charakteristická přístupným jazykem, jasnou kompozicí.

12 O církvi O českém pravopise Dcerka Výklad Viery, Desatera a Páteře Knížky o svatokupectví Postila O šesti bludiech Dopisy

13 Zapamatujte si: V čem byla podstata učení Johna Wycliffa?
Kde kázal Jan Hus? Který panovník byl zpočátku Husovým spojencem? Co stanovil Kutnohorský dekret z roku 1409? Co to byly odpustky? Co znamenalo pro Prahu vyhlášení interdiktu? Jmenuj dvě zásadní díla, která Jan Hus napsal. Kdo zorganizoval koncil v Kostnici? Proč se na něj Jan Hus vydal? Kdy byl Jan Hus upálen?

14 Seznam použitých zdrojů
ČORNEJ, Petr, Ivana ČORNEJOVÁ a František PARKAN. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, c2001, 160 s. ISBN [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: BALAJKA, Bohuš. BALAJKA. Přehledné dějiny literatury vyd. Praha: Fortuna, 1995, 239 s. ISBN


Stáhnout ppt "Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová."

Podobné prezentace


Reklamy Google