Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Historické souvislosti
Krize ve společnosti, úpadek církve Dvojpapežství – jeden papež v Římě, druhý v Avignonu Husité – kališníci, uznávají přijímání „podobojí“ (Chléb i víno. Mešní víno z kalicha je symbolem Kristovy krve, hostie je symbolem Kristova těla. Katolická církev připouští jen přijímání hostie.) Husité jsou nejednotní, vznikají různé lidové sekty, požadují návrat k prvotním ideálům křesťanství. (např. požadavek chudoby)

3 K Husovým předchůdcům patří kazatelé, kteří svými kázáními zasahovali do politického života.
Snažili se odhalovat a kárat nedostatky ve společnosti a hlavně v církvi.

4 Konrád Waldhauser Německý kazatel, kterého do Čech pozval Václav IV.
Spisovatel, církevní reformátor První kritik poměrů v církvi Postilla studentium universitatis Pragensis – latinsky, velmi rozšířená po celé střední Evropě Pochován na hřbitově u fary Matky Boží před Týnem (Týnský chrám)

5 Kostel Matky Boží před Týnem (Staré Město, Praha 1), obr. 1

6 Matěj z Janova (mezi lety 1350 až 1355 – 30. listopadu 1393)
Učenec, který přednášel na Karlově univerzitě. Sepsal latinské spisy O kněžské hrabivosti.  Latinský spis Regulae Veteris et Novi Testamenti (Pravidla Starého a Nového zákona) Myšlenka: Bible je nejvyšší autoritou (význam pro pozdější husitské hnutí)

7 Jan Milíč z Kroměříže (mezi 1320 a 1325 – 29. červen 1374)
Český kazatel, ze všech předchůdců Husových byl nejostřejší, byl velmi populární. Pracoval v královské kanceláři, doprovázel Karla IV. do Německa. Pod vlivem Konráda Waldhausera se vzdal svých funkcí a stal se asketou. Jeho žáci vytvořili středisko českého kazatelství v Betlémské kapli. říř

8 Památník Jana Milíče v Kroměříži
Obr. 2

9 Tomáš Štítný ze Štítného obr. 3 (kolem 1333, † mezi 1401 a 1409)

10 Tomáš Štítný ze Štítného
Snaha srozumitelným způsobem poučovat o základních zásadách křesťanského života Domníval se, že daný řád je neměnný a spravedlivý, neboť je dán od Boha. Knížky šestery o obecných věcech křesťanských Řeči besední Řeči sváteční a nedělní

11 Test Vysvětli, co znamená pojem dvojpapežství.
Proč se husitům říká kališníci? Co znamená přijímání „pod obojí“? Jmenuj tři známé Husovy předchůdce.

12 Obr. 1 Lehotsky.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obr. 2 cs:User:Pernak. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obr. 3 [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < PROKOP, Vladimír. Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století: (pro výuku literatury na středních školách). 1. vyd. Sokolov: O.K.- Soft, s.34–36


Stáhnout ppt "Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google