„EU peníze středním školám“ Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Glycidy Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_3 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Látky potřebné pro lidské tělo POTRAVINY A VÝŽIVA Látky potřebné pro lidské tělo GLYCIDY
Naše potrava se skládá ze základních organických živin: Bílkoviny Glycidy (sacharidy) Tuky Vitamíny Minerální látky Voda
Jednotlivé složky potravin potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby lidského organismu. Z tohoto hlediska se rozdělují na: základní (bílkoviny, tuky, sacharidy) nutné (minerální látky, vitamíny)
Glycidy (sacharidy - cukry) jsou přírodní sladidla, jedná se o sladkou poživatinu, jsou organické látky, ze kterých organismus při biologických procesech čerpá nejčastěji energii, skládají se z uhlíku, vodíku a kyslíku, sacharidy jsou jedny ze základních přírodních látek v rostlinných i živočišných organismech.
Dělíme je na: monosacharidy (jednoduché cukry) glukóza (hrozny, hrušky, jablka, med), fruktóza (ovoce, med), galaktóza (v rostlinných gumách, slizech, mléce, mozkové hmotě), disacharidy (dvojcukry) sacharóza (řepný cukr), maltóza (sladový cukr), laktóza (mléčný cukr),
polysacharidy (mnohocukry) škrob, glykogen (živočišný škrob), arabská guma (je pryskyřice získávaná z mízy některých druhů akácií)
Význam glycidů zdroj energie, potraviny bohaté na glycidy (sacharidy) obsahují často i vitamíny C, Betakaroten, nestravitelné sacharidy příznivě ovlivňují činnost střev (peristaltiku a kvasné procesy) podporují rozvoj některých potřebných mikroorganismů ve střevech, nejlépe se vstřebávají monosacharidy, vláknina je nestravitelná, glukóza je obsažena v lidském organismu ve všech tkáních a orgánech. Oxidací glukózy se uvolňuje energie, nadbytek sacharidů ve stravě se v organismu mění v tuk, který se ukládá do zásoby (způsobuje obezitu).
Opakování Vyjmenujte jak dělíme cukry. Ve kterých potravinách se nachází glukóza a fruktóza? Určete o jaký se jedná cukr: sacharóza maltóza fruktóza Co způsobuje nadměrné množství cukru v těle?
Odpovědi k opakování Cukry dělíme na monosacharidy (glukóza, fruktóza, galaktóza, disacharidy (sacharóza, maltóza. Laktóza) a polysacharidy (škrob, glykogen, arabská guma). Sacharóza – cukr řepný, maltóza – cukr sladový, laktóza – cukr mléčný. Způsobuje obezitu.
Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80-239-1040-X http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acacia_senegal_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-004.jpg