„Východiska pro nový model administrace a plateb, projekty absorpční kapacity ve Zlínském kraji“ Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Olomouc, , Zlín FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Harmonogram výzev.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Litovel
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Projekt Podpora rozvoje Olomouckého kraje Ing. Marta Novotná 1. října 2008.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Dřevohostice
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
AKTUÁLNÍ INFORMACE O REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Bouzov, 8. října 2008.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Evaluační aktivity Olomouckého kraje ve vztahu k vyhodnocení ROP SM Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Postup realizace ROP Střední Morava Konference samospráv Olomouckého kraje Olomouc 27. února 2012.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
ROP Moravskoslezsko v roce 2009 Ing. David Sventek, MBA Úřad Regionální rady Moravskoslezsko.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Seminář pro žadatele Výzva č. 32/ Fyzická revitalizace území 22. ledna 2013 Olomouc.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

„Východiska pro nový model administrace a plateb, projekty absorpční kapacity ve Zlínském kraji“ Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje KONFERENCE ROP STŘEDNÍ MORAVA ROP: finance pro váš investiční záměr Zlín

PREZENTOVANÉ OBLASTI 1.ROP – aktuální informace o čerpání prostředků 2.Optimalizace čerpání prostředků ROP a další podpůrné nástroje 3.Příklady projektů absorpční kapacity Zlínského kraje – např. Strategie využití brownfields ve Zlínském kraji 2

Počet projektůVýše dotace z ROP 1.1 Regionální dopravní infrastruktura21718,52 mil. Kč 1.2 Veřejná doprava482,96 mil. Kč 1.3 Bezmotorová doprava16356,88 mil. Kč 2.1 Rozvoj regionálních center1449,00 mil. Kč 2.2 Rozvoj měst22507,89 mil. Kč 2.3 Rozvoj venkova59529,22 mil. Kč 2.4 Podpora podnikání639,15 mil. Kč 3.1 Integrovaný rozvoj cestovního ruchu11229,39 mil. Kč 3.2 Veřejná infrastruktura a služby6102,04 mil. Kč 3.3 Podnikatelská infrastruktura a služby34654,50 mil. Kč 3.4 Propagace a řízení454,24 mil. Kč 4.2. Podpora zvyšování absorpční kapacity regionu 117,62 mil. Kč CELKEM ,41 mil. Kč 1. ROP – AKTUÁLNÍ INFORMACE O ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ (za ZK) 3

2. PŘEDPOKLÁDANÝ HARMONOGRAM VÝZEV ROP – alokace pro NUTS II 4 OBLAST PODPORYCelková alokace (Mil. Kč) Silnice II. a III. třídy Rozvoj integrovaného dopravního systému, přestupní terminály a zastávky Obnova drážních vozidel - trolejbusy a tramvaje Obnova vozidel v systému veřejné dopravy Fyzická revitalizace území Infrastruktura pro rozvoj sociálních služeb Infrastruktura pro rozvoj vzdělávání Infrastruktura pro rozvoj volnočasových aktivit Rozvoj krizové infrastruktury Integrované projekty ve městech nad 5000 obyvatel Integrované projekty rozvoje zón Fyzická revitalizace území Sociální infrastruktura Integrované projekty na venkově Podpora podnikání IPRÚ H. Vsacko, Luhačovicko, Rožnovsko - veřejný sektor Veřejná infrastruktura a služby IPRÚ H. Vsacko, Luhačovicko, Rožnovsko – podnikatelský sektor Podnikatelská infrastruktura a služby na území def. oblastí podpory Výstavba či modernizace aquaparků, golfových hřišť, výstavišť, kongresových a informačních center 254

 Úřad Regionální rady provedl v 1. pololetí tohoto roku analýzu všech dosud vyhlášených a administrovaných výzev  Východiskem pro návrh nového modelu administrace jsou zkušenosti získané z první fáze realizace programu, nově je uplatněn dvoukolový systém předkládání projektů  Hlavním cílem je snížení administrativní i finanční zátěže žadatele v první etapě hodnocení a posouzení potřebnosti projektu v závislosti na strategických rozvojových cílech krajů (např. PRÚOZK)  V dalších etapách je umožněna žadateli aktivnější komunikace s ÚRR a tím by mělo být docíleno snížení chybovosti a podpoření kvalitních projektových záměrů  V zaměření strategie výzvy, podporovatelných aktivitách a nezbytných podmínkách pro realizaci projektů se budou promítat východiska a záměry obou krajů, tedy strategické potřeby samospráv 2. OPTIMALIZACE ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ ROP A DALŠÍ PODPŮRNÉ NÁSTROJE (1) 5

VÝZVY PRO NOVÉ PROGRAMOVÉ ZAMĚŘENÍ  V rámci výzvy je potřeba specifikovat „potřebnost“ projektů na základě stávajících vnitřních a vnějších faktorů působících na jednotlivé oblasti intervence  Výzva musí také reflektovat princip vyváženého rozvoje území, kde vlivem intervencí programu nesmí vznikat uvnitř území nové disparity  Výzva musí reflektovat aktuální potřeby jednotlivých krajů, které jsou definovány např. v odvětvových koncepcích a směřují k rozvoji obou krajů 2. OPTIMALIZACE ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ ROP A DALŠÍ PODPŮRNÉ NÁSTROJE (2) 6

Schéma nového modelu hodnocení projektů  Vyhlášení výzvy  Projektová žádost - Benefit, marketingová analýza (potřebnost, relevantnost a přínosy projektu), investiční záměr (technický popis a kalkulace), základní část analýzy socioekonomických přínosů, finanční a ekonomická analýza  Předběžné schválení projektové žádosti k dopracování  Dopracování projektové žádosti – Ekonomika, personální a organizační zajištění, soulad s legislativou EU, popis řešení, položkový rozpočet, udržitelnost, harmonogram atd. (projekt nemůže být zásadně měněn)  Schválení dopracované projektové žádosti  Podpis smlouvy 1. fáze 2. fáze 3. fáze 2. OPTIMALIZACE ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ ROP A DALŠÍ PODPŮRNÉ NÁSTROJE (3) 7  

Nový nástroj financování projektů – program „PODPORA EU“  Krátkodobé úvěry se zvýhodněnou úrokovou sazbou, poskytované subjektům realizujícím projekt spolufinancovaný z prostředků EU (ROP Střední Morava, OP Přeshraniční spolupráce ČR-SR) za účelem překlenutí období mezi schválením projektu a vyplacením dotace na jeho realizaci  Poskytovatel úvěru:Regionální podpůrný zdroj s.r.o. ( zlin.cz)  Cílová skupina:obce, dobrovolné svazky obcí, organizace zřizované krajem/obcí, podnikatelské subjekty  Finanční objem programu:350 mil. Kč  Limit výše úvěru:do 100% výše dotace projektu  Splatnost úvěru:3 roky (projekty schválené po roce 2010) 4 roky (projekty schválené do konce r. 2010)  Vyhlášení programu:1. září OPTIMALIZACE ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ ROP A DALŠÍ PODPŮRNÉ NÁSTROJE (9) 8

NOVÝ SYSTÉM PROPLÁCENÍ DOTACÍ: 2. OPTIMALIZACE ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ ROP A DALŠÍ PODPŮRNÉ NÁSTROJE (10) 9 NOVÝ MODEL  Nevyžaduje ze strany příjemce úhradu dopředu před předložením žádosti o platbu  „Ušetří“ příjemcům u nově vyhlašovaných výzev náklady na předfinancování výdajů projektu  Příjemce uhradí pouze svůj podíl platby na tzv. „vázaný účet“ u banky  RR po kontrole náležitostí žádosti převede zbývající podíl dotace  úhrada 100% přímo dodavateli  Nutnost prodloužení doby splatnosti faktur  Nutnost založení „vázaného účtu“ u banky  2 způsoby plateb1.projekt s dotací do 10 mil. Kč žádost o platbu min. 3,5 mil. Kč 2.projekt s dotací od 10 mil. Kčžádost o platbu min. 7,5 mil. Kč STARÝ MODEL  Průběžně propláceny příjemcem skutečně uhrazené způsobilé výdaje  Min. výše platby 300 tis.Kč  Max. 4x ročně Příjemce bude moci podat max. 4 platby ročně, ale vždy jen buď typu „starého“ nebo „nového“ modelu.

Návrh procesního postupu platby přes vázaný účet: 2. OPTIMALIZACE ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ ROP A DALŠÍ PODPŮRNÉ NÁSTROJE (11) 10 DodavatelÚRRPříjemceBanka (vázaný účet) Vystaví a odešle fakturu příjemci Odsouhlasí fakturu a předá ji na URR s žádostí o proplacení Zaeviduje a referent OKP zkontroluje fakturu OKP zkontroluje a zpracuje rozpad financování Referent OKP předá příjemci odsouhlasenou platbu s potvrzením rozpadu financování Příjemce vystaví příkaz k úhradě na celkovou částku faktury s uvedeným rozpadem financování a převede na vázaný účet svou část spolufinancování dle schváleného rozpadu financování Příjemce předá OKP příkaz k úhradě k potvrzení ÚRR dá souhlas s převodem části financované z ROP Banka provede kontrolu přijaté platby od příjemce i souhlasu ÚRR s převodem z vázaného účtu – a v tomto případě provede úhradu platebního příkazu dodavateli Příjemce současně provede úhradu svého podílu na vázaný účet FO bude elektronicky sledo- vat týdenní pohyby na váza- ných účtech ve vztahu ke kontrole uskutečnění výdajů Přijme platbu D1 D2 P1Ú1 Ú2 Ú3 P2 P3.1 P3.2 Ú4B1 Vysvětlivky: ÚRR – Úřad regionální rady OKP – odbor kontroly a plateb ÚRR FO – finanční odbor ÚRR Dodavatel – subjekt, který je pro příjemce dodavatelem prací a služeb v rámci aktivit, schválených v projektu

Výhody pro příjemce: U nového systému není nutné provést úhradu dopředu před předložením žádosti o platbu (úspora spojená s předfinancováním) Měl by vést ke koncentraci plateb a tím ke snížení administrativní náročnosti u příjemce i poskytovatele Příjemce může využít dnešní typ plateb anebo nový systém Nevýhody pro příjemce: Bude nutné zřídit účet u banky, která bude mít smlouvu s Regionální radou 2. OPTIMALIZACE ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ ROP A DALŠÍ PODPŮRNÉ NÁSTROJE (12) 11

Základní informace ■Celkové způsobilé výdaje projektu: ,- Kč ■Celková výše dotace: ,- Kč ■Období realizace: – ■Aktivity projektu: č.1)pořádání kurzů, seminářů, školení, workshopy č.2)vydávání brožur, publikací a dokumentů č.3)propagační aktivity č.4)aktivity koncepčního charakteru č.5)informovanost a poradenství obcím - „servisní pracovníci“ 3. PROJEKT: Zvyšování absorpční kapacity Zlínského kraje 2007 – 2013 I. etapa (1) 12

CÍLE PROJETKU ■zvýšení informovanosti, získávání vědomostí, dovedností a odborné praxe potřebné pro úspěšnou realizaci jak projektů, tak celého programu ROP SM  podpora absorpční kapacity, tj. schopnost subjektů v regionu předložit a realizovat projekty v rámci daného operačního programu ■podpora strategického plánování (např. tvorba strategických dokumentů)  Ovlivnění celkového hospodářského růstu regionu 3. PROJEKT: Zvyšování absorpční kapacity Zlínského kraje 2007 – 2013 I. etapa (2) 13

PŘÍNOSY PRO ZLÍNSKÝ KRAJ 1)Informovanost a poradenství na úrovni obcí - „servisní pracovníci“ ■4 „servisní pracovníci“ – zaměstnanci Odboru strategického rozvoje kraje ■Poskytování metodické a poradenské pomoci při přípravě projektových záměrů a především vlastní realizaci projektů: – kompletace povinných příloh před podpisem smlouvy – monitorovací hlášení/zprávy, žádosti o platbu – veřejné zakázky – čerpání rozpočtu – sledování způsobilosti výdajů – naplňování monitorovacích indikátorů, výsledků a výstupů projektů ■Servisní pracovníci zajišťují servis pro 25 projektů 3. PROJEKT: Zvyšování absorpční kapacity Zlínského kraje 2007 – 2013 I. etapa (3) 14

PŘÍNOSY PRO ZLÍNSKÝ KRAJ 2)Vzdělávací aktivity ve vazbě na předkládání a realizaci projektů ROP pro všechny cílové skupiny ■kurzy, semináře, školení, workshopy, publikace 3)Koncepční a rozvojové dokumenty s vazbou na úpravy programu a specifikace výzev v zájmu koncentrace na rozvojové cíle kraje a dosahování synergických efektů ■„Strategie využití brownfields ve Zlínském kraji“ ■„Integrovaný projekt regenerace lokality Zlínských filmových ateliérů“ ■„Strategie revitalizace dostihového areálu ve Slušovicích" ■„ Strategie rozvoje venkova“ ■„Využití potenciálu památek UNESCO v Kroměříži“ ■„Využití potenciálu národní kulturní památky Velehrad“ 3. PROJEKT: Zvyšování absorpční kapacity Zlínského kraje 2007 – 2013 I. etapa (4) 15

3. STRATEGIE VYUŽITÍ BROWNFIELDS VE ZLÍNSKÉM KRAJI (1)  Zpracována v rámci první etapy projektu „Zvyšování absorpční kapacity Zlínského kraje v období “  Určena především pro obce a další orgány veřejné správy, vlastníky pozemků, investory, aktéry z řad odborníků a podnikatelů, působících v oblasti brownfields, resp. v oblasti rozvoje Zlínského kraje  Navazuje na stávající rozvojové dokumenty Zlínského kraje, především na Strategii rozvoje Zlínského kraje v období a Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje – Zlínský kraj má zájem:  napomáhat revitalizaci starých nevyužívaných, resp. málo využívaných kapacit, po průmyslové, resp. zemědělské činnosti  zvyšovat povědomí o problematice regenerace brownfields, zapojení municipalit do otázky řešení regenerace brownfields  zvýšit zájem investorů o znovuvyužití brownfields  vytvořit ucelený přehled o investičních příležitostech – databáze brownfields 16

3. STRATEGIE VYUŽITÍ BROWNFIELDS VE ZLÍNSKÉM KRAJI (2) – AKČNÍ PLÁN - AKTIVITY DO BUDOUCNA  DATABÁZE BROWNFIELDS (interaktivní, s údaji o každé lokalitě na portálu Zlínského kraje, pravidelně aktualizovaná)  Poradenský, metodický a asistenční servis pro vlastníky lokalit brownfields na odboru strategického rozvoje kraje, včetně vyhledávání možných zdrojů financování  Katalog lokalit brownfields využívaný na veletrzích investičních příležitostí, informační letáky, tiskové zprávy  Podpora předprojektové přípravy formou podprogramu v souladu s pravidly pro poskytování podpory z rozpočtu Zlínského kraje (návrh již pro rok 2010)  Kraj + projektoví manažeři – pomoc projektovým záměrům ROP Zpracovanou Strategii využití brownfields ve Zlínském kraji (analytickou i návrhovou část) naleznete na následujících odkazech:  / Koncepce Zlínského kraje / Aktivity koncepčního charakteru / Zpracované strategické dokumentyhttp://abskap.kr-zlinsky.cz 17

Tomáš Baťa „Kdo chce pomoci sobě a jiným, musí opustit dobré, aby vybojoval lepší. Nesmí držet vrabce v hrsti jen proto, že je lepší než holub na střeše. Bez odvahy ke změně není zlepšení, není blahobytu.“ 20. léta minulého století 18

Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST! 19