Www.caat.cz. Datum: 19. 12. 2007 Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Kariérové poradenství
Zákon o sociálních službách
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Vymezení a pojetí sociální práce
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
1 Litice 3.– Informace o službách sociální prevence v Libereckém kraji.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Regionální péče v Praze
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Plánovaný rozvoj služeb
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Veřejné projednání návrhu 2
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
ohroženým domácím násilím
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Místní plán inkluze + OP VVV
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Ing. Stanislava Správková
Workshop na téma Standardy činností sociální práce ve veřejné správě město Lovosice, prezentující: Mgr. Veronika Schejbalová.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Klíčové aktivity projektu
Aktuální informace ke KPSVL
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel: Krajský úřad Plzeňského kraje Centrum aplikované antropologie a terénního výzkumu při Katedře antropologie FF ZČU

Zadání Zmapovat a kvantifikovat potřebnost sociálních služeb (služeb sociální prevence) uvedených v §54 - §70 zákona č. 108/2006 Sb. (azylové domy, domy na půl cesty, kontaktní centra, krizová pomoc, nízkoprahová denní centra, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, noclehárny, služby následné péče, sociálně aktivizační služby pro rodinu s dětmi, terénní programy, sociální rehabilitace), a to na základě výskytu nepříznivých sociálních situací uvedených v § 53 téhož zákona, a Vytvořit metodiku průběžného zjišťování této potřebnosti, včetně aplikačního prostředí nad datovým skladem objednatele (Krajského úřadu Plzeňského kraje).

Výstupy Softwarová aplikace APOSS (Analýza potřebnosti sociálních služeb) vyhodnocující aktuální data vztahující se ke službám sociální prevence v Plzeňském kraji a k míře potřebnosti těchto služeb Přehled zdrojů, čili datových souborů obsahujících údaje relevantní vzhledem k oblasti služeb sociální prevence, resp. vzhledem k nepříznivým sociálním situacím, ve kterých se z hlediska zákona o sociálních službách ocitají klienti těchto služeb Výsledky kvalitativního šetření v jednotlivých ORP, jehož účelem bylo získat komparativní data vzhledem ke zjištěním dosaženým kvantitativní analýzou dat obsažených v systému APOSS

Uplatnění výstupů Aktualizace krajského střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Inspekce sociálních služeb Rozhodování o podpoře a rozvoji služeb sociální prevence

Meze systému APOSS Vyjadřuje relativní míru potřebnosti různých služeb sociální prevence na území jednotlivých ORP vzhledem k míře a charakteru výskytu sociálních problémů v dané lokalitě Nevyjadřuje například povahu místního institucionálního či aktivistického potenciálu potřebného k realizaci a udržení nově podpořené služby a řadu dalších faktorů podmiňujících úspěšnou realizaci služby v určitém místě – nemůže suplovat politická rozhodnutí Ve vztahu k výstupům komunitního plánování sociálních služeb na obecní úrovni představuje systém APOSS pro účely kraje komplementární nástroj rozhodování

Data použitá v systému APOSS Prevence je ve vztahu k sociální práci souborem opatření jimiž se předchází sociálnímu selhání a to zejména těm typům selhání, které ohrožují základní hodnoty společnosti Neexistují téměř žádné datové zdroje, jejichž zpracování by umožnilo přesně vyjádřit počet všech potenciálních klientů zákonem vymezených služeb sociální prevence v jednotlivých obcích kraje v absolutních číslech (odlišnost od služeb sociální péče) Hlavním výstupem je soubor relativních hodnot a škálových vyjádření a nikoli přesný odraz sociální skutečnosti

Metodologie - východiska Interdisciplinární tým Aplikovaná antropologie: analýza potřeb a analýzy veřejných politik Demografie a demografická analýza

Metodologie – konstrukce analýzy

Metodologie – sociální problém „Nepříznivé sociální situace“ (Zák. 108/2006 Sb.) – operacionalizace: Sociální problém – základní jednotka analýzy 8 kategorií dále označovaných jako „sociální problémy“ špatné rodinné prostředí neuspokojivé bydlení delikventní jednání zadluženost nezaměstnanost nevzdělanost závislost psychické poruchy

Metodologie - indikátory Základní oblasti –Demografické –Sociální –Zdravotnické –Soudní –Policejní Charakter –Početní (indikátor vyjadřuje početní výskyt sledovaného jevu) –Intenzitní (indikátor vystihuje intenzitu sledovaného jevu)

Metodologie – služby SP Každá služba je příznakována neopakujícím se souborem sociálních problémů podle toho, ke kterým problémům se z hlediska zákona i na úrovni praxe vztahuje

APOSS - architektura