Problematika zpracování energetické koncepce Zlínského kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Aktivní domy a inteligentní regiony
Jak se vám dýchá?.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Josef Keder Hana Škáchová
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Informace z CENIA J. Valta
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Josef Keder Hana Škáchová
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.

Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická bilance Moravskoslezského kraje tvorba, výstupy, užití
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Portál územního plánování v praxi
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Inventarizace emisí a údaje emisní bilance za roky
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Transkript prezentace:

Problematika zpracování energetické koncepce Zlínského kraje Odbor strategického rozvoje Problematika zpracování energetické koncepce Zlínského kraje Seminář AEM PRAHA 29. října 2003

Koncept snižování emisí a imisí Zlínského kraje INTEGROVANÝ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ PROGRAM KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SLEDOVÁNÍ VLIVU OVZDUŠÍ NA ZDRAVÍ OBYVATEL ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE PROGRAM ZLÍNSKÉHO KRAJE PRO SNIŽOVÁNÍ EMISÍ LÁTEK, PŘISPÍVAJÍCÍCH KE ZMĚNĚ KLIMATU PROGRAM PRO ŘEŠENÍ SPECIFICKÝCH PROBLÉMŮ SOUHRNNÝ AKČNÍ PROGRAM DATOVÝ MODEL KONCEPTU

Charakteristika Zlínského kraje Rozloha Zlínského kraje je 3 964 km2, což představuje cca 5% celkové plochy České republiky 304 obcí o průměrné rozloze 13,04 km2, což je mírně vyšší rozloha, než jakou mají v průměru obce České republiky (12,6 km2 = 78 866 km2 / 6258 obcí). 29 obcí má statut města 595 010 obyvatel, 5,8 % obyvatel ČR Hustota zalidnění - 151 obyvatel/km2 (5. místo v ČR) Klimaticky chladnější region 104 velkých zdrojů REZZO 1, 1 582 středních zdrojů REZZO 2 34 obcí bez zemního plynu

Hustota zalidnění ve 23 mikroregionech 13 obcí s rozšířenou působností 25 pověřených obcí 29 měst Kraj - 151 obyvatel/km2

Stav prací Provedena řada detailních šetření v oblastech: Demografického vývoje a domovního fondu Stavu energetické infrastruktury a dostupnosti jednotlivých médií Způsobů vytápění v obcích Spotřeby energie v hlavních průmyslových podnicích Struktury paliv v malých zdrojích znečišťování Zásobování teplem ze soustav CZT Současného využití obnovitelných zdrojů energie a energeticky využitelných odpadů Vytvořena statistika území Zlínského kraje po obcích pro spotřebu paliv a energie, způsobu zásobování a dostupnosti jednotlivých energetických zdrojů, produkci emisí znečišťujících látek Vytvořeny energetické a emisní bilance k roku 2001/2002

45,2 PJ/r zemní plyn 39,3 % odpadní plyny 5,2 % hnědé uhlí a brikety 21,4 % černé uhlí a koks 6,5 % dřevo 4,8 zemní plyn 39,3 % odpadní plyny 5,2 %

38,4 PJ/r Bydlení 42,6 % , Vybavenost, služby a podnik. subjekty 57,4 %

Konečná spotřeba paliv a energie ZK 38,4 PJ/r. 38,4 PJ/r

Zlínský kraj v číslech

Spotřeba prvotních energetických zdrojů - Zlínský kraj

Obnovitelné zdroje energie - Zlínský kraj 2001/2 Podíl OZE na spotřebě PEZ = 5, 1%

Struktura spotřeby OZE dle ORP

ODZE – potenciál – až na 11,8% podílu na PEZ

Energetický Informační Systém (datový model Konceptu) Modelové zpracování Územní energetické koncepce Zlínského kraje O.Hrubý (HO BASE, Praha), P.Hurych, J.Poláček, P.Chlumský (Hydrosoft Veleslavín, s.r.o.) EIS - modelové zpracování ÚEK Zlínského kraje

Obsah Nástroje informačního systému Datové vstupy Vyhodnocení a zpracování vstupních údajů Tvorba energetické statistiky území Výstupy EIS EIS - modelové zpracování ÚEK Zlínského kraje

Nástroje informačního systému Počet uživatelů Zadavatel Úroveň publikační (veřejnost) Úroveň uživatelů výsledků studie (odborníci) Úroveň řešitelé studie (projektanti) Objem podrobných dat EIS - modelové zpracování ÚEK Zlínského kraje

Datové vstupy SYMOS Vstupní datové podklady Tabelární souhrnny Chráněná individuální data Kumulovaná data Číselníky koeficienty Závěrečná zpráva Výsledné bilance Vstupní datové podklady Formuláře (prohlížení a editace dat) Výstupní tiskové sestavy a exporty Mapové projekty Geodatabáze Vrstvy Vstupní datové podklady SYMOS Datové vstupy

Energetický informační systém

Detail umístění jednotlivých zdrojů znečištění v GIS ZK

Spotřeba paliv na území ZK STRUKTURA SPOTŘEBY PALIV Spotřeba paliv na území ZK EIS - modelové zpracování ÚEK Zlínského kraje

REZZO1-členění dle instal.tep. výkonu Celkový instalovaný tepelný výkon 2 326,886 MWt

REZZO1-členění dle druhu paliva Spotřeba v palivu 18 340 585,471 GJ Tuhá - 55 % Kapalná - 36 % Plynná - 9 %

REZZO2-členění dle instal.tep. výkonu 1 582 středních zdrojů REZZO 2 – z toho 32 zdrojů CZT Instalovaný tepelný výkon 854,291 MWt

REZZO2- členění dle druhu paliva Spotřeba tepla v palivu-3 525 428,4 GJ Plynná paliva - 73 % Tuhá - 25 % Kapalná paliva -2 %

REZZO 1 a 2 - detail

PLYNOVODY

DODÁVKA ZP – kategorie REZZO

DODÁVKA ZP – pásma odběru

ROZVODY VVN, VN

ROZVODY VVN, VN na mapovém podkladu ZABAGED

DODÁVKA ELEKTŘINY-pásma

DODÁVKA ELEKTŘINY-kategorie

DODÁVKA CZT - sektory 23 soustav

DODÁVKA CZT - pásma odběru

PRIMÁRNÍ SPOTŘEBA PEZ - paliva

PRIMÁRNÍ SPOTŘEBA PEZ - DLE SEKTORŮ

SPOTŘEBA PALIV A ENERGIE PO PŘEMĚNÁCH – dle paliva

SPOTŘEBA PALIV A ENERGIE PO PŘEMĚNÁCH - dle sektorů

OZE-výroba,podíl na celkové spotřebě

EMISE ZÁKLADNÍCH ŠKODLIVIN

EMISE TĚŽKÝCH KOVŮ

PRŮMĚRNÁ RYCHLOST VĚTRU

DODÁVKA ZP DLE KATEGORIÍ

VYUŽITÍ GEOTERMÁLNÍ ENERGIE- kategorie 1až 6

Nejvýznamnější liniové zdroje znečištění Základní síť referenčních bodů 500 metrů a počet bodů sítě 15 905 Síť referenčních bodů dopravy 200 m počet bodů sítě 23 146

Stanice AIM – automatizovaný imisní monitoring

Zlínský kraj, emise CO2

Emise – stacionární zdroje pouze

Plnění emisních stropů (NV 351/2002 Sb.)

Závěry pro tvorbu programů - ovzduší V kraji je modelovým hodnocením kvality ovzduší zjištěno překračování imisních limitů pro SO2, PM10, benzen a benzo(a)pyren, nikl Zlínský kraj překračuje v roce 2001 doporučený emisní strop pro rok 2010 pro emise NOx o 27,5% Rozhodujícími zdroji znečištění ovzduší ve Zlínském kraji jsou zdroje REZZO1 (SO2, benzen, benzo(a)pyren), REZZO 3 (prach) a REZZO 4 (prach, NOx) Měrné emise hlavních znečišťujících látek ve Zlínském kraji (vztaženo na obyvatele, nebo km2) dosahují od 38 do 70 % úrovně měrných emisí celé ČR. Při hledání možností snížení emisí zmíněných škodlivin bude pozornost zaměřena zejména na dopravu, vybrané velké a zvláště velké spalovací zdroje a zdroje REZZO 3 – sektor obyvatelstva (bydlení).

Děkuji za pozornost Miroslava Knotková odbor strategického rozvoje Krajského úřadu Zlínského kraje