Pracovní setkání mikroregionů v Jihomoravském kraji Jsou možné inovace v mikroregionech? Představení projektu Budování kapacity pro místní rozvoj Mariánskolázeňska.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Statutární město Ostrava
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Spolupráce s mikroregiony
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
POV Východiska POV 2008 Odstranění překryvů s Programem obnovy venkova ČR, zejména s Osou III zaměřenou na venkovské projekty Zásadní změna podoby.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Představení Mariánskolázeňska a jeho činnosti.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
Statutární město Ostrava
SPOLEČNÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM autor: Mgr. Marta Sargánková
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Konference pracovních skupin a veřejnosti ke tvorbě Integrované strategie území – Dolní Žandov.
Seminář Práce s mikroregiony, mikroregiony se představují Prezentace mikroregionu května 2011 Sokolov Multifunkční centrum (MFC) – Březová Ing.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Spolupráce Středočeského kraje s mikroregiony Mgr. Kateřina Štětinová Odbor regionálního rozvoje
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Projekt spolupráce v Programu rozvoje venkova, osa IV. LEADER VENKOVSKÉ.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Pracovní setkání mikroregionů v Jihomoravském kraji Jsou možné inovace v mikroregionech? Představení projektu Budování kapacity pro místní rozvoj Mariánskolázeňska 28. listopadu 2011 Brno Administrativní a školící centrum Cejl Ing. Josef Švajgl Mariánskolázeňsko / Západočeská univerzita v Plzni

Dolní Žandov Drmoul Lázně Kynžvart Stará Voda Trstěnice Tři Sekery Valy Velká Hleďsebe Vlkovice

Charakteristika  svazek založen v roce 2003  9 venkovských obcí v okolí Mariánských Lázní (bez dominantní obce)  celkem cca obyvatel  nejmenší obec 130 obyvatel (Vlkovice), největší (Velká Hleďsebe)  od roku 2005 profesionální manažer na plný úvazek Významný start: SROP - Partnerství pro budoucnost

Činnosti Převažující činnosti: získávání zdrojů pro rozvojové projekty mikroregionu - přibližně 80% práce pro jednotlivé obce - přibližně 20% společné projekty a ostatní (komunitní) aktivity - plný servis pro obce … stále více (…od korespondence – sepsání žádosti - výběrová řízení – vyúčtování projektu…)

+ + …trocha čísel Rok k datu Počet podaných žádostí projektů obcí projektů Svazku8788 Počet schválených žádostí projektů obcí projektů Svazku7543 Úspěšnost72,22%77,78%51,43%68,75% Počet nerozhodnutých = schvalovaných0382 projektů obcí 261 projektů Svazku 121 Schválené projekty *) (mil. Kč)0, *) u položky Schválené projekty je uveden kumulativní zaokrouhlený údaj za projekty v realizaci (tj. bez dokončených projektů)

…struktura projektů 2010 Podáno 48 žádostí Schváleno 33 Zaregistrováno 2 Ze schválených: 11 projektů z Evropských zdrojů: 9 x Program rozvoje venkova ČR (Strategický plán Leader pro období ) 2 x OP Životní prostředí 18 projektů z národních zdrojů 8 x MMR Program obnovy venkova a obnova bývalých vojenských areálů 10 x Karlovarský kraj

… projekty v roce 2010 v prosinci 2010 v různé fázi rozpracováno 42 projektů: (…od stavu zaregistrováno až po závěrečné vyúčtování…) (…uváděny pouze projekty Svazku a projekty obcí ve spolupráci se Svazkem…) 23 projektů z Evropských zdrojů: 4 x Regionální operační program Severozápad 12 x Program rozvoje venkova ČR (Strategický plán Leader pro období ) 7 x OP Životní prostředí 19 projektů z národních zdrojů: 13 x MMR Program obnovy venkova a obnova bývalých vojenských areálů 6 x Karlovarský kraj

…počet podaných žádostí

…pár slov k počtu podaných žádostí - stagnace v počtu společných projektů - nárůst počtu individuálních žádostí obcí důvody: 1. charakter projektů – převažuje infrastruktura 2. reálnost času pro schvalování / řešení majetkoprávních záležitostí 3. průchodnost při schvalování …zatím „základní“ stupeň spolupráce v rámci svazku, převažují opakované a individuální projekty nad společnými

…počet schválených žádostí

Zabezpečení činnosti 2 manažeři na plný úvazek 1 externista (ekonom) + 9 starostů 2012 předpokládáme posílení týmu administrativní a organizační pracovník zdroje na činnosti 2010 Příspěvky členských obcí (50 %) Odměny za zpracované žádosti pro obce Svazku (23 %) Podpora kraje (27 %) tj. do Kč ročně na mzdy v rámci POV

Budování kapacity pro místní rozvoj Mariánskolázeňska Představení projektu

Základní údaje o projektu Podání žádosti: Rok 2008 Dotační titul: Regionální operační program NUTS II Severozápad, oblast podpory 2.1 Poskytovatel dotace: Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad Stav projektu: Ukončeno a vyúčtováno Celkové náklady: ,14 Kč Celkové způsobilé výdaje: ,33 Kč Dotace: ,13 Kč (92,5%) Vlastní zdroje: ,00 Kč Podpora Karlovarského kraje ,00 Kč Realizace do

Nejvýznamnější společný projekt Svazku zaměření: podpora schopnosti regionu připravovat a realizovat rozvojové projekty hlavní aktivity: podpora přípravy studií, podkladových dokumentů a technické dokumentace integrovaných projektů pro jejich následnou realizaci doplňkové aktivity: podnícení místních subjektů a zvyšování zapojení veřejnosti do integrované podpory místního rozvoje

Současný stav Nejvýznamnější aktivita - realizace projektové dokumentace na místní komunikace a související infrastrukturu v 8 obcích svazku Hlavní téma – komunikace, veřejná prostranství a související infrastruktura…dle poptávky občanů První realizace na základě dokumentace hotova, druhá se dokončuje (obě z vlastních zdrojů obcí)

4.6 Rekonstrukce a odvodnění ul. Luční., obec Drmoul

4.7 Rekonstrukce komunikace "Ke Klejnům"

Práce s veřejností – střednědobé plánování Forma kulatých stolů, diskusí, jednání s občany… Základní principy -tématický přístup  Cyklodoprava  Výměna zkušeností  Spolupráce škol  Ochrana přírody -územní přístup  Rozvojové plány obcí / svazku  Spolupráce mikroregionů

Partneři projektu Agentura projektového a dotačního managementu Karlovarského kraje, p.o. AGRO & KOMBINÁT Dolní Žandov, spol. s r.o. AGRO & IGN, s.r.o. D-PRODUKT, s.r.o. EUTIT s.r.o. Chráněné dílny Joker o.s. Kotec o.s. MAS 21, o.p.s. Město Mariánské Lázně MĚSTSKÁ DOPRAVA Mariánské Lázně s.r.o. Městské muzeum Mariánské Lázně Sdružení Krušné Hory – západ Svaz tělesně postižených v ČR, o.s. Místní organizace Mariánské Lázně Svazek obcí INTEGRO – Západ Českého středohoří – Poohří Svazek obcí Kamenné Vrchy ZO ČSOP Kladská

Přínosy ROP – dosud administrativně nejnáročnější projekt Silný tmelící prvek Svazku a (nutná pravidelnost jednání, „řemeslo“ při řízení projektu, kvalita vzájemné komunikace, termíny) Pozitivně ověřena spolupráce uvnitř Svazku (předfinancování, autorská práva, …získána důvěra) Partnerství v mikroregionu – spolupráce s partnerskými subjekty i na jiných/následných projektech Zviditelnění práce Svazku (i pod tlakem povinné publicity) Spolupráce s krajem Pořízení IT a kancelářského vybavení Projektová připravenost!

Inovativnost (?) Dlouhodobá spolupráce s krajem Stabilizace managementu svazků znamená možnost věnovat se větším (a víceletým) společným projektům I malá obec dokáže v rámci mikroregionu žádat o významné finanční zdroje Kromě konkrétních výstupů projektu (projektová dokumentace) má každý společný projekt i významné přínosy mimo hlavní aktivity Přesun některých kompetencí z obce na Svazek může být významnou rozvojovou příležitostí

Děkuji za pozornost Ing. Josef Švajgl Sídlo a pracoviště Průmyslová zóna Tři Sekery Tři Sekery