Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Hodnocení ředitelů škol zřizovaných Pardubickým krajem
KONFERENCE ASOCIACE ŘEDITELŮ GYMNÁZIÍ ČR - PŘEROV.
ICOLLE 2013 Systémové prvky celoživotního učení – Kariérní systém pro učitele Petr BANNERT Křtiny 17. září 2013.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Asociace ředitelů gymnázií Přerov, 3.dubna 2012
Jednání expertní skupiny dne
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Kariérní systém učitelů
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Profese učitele – referenční rámec Mgr. Anna Doubková PaedDr. Karel Tomek Praha
Hodnocení ředitelů je potřebné. kvalita školy kvalita školy zpětná vazba zpětná vazba plánování dalšího rozvoje plánování dalšího rozvoje podklad pro spravedlivé.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Veřejná diskuse o standardu kvality profese učitele Váš hlas je důležitý, Váš hlas má vliv. Mgr. Vladimír Srb, MŠMT manažer pracovní skupiny.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Ředitel v zajetí… PhDr. Václav TROJAN, Ph.D. vedoucí katedry
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Personální práce ( kap. 14)
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Organizační struktura
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Jednání expertní skupiny dne
Odměňování pedagogických pracovníků
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
1 Kariérní systém a reforma financování Jaroslav Fidrmuc MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
MŠMT červen Základní údaje o projektu Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Prioritní osy 4a Systémový rámec celoživotního.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Kariérní systém v procesu legislativních změn
Implementace kariérního systému - IMKA
IMKA Cílem projektu IMKA Je komplexně připravit, ověřit a implementovat metody, opatření a nástroje, které zajistí úspěšné zavedení a přijetí kariérního.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI
Výzva k předkládání žádostí
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Organizační struktura
Podpora začínajících učitelů ze strany ředitele školy Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) reg. číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_052/
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová MŠMT květen 2011

Hlavní cíl projektu Vypracovat kariérní systém učitelů umožňující celoživotní zvyšování kvality jejich práce, propojený s atestacemi a navázaný na motivující systém odměňování na základě transparentních pravidel.

Dílčí cíle projektu: Harmonizovat obsah právních předpisů s potřebami profesního rozvoje tak, aby byla jasně vymezena pravidla pro všechny účastníky, stanovena práva a povinnosti učitelů v oblasti jejich profesního rozvoje a nastaveny postupy, které umožní rozeznat a odměňovat kvalitní práci učitelů. Definovat jednotlivé kariérní stupně v návaznosti na víceúrovňový standard učitele. Rozpočet projektu: 30 mil. Kč

Vytvořit a ověřit obsah, rozsah a způsob ukončení vzdělávání pro každý kariérní stupeň, metodickou podporu a navržený systém pilotně ověřit. Vytvořit kritéria a stanovit podmínky pro pravidelné hodnocení učitelů, vytvořit nástroj pro vedení portfolií profesního rozvoje a navržený systém pilotně ověřit. Navrhnout systém hodnocení realizovaných vzdělávacích programů včetně jeho financování.

Kariérní systém – současný stav učitelé jsou zařazováni do platových tříd podle složitosti, odpovědnosti a obtížnosti vykonávané práce (katalog prací) a do platových stupňů podle délky praxe („věkový automat“) platy učitelů jsou dále stanovovány podle výkonnosti a dosažených pracovních výsledků (osobní příplatek, odměny – nenárokové složky platu)  

při splnění dalších kvalifikačních předpokladů (kvalifikace získaná podle zvláštního předpisu) a splnění podmínek předepsaných zákonem může být učiteli přiznána vyšší platová třída (výkon funkce výchovného poradce), příplatek za vedení (výkon funkce vedoucího pracovníka) nebo specializační příplatek (výkon specializované činnosti).

Nedostatky současného kariérního systému nejsou stanoveny principy profesního rozvoje učitelů; jsou rozpoznány pouze funkční pozice v kariérním systému (specializovaná činnost, ředitel), ale nejsou popsány klíčové úrovně očekávané kvality práce profese učitele; existuje jen dílčí provázanost mezi DVPP a kariérním systémem na podporu funkčních pozic, ale ne na kontinuální podporu růstu kvality práce učitele; v zásadě neexistuje motivující systém odměňování podporující kvalitu práce – zodpovědnost leží na řediteli školy bez jasných a transparentních pravidel;

učitelé nejsou stávajícím kariérním systémem příliš motivováni: činnosti, za které je možné pobírat specializační příplatek nebo postoupit do vyšší platové třídy, jsou limitovány rozpětí pohybu mezi platovými třídami je příliš malé

Kariérní cesty   kariérní cesty vyjadřují možnosti, jak bude moci učitel realizovat svůj kariérní růst A) pro začínajícího učitele bude postup z kariérního stupně 1 do stupně 2 (učitel) povinný, podmínkou postupu – úspěšné absolvování adaptačního programu (max. 2 roky) B) od kariérního stupně 2 bude kariérní postup pro učitele nepovinný

Od kariérního stupně 2 – pět možných kariérních cest 1. udržování standardních učitelských kompetencí 2. získání expertních kompetencí v profesní praxi (učitel s 1. a s 2. atestací) 3. získání specializačních kompetencí 4. získání řídících kompetencí 5. kombinovaný postup jak po kariérních stupních (získání atestace), tak získání specializačních či řídících kompetencí

Předpokládané roční náklady v cílovém stavu – rok 2023 rozpětí cca 2,349 – 4,536 mld. Kč za předpokladu, že: atestaci získá 25% – 50 % učitelů, kteří budou pobírat atestační příplatek ve výši 5 tis. Kč atestaci získají 2% – 3% učitelů, kteří budou pobírat atestační příplatek ve výši 10 tis. Kč zavedení nových specializovaných činností – náklady nepřesáhnou částku 500 – 800 mil. Kč ročně

Klíčové aktivity projektu 1. Vytvoření kariérního systému učitelů 2. Vytvoření a ověření systému vzdělávání k získání atestace 3. Portfolio jako nástroj podpory profesního rozvoje učitelů (evidence o dosažení příslušné úrovně kariérního stupně nebo funkční pozice)

Aktivita 1: Vytvoření kariérního systému učitelů základem návrhu bude koncepce nového kariérního systému (kombinace kariérních stupňů a funkčních pozic) Výstupy aktivity: dokončení práce na víceúrovňovém standardu učitele a ředitele v návaznosti na výstupy projektu QRAM (popis potřebných kompetencí pro každý z kariérních stupňů /pedagogických pozic)

stanovení cílů vzdělávání pro jednotlivé kariérní stupně návrh kritérií pro hodnocení pedagogické práce učitelů – kdo, kdy a podle čeho bude učitele pravidelně hodnotit v jednotlivých kariérních stupních návrh rámcového obsahu, rozsahu a způsobu ukončení vzdělávání pro začínající učitele („adaptační stádium“); návrh kritérií pro hodnocení začínajících učitelů návrh obsahu 1. atestace

návrh obsahu 2. atestace návrh kariérního systému pro ředitele; stanovení a popis obsahu vzdělávání pro ředitele v návaznosti na vytvořený kariérní systém pro ředitele stanovení a popis nových specializovaných činností, zpracování standardu vzdělávání v rámci DVPP návrh kritérií pro uznávání již absolvovaného DVPP, doktorandského studia, dosavadní pedagogické praxe pro zařazení učitele do kariérního stupně 3 a 4

Aktivita 2: Vytvoření a ověření systému vzdělávání k získání atestace Výstupy aktivity: obsah vzdělávacích programů pro 3 kariérní stupně (formou veřejné zakázky) zpracovaný proces atestace inovace systému udělování akreditací vzdělávacím programům

Aktivita 3: Portfolio jako nástroj podpory profesního rozvoje učitelů (evidence o dosažení příslušné úrovně kariérního stupně nebo funkční pozice) Výstupy aktivity: vytvoření metodiky portfolia za využití současných poznatků z ČR (Moravskoslezský kraj) i ze zahraničí a vytvoření metodického návodu ve formě e-learningu vytvoření systému pravidelného hodnocení portfolií učitelů ředitelem školy v rámci evaluace školy – návrh metodiky a dalších doporučení vytvoření systému vedení elektronických portfolií a centrálního sběru dat jako základu pro stále aktualizovanou databázi potřeb pedagogů v systému DVPP

Děkuji za pozornost.